Diana ZLATAN: Sărbătorirea Unirii Principatelor de către Uniunea Scriitorilor Europeni din Moldova

Comunicat de presă – Preşedinta USEM,

Diana Zlatan

Uniunea Scriitorilor Europeni din Moldova (USEM), cu sediul la Chişinău, a sărbătorit la Bucureşti, Unirea Principatelor Române

 

La 24 ianuarie 2018, Uniunea Scriitorilor Europeni de Limbă Română (USELR, dar USEM –  în acte), în calitate de organizaţie unionistă din cadrul Alianţei pentru Centenarul Marii Uniri, a contribuit cu forţe mici, la crearea unei atmosfere de frăţească şi simbolică sărbătoare la Bucureşti, cu reprezentanţi ai diverselor zone româneşti, inclusiv ai Basarabiei.

Marele eveniment naţional – Unirea Principatelor Române, a fost sărbătorit concomitent cu lansarea noii cărţi de poezie ,,Lepădarea din hamuri” de Maria Simion, membră a USELR. Protagonista întâlnirii de suflet a electrizat de această dată, nu doar prin măiestria de moderatoare, ci şi prin recitalul de versuri, marcate de puternice sentimente patriotice ale unei unioniste vibrând de iubire, mândrie de neam, grijă pentru prezentul şi viitorul României.

Tradiţional, la evenimentul de la Clubul „Chez Gabi”, locul care găzduieşte faimoasele serate literar-muzicale, organizate de Maria Simion, publicul a fost delectat cu inspirate discursuri ale unui şir de personalităţii din viaţa culturală a ambelor Maluri de Prut.

Poeta Clara Mărgineanu, membră a Uniunii Scriitorilor din România, a copleşit atât prin aspectul lirico-filosofic al viziunii expuse, cât şi prin căldura unui suflet împlinit de susţinerea talentului bunei sale prietene, Maria Simion.

A copleşit publicul şi prietena poetei, jurnalista Daniela Badea, care a semnat postfaţa noului volum, iar pentru a participa la eveniment, a parcurs o impresionată distanţă, sosind din Italia. Oratoarea şi-a exprimat încântarea pentru sinceritatea si intensitatea trăirilor poetic exprimate, deopotrivă cu alesele calităţi şi valori ale personalităţii autoarei.

Tot mai intens valorificata platformă culturală a Mariei Simion, de colegii de echipă de la Chişinău, a abundat în lacrimi şi îmbrăţişărinîntre românii de pe cele două Maluri ale Prutului, Chişinăul fiind reprezentat de Delegaţia USELR. Aceasta a fost formată de poetul, Prof. Ştefan Sofronovici, cercetător ştiinţific la Academia de Ştiinţe a Moldovei, de asemenea membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova şi de preşedinta Uniunii Scriitorilor Europeni de Limbă Română, Prof. Diana Ciugureanu-Zlatan, teleradio-jurnalistă, cantautoare, textieră. Cei doi vorbitori au comentat şi au declamat cu pasiune, poeme din cartea lansată, i-au înmânat poetei, cadouri din partea întregii echipe de 170 de membri şi au apreciat înalt rarisimul exemplu de dăruire misionară în numele unionismului şi al culturii, demonstrat de Maria Simion.

Sugestiva susţinere a platformei culturale a poetei, din partea celor 30 de filiale ale Asociaţiei Culturale ,,Pro Basarabia şi Bucovina”, membre ale Alianţei pentru Centenarul Marii Uniri, se manifestă tot mai pregnant, prin participarea la acţiunile recente, a Preşedintelui Marian Clenciu.

Actriţa Doina Ghitescu, interpreţi diversi, cum ar fi cantautorii: Dana Florian, Cristinel Dohatcu, Viorel Ştefănescu,  Ioana Sandu, Ion Ioniţă, micuţa Julia Marcan, de numai noua ani, au sensibilizat inimile reunite în hora românească. Drapele tricolore răvăşeau la lacrimi, fraţii reîntâlniţi .

Pentru a fi o gazdă ospitalieră, protagonista întrunirii a fost prezentă timp de 12 ore, alături de toţi invitaţii însetaţi de poezie, muzică şi de comuniunea spirituală redobândită de români de pretutindeni. Astfel, evenimentul a constituit un prilej pentru stabilirea noilor idei de proiecte unioniste. Primul dintre acestea, a fost discutat cu emoţii, de poeta Clara Mărgineanu şi Delegaţia USELR – preconizatul maraton literar-muzical, care va fi organizat de USELR  în perioada 26-29 aprilie 2018,  în parteneriat cu Clubul ,,Poduri de Dor” al Bibliotecii Naţionale a R. Moldova, în diverse localităţi urbane şi rurale ale Basarabiei.

——————————–

UNIUNEA  SCRIITORILOR  EUROPENI DIN MOLDOVA

MD – 2015, municipiul Chişinău

 CODUL IBAN MDL:MD70MO2224ASV03618417100

Bd Decebal, 68, bloc 1, ap 36

BC „Mobiasbancă – Groupe Societe Generale” S.A

Codul  fiscal – 016620002336

Tel: 00 60 867 019

uniuneascriitoriloreuropeni@gmail.com

 

Preşedinta USEM

Diana ZLATAN

ianuarie 2018.

Lasă un răspuns