Iacob CAZACU-ISTRATI: Și din nou muzică sau din nou alegeri

,,Ce faci pentru tine, dispare odată cu tine, ce faci pentru alţii, rămâne pentru eternitate”. 

Albert Einstein

     Îmi pare, că noi, moldovenii basarabeni avem cele mai multe sărbători pe an, chiar unele, de exemplu Crăciunul, Anul Nou sunt de 2 ori sărbătorite, dar avem la cherem și cele mai multe alegeri mai cu seamă după ce am trecut rubiconul mileniului trei. Și un fapt nou în istoria internațională a alegerilor e faptul, că doar la noi în RM în aceeași zi se hotărăsc două probleme de mare valoare națională: de rând cu Alegerile Parlamentare mai are loc și un Referendum… Suntem bravo! Suntem puțini alegători, dar… “la sfat” cu poporul avem multe, ca și sărbători naționale și creștine.

        Ce să mai zic, am ajuns și în preajma Alegerilor Parlamentare, care vor avea loc pe 24 februarie 2019. Este în toi lupta între candidații la aceste alegeri, dar și o mai aprigă luptă se dă între partidele politice. Campania actuală de alegeri este de o importanță deosebită pentru alegătorii din RM, fiindcă ele, aceste alegeri vor alege vectorul acestei bucăți de pământ românesc. Este vorba de reîntoarcerea, reunirea, reîntregirea cu România, dacă în Parlament vor accede în majoritate unioniștii. Aceasta va însemna pentru noi un pas înainte spre o treaptă mai înaltă a dezvoltării. Alt vector este reîntoarcere în spațiul neosovietic prin aderarea la uniunea vamală în frunte cu Moscova, dacă câștigă alegerile socialiștii lui Dodon, care ar însemna un pas înapoi în dezvoltare.  A treia cale  pe care ar putea s-o apuce RM de azi este “tropățica pe loc“ sau aflarea în mocirla sărăciei și tâlhăriei așa cum am fost în ultimii ani și suntem!…

   Prin ce se deosebesc luptele de astăzi pentru accesul în parlament a forțelor politice față de luptele de la alegerile precedente?

În primul rând se deosebesc prin aceea, că electoratul nostru s-a schimbat deosebit de mult, devenind mai activ, cointeresat de a-și apăra drepturile cetățenești; a dispărut în mare măsură indiferența, adică s-a trezit, deșteptându-se și urcând pe o treaptă mai înaltă a dezvoltării socio-culturale. S-au trezit genii mândriei naționale, iar odată cu aceasta apare și o responsabilitate mai mare față de viitorul său și al întregului neam. Un merit deosebit de mare în promovarea identiății și mândriei naționale le aparțin asociațiilor obștești ca FDRM, Președinte acad. Nicolae Dabija; Acțiunea 2012 în frunte cu Geoge Simion; ODIP conduși de tinerii Vlad Bilețchii și Ion Leașcencu. Un imbold mare în dezvoltarea activităților de lămurire în rândul populației a priorităților reântregirii neamului românesc a dat crearea Sfatului Țării 2, care prin misionarii săi din asociațiile susnumite au dus din sat în sat mesajul Reîntregirii, a Unirii cetățenilor din stânga Prutului cu România. Dintre partidele politice din RM putem evidenția doar PNL în frunte cu d. Vitalia Pavlicenco, care și-a spus deschis scopul activității, chiar întroducând și în statutul organizației, că scopul PNL este Unirea RM cu România.

Despre PL cunoaștem, că este partid de dreapta, unionist de la înființarea lui. Poate, că cineva nu e de acord, că Mihai Ghimpu a ascuns adevăratul obiectiv al partidului, după mine, jucând un teatru de rea regie, care nu s-a bucurat uneori nici de aplodismentele electoratului său, dar s-a ținut pe scena politică ca la momentul oportun să pornească o luptă puternică pentru înfăptuirea Unirii. Vor merge oare alegătorii după urmașul său Dorin Chirtoacă?  Eu zic Da, deoarece majoritatea eletoratului îl vedeau demult anume pe el în fruntea PL. Astfel, miza e mare dacă luăm în considerație frontul comun al unioniștilor. Speranța e mare… Să dea Domnul și succesul să fie la fel!

