Al. Florin ȚENE: Doamna Limbii Române continuă să promoveze valorile literaturii române pe mapamond

             În anul acesta se împlinesc  zece ani de când scriitoarea Ligya Diaconescu, membru a Ligii Scriitorilor, editează cu pasiune, dărnicie, și talent antologii ce cuprind creațiile scriitorilor români de pretutindeni. Aceste “oglinzi “sunt adevărate pagini  ce se înscriu din mers în marea Istorie a Literaturii Contemporane.a neamului nostru.

            Până în prezent Ligya Diaconescu a publicat următoarele antologii care, așa cum scriam mai sus, sunt pagini de aur ale literaturii noastre contemporane. Acestea, sunt amintite în Prefață,  : Antologia scriitorilor români contemporani din întreaga lume, STARPRESS 2011, ediţie – bilingvă –româna-engleză, reuşind să reunească scriitori români talentaţi din întreaga lume, colaboratori ai revisteiinternaţionale

– Antologia scriitorilor români contemporani din întreaga lume STARPRESS 2012, volum bilingv, română-franceză, care, ca si primul s-a bucurat de un real succes.

– Antologia scriitorilor români contemporani din întreaga lume STARPRESS 2013, bilingvă, română-germană.

– Antologia scriitorilor români contemporani din întreaga lume STARPRESS 2014, bilingvă, română-italiană.

– Antologia scriitorilor români contemporani din întreaga lume STARPRESS 2015, bilingvă, română-spaniolă.

– Antologia scriitorilor români contemporani din întreaga lume STARPRESS 2016, bilingvă, română-greacă.

– Antologia scriitorilor români contemporani din întreaga lume STARPRESS 2017, bilingvă, română-rusă.

– Antologia scriitorilor români contemporani din întreaga lume, STARPRESS 2018, ediţie – bilingvă –română-engleză,

            Așa cum a procedat de fiecare data  Ligya Diaconescu (“Doamna Limbii Române “, așa cum am denumit-o eu la manifestările Zilei Limbii Române organizate în Stațiunea Jupiter în 31 august 1914, de domnia sa, revista internațională Starpress și Liga Scriitorilor Români), editează, chiar, aproape de două ori pe an, antologii bilingve, prin care cu generozitate promovează opere ale scriitorilor de expresie română de pe toate meridianele Terrei.

            La începutul acestui an, chiar în “focul” epidemiei care a cuprins omenirea, scriitoarea și promotorul cultural Ligya Diaconescu este din nou în mijlocul cititorilor săi și în biblioteci cu o nouă antologie bilingvă, română engleză, intitulată :“ANTOLOGIA SCRIITORILOR ROMÂNI CONTEMPORANI DIN ÎNTREAGA LUME – STARPRESS CANADA, 2021 – CONTEMPORARY WORLDWIDE ROMANIAN WRITERS ANTHOLOGY – STARPRESS CANADA, 2021 –“, apărută la Editura “Olimpias “, 2021.

            Această antologie se deschide cu o pertinentăși bine documentată  “Prefață”, prin care autoarea acesteia Mary Smiith. din Statele Unite ale Americii, face un plastic portret al Ligyei Diaconescu: “ Scriitoarea Ligya Diaconescu, directorul revistei româno-canado-americane STARPRESS – este realizatoarea Antologiei bilingve, româno-engleze, 2021.

LIGYA DIACONESCU – este cunoscută în ţară şi în întreaga lume – “DOAMNA LIMBII ROMÂNE”, numită astfel de preşedintele Ligii Scriitorilor Români, Al. Florin Țene, dar şi “DOAMNA SUFLETULUI ROMÂNESC ” – cum a fost catalogată de istoricul GEORGE ROTARU.

Jurnalist, poet, scriitor, publicist, economist, maestru Reiki, pictor amator.

A câştigat în anul 2017 – Trofeul Ligii Scriitorilor Români – TROFEUL „LIMBA ROMÂNĂ”. În anul 2018 a obţinut – TABLETA DE AUR A LIMBII ROMÂNE – din partea Ligii Scriitorilor Români.

– Este născută în Bicaz, Neamţ. Deşi plecată des din România, îi place să spună că este româncă şi locuieşte, când nu se află peste ocean, într-unul dintre cele mai frumoase oraşe ale lumii, plin de cultură, dintr-o zonă preponderent turistică, zona Vâlcii.

Realizarile sale în domeniul cultural și puntea de legatură, create pentru scriitorii români de pretutindeni, întalnirile minunate organizate anual cu scriitorii români din întreaga lume de Ligya Diaconescu, sunt bine cunoscute și așteptate de scriitori ca o întalnire în familie, în marea familie STARPRESS, cu emotie, dor si drag. La acestea, se adaugă lansarile și prezentările antologiilor pe diverse teme ale Ligyei, dar și cele bilingve, până acum realizand ca antologii bilingve:

– Antologia scriitorilor români contemporani din întreaga lume, STARPRESS “

            Citind această voluminoasă lucrare mi-am adus aminte de zicerea  Ilenei Vulpescu:”Sufletul cuprins de harul iubirii, aureoleaza o fiinta, devenind generos cu celelalte fiinte, risipind si spre ele firimituri de bunatate, respingand trivialitatea, grosolania”.Cuvinte frumoase ce i se pot atribuii autoarei antologiei, dar și celor antologați.

