Confesiunea chirurgului cardiolog Dr. Dwight Lundell

„Noi, medicii, datorită pregătirii noastre, cunoştinţelor şi autorităţii pe care o reprezentăm, dobândim în cele mai multe dintre cazuri un ego destul de mare, care tinde să ne împiedice să recunoaştem atunci când greşim.

Aşa că, iată! Recunosc deschis că am greşit. Chirurg cardiolog fiind, cu peste 25 de ani de experienţă, perioadă în care am efectuat peste 5.000 de intervenţii chirurgicale pe cord deschis, astăzi este ziua în care voi încerca să îndrept răul făcut cu ajutorul unor dovezi medicale şi ştiinţifice.

M-am pregătit timp de mai mulţi ani de zile alături de mulţi alţi medici proeminenţi, medici etichetaţi ca fiind „formatori de opinie”. Sufocaţi de literatura de specialitate, noi formatorii de opinie, am insistat asupra faptului că afecţiunile cardiovasculare sunt rezultatul nivelurilor mari de colesterol din sânge.

Singura terapie acceptată era reprezentată de prescrierea de medicamente pentru scăderea colesterolului şi de recomandarea unei diete care restricţiona sever aportul de grăsimi. În cazul celei din urmă, desigur, am insistat asupra scopului său de a duce la scăderea colesterolului şi la prevenirea afecţiunilor cardiovasculare. Abaterile de la aceste recomandări erau considerate a fi de natură eretică şi puteau duce, eventual, la deschiderea unor cazuri de malpraxis.

Nu funcţionează!

Aceste recomandări nu mai pot fi apărate din punct de vedere moral şi ştiinţific. Descoperirile care au avut loc în urmă cu câţiva ani, descoperiri potrivit cărora inflamaţia peretelui arterelor este cauza reală a afecțiunilor cardiovasculare, ne conduce încet către o schimbare de paradigmă în ceea ce priveşte modul în care va fi abordată tratarea afecţiunilor cardiovasculare şi a altor afecţiuni cronice.

Vechile recomandări au creat epidemii de obezitate şi de diabet, ale căror consecinţe au surclasat epidemiile de ciumă din istorie în ceea ce priveşte mortalitatea, suferinţa umană şi consecinţele economice grave.

În ciuda faptului că un procent foarte mare din populaţie îşi administrează statine costisitoare şi în ciuda faptului că am redus conţinutul de grăsime din dietele noastre, mai mult ca niciodată, anul acesta, oamenii vor muri de afecţiuni cardiovasculare.

Statisticile desfăşurate de American Heart Association arată că peste 75 de milioane de americani suferă în prezent de boli de inimă, 20 de milioane au diabet zaharat şi 57 de milioane au pre-diabet. Aceste afecţiuni afectează oameni din ce în ce mai tineri, într-un număr din ce în ce mai mare în fiecare an.

Spus într-un mod limepde şi simplu, fără prezenţa inflamaţiei în organism, colesterolul nu s-ar acumula pe peretele vaselor sanguine şi nu ar cauza afecţiuni cardiovasculare şi accident vascular cerebral. Fără inflamaţie, colesterolul ar circula liber prin tot organismul, aşa cum este natural. Inflamaţia este cea care face ca acest colesterol să rămână blocat.

Inflamaţia nu este foarte complicată – acesta este răspunsul natural de apărare al organismului împotriva unui invadator străin, cum ar fi o bacterie, toxină sau virus. Ciclul natural de inflamare este perfect pentru a-ţi proteja organismul de aceşti invadatori. Cu toate acestea, dacă vom expune organismul la toxine sau la alimente pentru care organismul uman nu a fost făcut să le proceseze, apare o afecţiune numită inflamaţia cronică.

Ce om grijuliu s-ar expune în mod voit în mod repetat la alimente sau la alte substanţe despre care este cunoscut faptul că pot aduce un prejudiciu organismului? Ei bine, poate fumătorii, dar aceştia au făcut această alegere voit.

Ceilalţi dintre noi am urmat recomandările generale în ceea ce priveşte dieta, o dietă săracă în grăsimi şi bogată în carbohidraţi polinesaturati, necunoscând faptul că producem un prejudiciu repetat vaselor noastre sanguine. Acest prejudiciu repetat creează inflamaţie cronică care provoacă boli de inimă, accident vascular cerebral, diabet şi obezitate.

Permiteţi-mi să repet: prejudiciile repetate şi inflamaţia la nivelul vaselor sanguine este cauzată de o dietă săracă în grăsimi.

Care sunt principalii vinovaţi pentru apariţia inflamaţiei cronice? Spus într-un mod simplu, aceştia sunt  carbohidraţii foarte procesaţi (zahăr, făină şi toate produsele obţinute din acestea) şi consumul în exces de uleiuri vegetale omega 6 cum ar fi cele de soia, de porumb şi de floarea soarelui, uleiuri care se regăsesc în conţinutul unui număr foarte mare de alimente procesate.

Petreceţi câteva momente imaginându-vă o perie aspră frecată repetat pe pielea moale până când aceasta devine roşie, într-o stare apropiată de sângerare. Să spunem că faci asta de mai multe ori pe zi, în fiecare zi, timp de cinci ani. În cazul în care ai putea tolera acest periaj dureros, vei suferi de o sângerare, o zonă infectată şi umflată care ar deveni din ce în ce mai afectată cu fiecare periaj repetat. Aceasta este o modalitate foarte bună prin care poţi vizualiza procesul inflamator care ar putea avea loc în corpul tău chiar acum.

Indiferent de locul unde are loc acest proces inflamator, extern sau intern, este acelaşi lucru. Am privit în interiorul a mii şi mii de artere. O arteră afectată arată ca şi cum cineva a luat o perie şi a frecat-o în mod repetat. De mai multe ori pe zi, în fiecare zi, alimentele pe care le consumăm pot crea mici leziuni care se pot trasforma în leziuni mult mai mari, determinând organismul să răspundă, în mod continuu şi în mod corespunzător, cu inflamaţia.

Cu toate că noi ne bucurăm de gustul unei prăjituri dulci, corpurile noastre răspund alarmant, ca şi când la nivelul organismului tocmai a sosit un invadator străin.

Alimentele bogate în zahăr şi în carbohidraţi simpli, sau prelucrate  cu ajutorul uleiurilor omega 6 pentru a le spori termenul de valabilitate, au dominat dieta în ultimii ani. Aceste alimente au otrăvit încet pe toată lumea.”

––––––––––

Dr. Dwight Lundell, M.D.

Lasă un răspuns