      Eu cred, că segmentul unionist astăzi este puternic. Oamenii nu se mai vând pe crupele lui Șor, cum se vindeau odată… Trist este, că avem alți “șoricei“, care ne abat din calea noastră dreaptă spre unire. Nu vreau să vorbesc de partidele de stânga, ale lui Voronin, Dodon și Șor, că le cunoaștem obiectivele, care apără interesele străine, nu naționale.  Mă refer la partidele din blocul electoral ACUM și PD. Dacă Pd optează deschis pentru o Moldovă statalistă cum este acum și promovează o cale fals europeană, apoi, cei din ACUM pe care îi credeam unioniști și-au dat arama pe față în sfârșit la Conferința de presă de dăunăzi. Oare pentru asta am promovat-o pe Maia Sandu la alegerile trecute? Iată ce cuvântează doamna, adică acum vedem adevărata ei față: „Procesul de integrare europeană este un proces de transformare a societății, un proces în care condițiile de viață ale oamenilor, zi de zi, pas cu pas, se apropie de și, într-un final, converg cu standardele europene. Blocul ACUM este unica forță credibilă care poate fi garantul procesului de integrare europeană a Republicii Moldova. Blocul ACUM își asumă implementarea plenară și responsabilă a tuturor angajamentelor asumate în Acordul de Asociere, așa încât să depunem cererea de aderare la UE până în 2023 “.

         Dar, iată-l și pe Andrei Năstase care-i ține Maiei isonul: „A ne integra în Europa înseamnă a prelua cu seriozitate modelele bune și foarte bune de funcționare a societăților democratice și dezvoltate din Vestul Europei. A ne integra în Europa înseamnă, de fapt, a trăi bine, aici, în Moldova, așa cum trăiesc germanii, olandezii, belgienii, austriecii la ei acasă”

Citiți ce spun privitor la România: Guvernul ACUM va edifica și va consolida relația specială cu România, care se bazează pe respectul reciproc pentru democrație, stat de drept și prosperitate. Vom intensifica relațiile în domeniile economic, educație și energetic. ACUM își asuma finalizarea construcției gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău, care va permite Republicii Moldova să importe resurse energetice din Vest.

      Zău, că ne au de proști…  Și aceștea vorbesc acei, care ne vor binele într-o Europă comună?  Ei sunt unioniști? Nu! Ei sunt mai răi decât PD-iștii și dodoniștii, ei sunt trădători manipulatori!

Oare cum se simte prietenul nostru Vasile Șoimaru, cel mai unionist dintre toți românii de pretutindeni? Eu nu-l pot înțelege! Cum de poate să promoveze această formațiune, dacă optează deschis pentru statalitatea RM în continuare?

          Dacă în RM, după părerea mea electoratul s-a schimbat spre bine, totuși pericolul e foarte mare ca la putere să ajungă iar forțele neobolșevice. Pentru a nu se întâmpla așa ceva e nevoie de mobilizarea electoratului de peste hotare dar, după cum am anterior, coloana a cincia nu doarme,  pe toate căile și prin toate mijloacele au pus și pun piedici serioase pentru a minima participarea noastră, a celor, care  și-au lăsat părinții, rudele, meleagul natal din cauza tâlhăriei și conducerii proaste a guvernării, care au dus Moldova la sărăcie și ură națională. Nu vorbesc de diaspora europeană, voi scrie câteva cuvinte despre aceea, cum se va vota în Canada. Cu părere de rău în afară de cuvinte urâte la adresa guvernanților nu poți scrie. Cum să scrii ceva de bine, dacă gruparea tâlharească de la conducere î-și bate joc de alegătorii din diasporă. Închipuiți-vă teritoriul Canadei, care după teritoriu ocupă locul doi după Rusia… Și doar o secție de vot?!  Se pune întrebarea, cum vor vota moldovenii noștri din toată Canada la doar o secție de votare aflată în capitala ei Ottawa, dacă distanța până la cele mai mari orașe, unde sunt mai mulți moldoveni Toronto și Montreal e de 600km, iar până la Edmonton, Kalgary, Vancouver e respectiv 3.5, 4.0? 5.5 mii de km?! Iată cum se motivează această fărădelege de către Ministerul de Externe:După ce, Guvernul Canadei a informat că legislația națională nu permite deschiderea secțiilor de vot a statelor terțe, în afara misiunilor diplomatice, pentru scrutinul electoral din 24 februarie 2019, Guvernul Republicii Moldova a luat, astăzi, o hotărâre în care se prevede că în Canada se va deschide doar o secție de vot.

