Dorel SCHOR: Liana Saxone – Horodi, 60 de ani de creație

E greu de crezut, dar e adevărat. Cunoscuta pictoriţă Liana Saxone – Horodi serbează 60 de ani de creaţie.
Cum îi serbează? Pictând desigur, oferindu-ne noi tablouri, revărsare de culori şi imagini, sensibilitate şi emoţii.
În urmă cu atâţia ani, într-un context care nu se uită, Liana nu a putut urma cursurile unui institut academic, trebuind să lucreze într-un atelier meşteşugăresc. Dar şi aici, ea a descoperit legătura cu arta adevărată, semnificaţia  şi tradiţia artizanatului, creativitatea şi frumuseţea obiectului simplu, teren propice pentru desfăşurarea imaginaţiei.
***
***
Contactul cu arta clasică, cu pictura cultă s-a stabilit şi desăvârşit ceva mai târziu, prin învăţătura cu vestiţi maeştri, care au ştiut să întrezărească în Liana Saxone artistul de succes şi versatil. Dar perioada de început nu a putut fi uitată, mai ales dragostea pentru arta populară şi folclorul românesc. Mănunchiuri de flori într-o bibliotecă de artă, obiecte de artizanat cum ar fi vase de lut, farfurii smălţuite, ştergare cu motive specifice, căni pictate, ulcele şi alte obiecte de ceramică revin în peisajul casnic, intelectual dar rustic.
***
***
 Trăgându-şi seva din tradiţia şi bogăţia folclorului românesc precum şi din moştenirea culturală a iudaismului din ţara bibliei, pictura Lianei câştigă în substanţă şi ideie, imagine şi abilitate creativă.

——————————————

Dr. Dorel SCHOR

Tel Aviv, Israel

26 august 2019

Lasă un răspuns