Dorel SCHOR: Picturi pentru viitor

Muzeul de Artă din Tel Aviv  prezintă expoziţia pictoriţei suedeze Hilma Af Klint. Multă vreme necunoscută de iubitorii de artă,  ea este considerată acum, de către cei mai mari specialişti, la zeci de ani după moartea ei, ca fiind un pionier al picturii abstracte moderne.
***
***
   Interesant de menţionat că lucrările ei ajung în Israel direct de la vestitul muzeu Gugenheim din New York unde au fost expuse. Sute de mii de vizitatori au fost prezenţi acolo, în perioada evenimentului. Scriu „eveniment” pentru că aşa a fost considerat: a fost expoziţia cea mai reuşită a acestui muzeu celebru în toată lumea.

   Hilma Af Klint, pictoriţa suedeză născută în secolul 19, a fost re-descoperită după foarte multă vreme şi  considerată acum inventatoarea artei abstracte, o vizionară prin atmosferă şi stil, o  creatoare cu soluţii surprinzătoare, cu un conţinut artistic personal. Recunoaştem planuri geometrice, o interpolare discretă cu elemente aluziv figurative ca în cubismul sintetic. O vizionară, posesoarea unei spiritualităţi oculte!

   Expoziţia din Tel Aviv este rodul unei multiple colaborări la care au fost prezenţi prietenii muzeului T.A., Forumul cultural austriac, Asociaţia elveţiană pentru artă şi ambasada Suediei în Israel.

———————–––––––

Dr. Dorel SCHOR

Tel Aviv, Israel

10 august 2019

Lasă un răspuns