    Astfel, conform Hotărârii, secția de vot va fi deschisă doar la Ottawa (sediul misiunii din Moldova).

Reamintim că, decizia respectivă a fost anunțată Ambasadei Republicii Moldova din Canada după adresarea misiunii diplomatice către autoritățile locale de a autoriza deschiderea a 3 secții de votare (Montreal, Toronto, Ottawa) în conformitate cu hotărârea CEC din 19 ianuarie 2019”.

     Da, iată unde am ajuns… În Canada la moment există doar Ambasada RM în Ottawa. În 2011 a fost întărit de către Ministerul de Externe Consul Onorific al RM pentru Provincia Ontario George Oprea, inginer roman, originar din București, dar…nul trecut i-au retras atribuțiile. De ce? Este clar, că e mai puțină bătaie de cap doar cu ambasada, cui mai tre și Consulate, unde neapărat va fi nevoie de a deschide secții de votare? Ce le pasă de noi, muritorii de rând?!

Dacă fiului meu Ion, care locuiește în Edmonton îi va trebui vre-un act, document ori altceva de la ambasadă, care necesită prezența lui va fi nevoit să zboare cu avionul 4-5 ore până la Ottawa… E normal?! NU! Eu socot, că e bătaie de joc față de cetățeni!

    În Canada sunt necesare cel puțin deschiderea Consulatelor în fiecare Provincie. Dacă RM nu are bani, atunci să împuternicească cu această funcție Consulatele României. E o ieșire din situație, mai cu seamă, că în curând sper, că nu vom mai avea nevoie nici de Ambasade ale RM unindu-ne cu România.

     Mă adresez către toți frații basarabeni atât de peste hotare cât și din RM, către toți basarabenii de toate națiunile, nu doar români: votați viitorul European al Basarabiei! Votați Unirea cu România, care este salvarea noastră, unindu-ne, devenim necondiționat membri ai Uniunii Europene! Astfel vom scăpa de tâlharii de la guvernare, de sărăcie și vom avea salarii și pensii europene! Nu ratați momentul! Asta e ultima noastră șansă, poate! Dacă o ratăm, atunci viitorul copiilor și nepoților noștri este neosclavia! Exemplu? Oamenii (negri) la negru în Rusia. Da! Știu ce scriu, că am fost în pielea lor!

Rusia e un monstru mare,

În lung și –n lat nu-I vezi hotarul,

Dar, vai de moldovenii care

Ce-şi plâng prin ea amarul.

Al treilea deceniu iată, că se duce,

Iar moldoveanul tot prin străini se duce.

Doamne, pe unde-ai rătăcit și tu, pe unde?

Apleacă-te spre-a noastră naţiune,

Fă, copii să crească lângă mame,

Și-n țara lor să nu mai ducă foame.

Eu, unul am umblat prin lume,

Muncind pe la străini prin arşiţă şi gheaţă,

Iar uneori nici nu ştiam pe unde

Mă voi trezi-ntr-o bună dimineaţă.

 

Şi iar mă-ntorc la Moscova, Rusia-i mare,

Imperiu sclavagist făr-de hotare,

Dar tu gândeşte-te român – basarabean, nu sta,

Cum să salvezi pe Moldovioara ta?

Votăm Unirea cu România! Noi vrem să fim o Românie!!!

——————————–

Iacob CAZACU-ISTRATI

Poet, publicist. Membru Sfatului Țării2

Canada, Toronto

Lasă un răspuns