ZAMFIR ANGHEL DAN: Dragă, Schopenhauer

          Realitatea, voința, omul, sunt îmbinări cuantice specifice unei unde emise  de univers.

          Omul de ieri, dar mai ales cel de  azi, crede că, dacă s-a  autococoțat el în vârful trofic, acum poate influența atracția universală, îmbinările cuantice, fenomenice sau simple întâmplări ce au loc în univers. Și Planeta Pământ face parte din univers. Și ea, deci, se supune legilor universale

          Filozofiile sunt exerciții lingvistice rafinate ce pot la rândul lor crea realități și voințe asemănătoare vieții ca în filme. Sau mai plastic spus,,,să vezi un bebe mic ce abia stă în echilibru dar, merge pe bicicletă dând din piciorușe creind un adevărat specatcol al mișcării.

          Adevărații filozofi au fost cei de care știm noi că au scris primele gânduri despre ei și viață. Anticii !!!!!!!!!Toți cei de după ei au venit cu variațiuni pe  teme, fiecare adăugând bogățiile  gândirii lor.

          Arta, sub toate formele  ei este dovada că societățile în care a înflorit aveau puterea de a o susține. Nu era nevoie să meargă la cules, la pescuit, la  luptă, la dat cu sapa sau la seceriș cel ce gândea prin muzică, prin toate formele  artei

         Dacă Socrate, Platon Aristotel și toți cei mari au putut face asta atunci, când  nu aveau dovezile, știința și toate acumulările umanoide  de partea lor, trebuie să recunoaștem măreția reușitelor lor lingvistice.

          Acum avem de  toate, dovezi, legi științifice, experiență și putem să  înțelegem mai bine cum funcționează gândirea. Înțelegem chiar și sursa religiilor, a credinței, a Bibliei. știm și datele apariției lor.

        Este și religia o formă a gândirii. Să îi lăsăm talerul ei ce încă mai balansează senzația în mințile unora.

          Dar să nu renunțăm niciodată la gândire, la exprimare, la exercițiile lingvistice  rafinate.

          Ele ne fac  sufletul mai frumos, mai aproape  de undele ce ne străbat și ne  scot, măcar virtual, din rândul ,,Turmei Planetare.,,

          Acum folosim datele oferite de Astrofizică, de nanotehnologie, de biologia moleculară . Înțelegem mai bine puterea atracției cuantice și gravitaționale în univers, a susținerii regnurilor în natură. Putem să scoatem gândirea din sfera exclusivistă a voinței umanoide și să pricepem că, până și un copac, o pădure au formele lor de comunicare.

          Spaima că într-o zi vom fi cuceriți și dominați de tehnologie nu are un suport cuantic. Ce deosebește natura de alt gen de creație artificială este puterea reproducerii. În natură totul se reproduce prin cuanta particulelor componente. De la firul de iarbă la om totul se  autocrează.

          Artificialul trebuie creat de cineva. El nu are puterea  de a se  reproduce singur, sexual sau asexual. Chiar și programarea trebuie  făcută de altcineva, nu și o poate face singur, încă.

          A trecut demult vremea când frumoasa  descriere a voinței făcută de  Schopenhauer o puteam atribui  doar speciei umanoide.

            Voința este o formă de  atracție cuantică între diferite particule ce poate fi influențată până și de strălucirea lunii într- o noapte senină.

——————————

ZAMFIR ANGHEL DAN

Sønderborg

29 decembrie 2020

Lasă un răspuns