Daniela GÎFU: JURNAL ELECTORAL (3) – OARE O FI GREU SĂ-ȚI IEI UN DOCTORAT ÎN ȘTIINȚA DE A CONDUCE O PRIMĂRIE ?

„Tempora mutantur, nos et mutamur in illis!” (Timpurile se schimbă, iar noi ne schimbăm cu ele!) (Publius Ovidius Naso)

Deși lucrez în mediul academic ieșean, vin des (acasă) la Cluj-Napoca. Mi-e dor de oraș, mi-e dor de prieteni, mi-e dor de bucătăria transilvană… Pur și simplu, mi-e dor! Anul acesta, pandemia a decis să mă rețină mai mult față de ultimii ani de când trec Carpații de la Est la Vest și viceversa. Cred că aș fi un foarte bun ambasador pentru realizarea „Autrostrăzii Unirii” Iași – Târgu Mureș cu legătură Cluj-Napoca – Oradea – Budapesta. Consorțiile internaționale din care fac parte ar răspunde afirmativ la o asemenea inițiativă. Într-una dintre interacțiunile avute în luna iulie a.c., aveam să mă trezesc că acceptam să intru într-o competiție electorală, din start inegală.

Deloc surprinzător, întrebările pe care le aud azi din partea celor care au aflat de prezența mea în această competiție, le adresasem, la rându-mi, celor care mă îmbiaseră. Am acceptat, în primul rând, fiindcă îmi pasă de concetățenii mei. Îi asigur pe cei care nu mă cunosc, convinsă că ceilalți îmi sunt alături, că pot avea încredere în capacitatea mea de a conduce un municipiu de talia unei metropole europene. Într-o perioadă controversată și tulbure pe care o traversează și țara noastră, vreau să le spun clujenilor că au posibilitatea să răspundă sfidărilor vremurilor pe care le trăim nu prin acțiuni politicianiste partizane, ci prin rațiune, prin reacții bazate pe logică, cu rezultate palpabile.

Cluj-Napoca este o Cetate a culturii, a științei. Este un oraș universitar recunoscut drept un fief al învățământului de nivel European. Mai mult, Universitatea “Babeș-Boyai” (UBB) este singura universitate din România regăsită în prestigiosul clasament internațional Shangai al universităților din întreaga lume, ARWU (Academic Ranking of World Universities), păstrându-și și în acest an, poziția 701-800. Mai mult, aceeași Cetate Universitară a dat un Președinte al Academiei Române, după două mandate succesive și complete de rector la UBB. De ce locuitorii săi nu ar avea și un Primar pe măsura mândriei potențialului intelectual al Cetății? Principala mea calitate, dincolo de realizările care vădit reflectă un efort susținut, dedicat și responsabil, scot la iveală faptul că sunt adepta unor metode înnoitoare, radicale de rezolvare a crizelor ce afectează municipiul Cluj-Napoca: poluare, lipsa unor perspective încurajatoare privind dezvoltarea unor domenii de activitate durabilă, creatoare de locuri de muncă pentru tinerii absolvenți de școală sau de universitate etc.

***

Nu m-am lăudat niciodată cu cele două doctorate pe care le-am luat până în prezent –  unul in filozofie (2010) și altul în informatică (2016) – dar imi doresc din suflet înca unul – acela de a fi un bun primar al municipiului Cluj-Napoca! Dacă se va împlini vă spun de pe acum că voi face tot posibilul să devin „doctor în știinta de a conduce o primăriei”.

Promit sa nu fiu gălăgioasă, să nu jignesc pe nimeni, să nu lupt „pentru os” și sa am relații elegante cu toți cei care de pe acum se consideră adversarii mei. Eu îî voi considera prieteni și voi incerca să învăț de la dânșii ce-i mai bine pentru a conduce primăria celui de la doilea oraș ca mărime al României!

Știu și simt deja ca e o competiție grea… dar imi voi aduna toate puterile si sper că voi reuși! Clujul trebuie să devină un oraș „deștept”, prosper, bogat și cosmopolit… aliniat la cele mai importante așezări urbane ale Europei și de ce nu ale lumii. Voi depune toate eforturile să ajungă capitală culturală a Europei.

––––––-

Daniela GÎFU

Cluj- Napoca

20 august 2020

https://www.facebook.com/daniela.gifu.96

Lasă un răspuns