            Atât curriculum vitae și creațiile autorilor sunt publicate în limba română și în limba engleză, inclusiv fotografia autorilor.

            Practic, antologia se deschide cu biografia poetei brașovene Mariana Popa, după care urmează cinci poezii ce ne dezvăluie un talent autentic și de o sensibilitate deosebită care se devoalează prin metafore originale.

            Urmează Al.Florin Țene cu trei poezii și un scurt curriculum vitae, așa cum se procedează la toți antologații .Teona Scopos medic din Iași, Melania Rusu Caragioiu, din Montreal, Canada, cu trei poezii,Ștefan Lucian Mureșanu din București, cu un amplu poem, Silvia C. Negru din Timișoara, cu un amplu curriculum vitae și nouă poezii, Dorin V. Moldovan, Elena Jucan din Cluj-Napoca, membră a Ligii Scriitorilor, cu patru poeme, Constantin Iordan din Constanța, cu un buchet reușit de epigrame, Felix Sima din Rm.Vâlcea un poet talentat cu poezii ritmate și muzicale, Mihai M. Moldoveanu din Pennsylvania USA cu haiku-uri, foarte reușite, Elisabeta Bogățan, din Petrila, membră USR cu șapte poezii, Gheorghe Palcu din București care dedică o odă  poeziei, fiind prezent cu poeme fluvii, Olimpia Sârb din Timișoara cu 11 poeme, Ovidiu Jucan din Cluj-Napoca, cu poeme ce ne dezvăluie un talent autentic, Marinela  Belu-Capșa din Rm.Vâlcea, prezentă cu poeme scrise în versuri albe, Aurora Cristea din Galați membră a Ligii Scriitorilor cu două poeme scrise în dulcele stil clasic, Liliana Ciubuc, din Bușteni, Olimpia Sava din Galați, o autoare prolifică, Ben Todică din Victoria-Australia, cu un poem original, Lhana Roma-Nova cu trei poeme, Toth Arpad din Covasna, membru al Ligii Scriitorilor, cu două poeme ce ne dezvăluie un poet original, Constantin Predescu-Neacșu din Luguleții-Dâmbovița, Florica Munteanu din Timișoara cu un poem scris în stil clasic. Ovidiu Țuțuianu din București, membru al Ligii Scriitorilor, Mihaela CD din Montreal-Canada, cu poezii scrise în stil clasc.și trasmițând un sentiment patriotic, Nicolae Toma din Timișoara, cu un poem fluviu amintind de poemele anticilor ca formă stilistică, Mariana Popeangă Cornoiu  din Tg.Jiu, cu interesante micro-poeme, Ioan Dan Bălan din Petrila cu poeme scrise în stilul versului liber, Victor Manole din Întorsura Buzăului, Andrada Victoria Diaconescu din Rm.Vâlcea cu două poezii sensiblie în care metafora se construiește pe un sâmbure încărcat de adevăr, Georgiana Laura Gheorghe din Brăila, Raveca Vlașin din Dej, membră a Ligii Scriitorilor, renumită cu talentul dânsei de a scrie poezii în stil clasic, Vasile Bele din Baia Mare, Vasilica Grigoraș din Vaslui, și  Ligya Diaconescu din Rm.Vâlcea, cu poeme în stil clasic și bine cizelate, dar și în vers alb.

Capitolul “Proză  “ cuprinde prozatori de toate vârstele, precum: Teona Scopos, din Iași, Mioara Oprișan din Însurăței, jud.Brăila, membră a Ligii Scriitorilor, cu un eseu interesant, Rodica Calotă din Tg.Jiu, cu o nuvelă despre horă, Isabela Brănescu din București, Mirela Penu din București, Olimpia Sârb din Timișoara, cu un fragment din romanul “Vulpile destinului “, Alina Sorinela Didu din Timișoara, Aurora Cristea din Galați membră a Ligii Scriitorilor, Gabriela Ioniță din Pașcani, Tudosia Lazăr din Ivești-Galați, cu o povestire despre o călătorie la Londra, bine scrisă, veterana Elena Buică din Toronto-Canada, o prozatoare de excepție, Miriam Nadia Dăbău, din Paris-Franța, și Zenovia Zamfir din Rm.Vâlcea membră a Ligii Scriitorilor, cu un eseu bine documentat despre rolul satului românesc în cultura națională.

            Acest evantai policrom de creații literare, mi-aduce aminte de ce spuea Marc Aureliu: “Tot ce i se întâmplă fiecăruia, folosește întregului. “ Adică Literaturii Române.

                                                                                   Al.Florin Țene

                                                           Președintele Național al Ligii Scriitorilor

                                               Membru al Academiei Americană Română de Artă și Știință

           

One thought on “Al. Florin ȚENE: Doamna Limbii Române continuă să promoveze valorile literaturii române pe mapamond

Lasă un răspuns