Dorel SCHOR: Foc la delicatese

Madam Gurnist și doamna Brodiciche ședeau la taifas pe banca din fața blocului și, când m-au văzut venind de la serviciu, m-au oprit cu exclamația:

– Ia te uita cine vine! Vorbim de lup și lupul… Ia loc o clipă.

M-am așezat între cele două respectabile doamne.

– Ce-i nou? am întrebat.

– Păi, nu știi? Asta noapte a ars magazinul de delicatese a lui Joel măcelarul. Ca știi, pe lângă toate care le avea dinainte, în ultima vreme se lărgise, găseai la el o bucățica bună de mezel, pastramă, costiță afumată, cașcaval și chiar urdă proaspătă, dacă aveai poftă. Și uite ca i-au pus foc, bandiții, au spart geamul și au aruncat o cârpa cu benzină…

– Ce vorbiți? mă mir eu. Cine să fi pus focul?

– Teroriștii ! spune grav madam Gurnist. Ce mai întrebi?

– S-au infiltrat până aici! exclam.

– S-au infiltrat pe dracu, mă corectează doamnele într-un glas. Aștia-s teroriști de-ai noștri, lua-i-ar naiba…

– O fi mafia! îmi dau eu cu părerea. Probabil ca Joel măcelarul nu a vrut să plătească taxa de protecție și uite ce i-au făcut… Să vedem ce o să primească de la asigurări…

– Ei, uite aici e buba, ca nici măcar nu era asigurat. Știu chiar de la Joel că i-au cerut să plătească așa o poliță, că mai bune închidea magazinul. Așa că săracul nici nu era asigurat.

– Atunci poate chiar astia…, presupun eu timid. S-au mai citat cazuri cand, chiar a doua zi, proprietarul a dat fuga si s-a asigurat… Afacerile sunt afaceri. Poti chiar sa te gandesti ca un concurent a pus focul. De exemplu, chiar langa el e magazinul unui tripolitan, un magazin de coloniale. Credeti ca nu l-a deranjat faptul ca Joel ii fura clientii?

– De deranjat, l-o fi deranjat, intervine madam Brodiciche, dar era sa ia foc si magazinul lui, au un perete comun. Doar nu-i tampit sa-si dea singur in cap.

– Atunci, poate ca extremistii.

– Ce fel deextremisti? Ca sunt de tot felul…

– Ma gandesc la ultra-religiosi… Cand au aflat ca Joel vinde carne si branza impreuna, ca sa nu mai spun ca gaseai la el si o bucatica faina de porc, s-au gandit sa-l faca caser.

– Ce idei ai si dumneata, ma contrazice doamna Gurnist. Fanaticii astia pot sa-ti sparga capul daca intri sambata cu masina in cartierul lor, dar n-o sa se atinga de carne de porc nici de la distanta. Ar insemna ca au fript porc, daca ei ar da foc…

– Atunci chiar ca nu mai stiu, spun ganditor. Politia ce zice?

– Politia? Cand o sa vina politia, o sa auzim ce spune politia… Deocamdata au spus la telefon sa nu se atinga nimeni de nimic. Ca si cum, daca au aruncat o carpa aprinsa de afara, o sa gaseasca inauntru amprente. Amprente prajite o sa gaseasca. Ce vrei sa faca politia? Un proces verbal o sa faca!

– Da, zic oftand. Ia sa ma duc eu acasa.. Dar de ce spuneati ca vorbeati de mine cand am venit?

– In legatura cu focul! ma linistesc doamnele. Spuneam ca uite ce noroc ai matale ca nu esti proprietar de magazin. Si ca daca iti ia foc la noapte institutia unde lucrezi te doare in cot…

——————————

Dr. Dorel SCHOR

Tel Aviv, Israel

19 aprilie 2019

Lasă un răspuns