Radu BOTIȘ: Crăciun și Sfințenie’n Maramureș

Luminatã si plinã de încãrcãturã duhovniceascã, sãrbãtoarea Nasterii Domnului aduce în fiecare an sfânta bucurie a reîntâlnirii cu Pruncul Iisus Izbãvitorul si Mântuitorul. Chemare tainicã pentru fiecare dintre noi de a porni cu gând bun, fiecare, pe drumul magilor din rãsãrit, însotiti de steaua credintei cu dorinta de a-L reîntâlni pe Cel care, mereu iertãtor, a îndumnezeit lumea prin valoarea Nasterii si a Jertfei Sale.

Vestea Nasterii Mântuitorului a împlinit proorocia, a împlinit însãsi fãgãduinta lui Dumnezeu (Fac.3,15) de a ne reabilita din întinãciunea fãrãdelegilor în care a cãzut neamul omenesc prin pãcatul neascultãrii protopãrintilor (Adam si Eva) nostrii. Dumnezeu se face om pentru ca omul muritor si supus pãcatelor sã fie îndumnezeit.

Cuvântul ,,Crãciun” este înrudit cu termenul de origine latinã ,,creatio” (latina cultã), iatã întelesul, semnificatia-precum o creatie, Dumnezeu coborînd în lume cu scopul rezidirii acesteia aducând împãcarea cu Fiul Sãu Cel ce va ridica pãcatele lumii, începutul noii creatii prin Adam cel nou.

Plinã de parfum divin, minunata sãrbãtoare a Nasterii Domnului (Crãciunul) revine iar ca prilej de bucurie. Cei mici îsi lumineazã copilãria acestor zile deosebite semãnând bucurie prin vestea colindelor, recompensati fiind cu daruri crestineste dãruite. Maramuresul îmbracã sfânta hainã a acestor sãrbãtori poate mai deosebit ca niciunde în lume. Colindele, asemeni unor rugi înãltate spre ceruri deschid usile inimilor si a caselor de maramureseni vrednici, cu fricã si respect pentru Dumnezeu, bucurându-i deopotrivã.

In Sfânta Noapte nu doarme nimeni cãci de la casa preotului încep cetele de colindãtori, precum un regal, ducând pretutindeni salba lor de colinde. Apoi obiceiuri rãmase din mosi strãmosi, pãstrate cu sfintenie întregesc frumusetea sfintelor sãrbãtori de Crãciun. Miezul Noptii Sfinte e completat de ,,Vitflaim”, obicei care înfãtiseazã prin cei aproximativ douãzeci si patru de tineri personaje biblice – punctul central axându-se pe Nasterea Domnului. Magica noapte îsi continuã farmecul, copiii sanatosi, rumeni în obraji umblând cu ,,Steaua”ori amintind ,,Irozii”. Din casele crestinilor nu lipseste nici bradul, darnic împodobit, mândria fiecãrei familii crestine. In vremurile din trecut, bradul era ornat cu mere, nuci, siruri de boabe de fasole albã ce simbolizau purificarea sufletului, acum înlocuiete cu ornamente moderne. Dar trecutul si prezentul aici poartã esenta aceleeasi idei nobile.

Ultimii ani au completat frumusetea Maramuresului cu festivaluri de datini si obiceiuri cum ar fi cele de la Sighetu Marmatiei, Borsa ori de pe Valea Izei, Baia Mare, Tara Chioarului sau din zona Ulmeni.

–––––––––

Pr.stavr.Botiș Radu

Ulmeni

20 decembrie, 2017

 

 

Lasă un răspuns