Al. Florin ȚENE: Ipocrizie autentică

        Prin anii `70 din secolul trecut am fost invitat la mai multe manifestări culturale timp de o săptămână în județul Vâlcea. La aceste acțiuni culturale au participat scriitori din toată țara, născuți în acest județ, sau care au avut, de-alungul vieții, tangență cu județul de pe Valea Oltului.

        Toate aceste acțiuni au fost frumoase, interesante și utile pentru cititori și scriitori.Însă, doar câteva atitudini a unor conrați, m-au dezanmăgit. Ipocrizia lor m-a făcut să scriu aceste rânduri.

        Într-o seară eram cu toți invitații pe scena Palatului Culturii din Rm.Vâlcea, în cadrul unui spectacol interactiv, într-o sală plină de spectatori, în care, coordonatorul manifestării culturale, ne-a întrebat, printre altele, ce părere avem de noile construcții din municipiul Vâlcea și Drăgășani. Eu am răspuns:

       -Nu îmi plac blocurile  noi construite, cenușii și standardizate, ne respectând specificul local, atât la Vâlcea cât și la Drăgășani.Păcat că s-au demolat casele cu specific  traditional, cu arhitectura caracteristică zonei submontane a judetului. Au fost construite aceleași ghetouri și la Vâlcea precum și în cartierul Mănășturi unde locuiesc în Cluj.

         Un coleg scriitor din Cluj, venit cu mine a spus, textual:

        -Foarte bine că s-a demolat și s-au construit aceste mărețe blocuri specifice regimului luminos al epocii de aur. Astfel se dezvoltă și Rm.Vâlcea, mergând pe drumul luminous al socialismului.

         A doua zi în ziarul județean “Orizont “ a apărut  fotografia acestui coleg și cuvântarea sa, alături de alte cuvântări ale scriitorilor prezenți, care au lăudat oribile construcții socialiste.

        Când am ajuns la Drăgășani, a doua zi, cu autocarul plin de scriitori ne-a întâmpinat primarul orașului.Înainte de a da mâna cu mine mi-a spus:

        -Tovarășu Țene ai criticat orașul nostru ! Nu vezi ce frumoase blocuri avem?

        -Le văd, sunt la fel, ca în toate orașele țării.Vaste dormitoare pentru bieții muncitori.Atât!

        Peste ani, după evenimentele din decembrie 1989, eram din nou cu colegul scriitor la Rm Vâlcea, tot la o manifestare culturală.De data aceasta la Biblioteca Județeană “Antim Ivireanu “.În cuvântarea sa a spus:

       -Îmi aduc cu tristețe aminte de frumoasele case specifice Vâlcii, unele construite în spiritul brâncovenesc cu cerdacuri înalte și bazorelefuri deosebite.Păcat că au fost demolate, construindu-se aceste oribile blocuri cenușii, adevărate ghetouri.

           A doua zi în ziarul județean “Orizont” a apărut un reportaj cu fotografia scriitorului și extras din cuvântarea sa.

            Acum, mă întreb, dacă nu cumva astfel de ipocrizii, unele la nivel mai înalt,   au dus de-alungul veacurilor la sincope în evoluția istorică a  poporului nostru ?

—————————–

Al.Florin ŢENE

Cluj-Napoca

Lasă un răspuns