Dorel SCHOR: Mâncare de dovlecei (schiță)

Madam Brodiciche din Odesa era o gospodină desăvârşită, Cunoştea o mulţime de reţete culinare, unele surprinzătoare , aşa că Matilda Gurnişt o consulta din când în când, neascuzându-şi admiraţia. De data aceasta, pentru că cumpărase o cantitate de dovlecei proaspeţi, o rugă să-i dea câteva sfaturi, cam ce ar putea să prepare fără să stea prea mult în bucătărie dar să-l facă pe Leopold mulţumit?

Specialista parcă numai atâta aştepta. Îi oferi o întreagă listă de posibilităţi la alegere, de parcă modestul dovlecel ar fi fost regele legumelor. De la dovlecei cu smântână la dovlecei cu cartofi gratinaţi, la ghiveciul grecesc pe bază de dovlecei sau la pilaful cu ciuperci plus dovlecei. Putea s-o ajute să prepare o delicioasă tortilla cu dovlecei, precum şi dovlecei umpluţi cu miezul lor sau, dacă o tentează, dovlecei cu roşii şi usturoi sau, dovlecei cu praz. Putea să opteze pentru chifteluţe cu dovlecei sau supă cu cremă de dovlecei şi, surpriză, avea o reţetă secretă de dulceaţă de dovlecei.

Matilda Gurnişt o ascultă cu răbdare şi admiraţie, dar în final se interesă dacă nu are o reţetă mai simplă şi uşor de preparat, având în vedere că Leopold nu este prea pretenţios. Madam Brodiciche, uşor dezamăgită, îi propuse atunci o mâncărică de dovlecei cu orez.

Luni la prânz, Leopold mâncă în tăcere şi, la întrebarea Matildei, răspunse că i-a plăcut foarte mult. Marţi afirmase chiar că mâncărica e excepţională. Miercuri declară că de mult nu avusese ocazia să se hrănească cu dovlecei atât de gustoşi. Joi nu spuse nimic din proprie iniţiativă. Vineri, pretextând că are o şedinţă şi se grăbeşte, abia se atinse de dovlecei. Sâmbăta spuse că s-a săturat înainte de masă… Duminică, Doamna Gurnişt telefonă şi-i spuse vecinei specialiste:

– Dumnezeu să-i mai înţeleagă pe bărbaţi. Aproape toată săptămâna Leopold s-a delectat cu dovleceii şi, deodată, gata, nu-i mai place. Nu e ciudat?!

——————————

Dr. Dorel SCHOR

Tel Aviv, Israel

15 martie 2019

Lasă un răspuns