Olimpia MUREȘAN: Cugetări-trăiri (mai mult sau mai puțin celebre)

1. Cadourile sunt esența vieții  iar florile sunt frumusețea ei!

2. Când eram tânăr/tânără puteam să văd eternitatea înaintea mea. Acum tinerii vor totul imediat!

  1. Dacă timpul ar sta în loc, tu ai rămâne mereu tânăr!
  2. Fericirea nu se cumpără, ea se făurește!
  3. Totul e vibrație, în vibrație, chiar și sufletul!
  4. Pandemia este șocul prezentului și perspectiva viitorului!
  5. Să fie banul resortul fundamental al sentimentelor și acțiunilor umane?!
  6. Nu există frumos, există multe feluri de frumos, nu e frumos ce e frumos, ci e frumos ce-ți place!
  7. Unii nu se bucură de ceea ce e în jur, își văd doar mersul!
  8. Nu suntem fericiți pentru că nu facem ceea ce ne place!
  9. Seneca: Întrebi unde vei fi după moarte? Acolo unde se află ceea ce încă nu s-a născut!
  10. Normalul e „banalul”- paranormalul e altfel decât normalul!

OBIECTIV TURISTIC ÎN MARAMUREȘ, BISERICA  „ÎNĂLȚAREA DOMNULUI” de la Făget, comuna Sălsig

CRUCEA DE(DIN) LEMN   Într-o zi de octombrie  23 a anului 2004 cetățeanul Ioan Șanta din comuna Dămăcușeni nr. 156 din Tg. Lăpuș a doborât un fag bătrân  la locul numit Valea Popii. Odată cu acest fag au fost doborâți mai mulți copaci din acel loc pentru a-I servi familiei mai sus numite la încălzirea pe timpul iernii. Copacii au fost duși acasă și  gazdele au trecut la tăierea lor cu drujba, apoi despicarea bucăților de lemn cu securea , mărunțirea  lemnelor, stivuirea lor și pregătirea pentru iarnă.

         Mare a fost mirarea când la despicarea ultimului boc(cel care a servit de altfel la despicarea celorlalți boci mai mici) la prima despicătură-care a fost și ultima, să apară de o parte și de alta a despicăturii o cruce perfect desenată-precum se află ea în picturile creștine.

         Cine a desenat oare acea cruce în inima bătrânului fag? Se întreba familia uimită!

         Despicarea lemnului s-a realizat în formă ovală, curios e faptul că atât partea mai mare a lemnului rezultat-cât și cea mai mica prezintă însemnele unei cruci în lemn.

        Au auzit despre minunea din lemn preotul și preoteasa din sat, enoriașii și toți oamenii din jur. Familia s-a  hotărât să doneze crucea din lemn Mănăstirii Făget-comuna Sălsig, județul Maramureș. Astfel că-n data de 12 noiembrie 2004-preotul din Sălsig care era atunci–împreună cu credincioșii din comună, de față fiind și primarul de atunci – au întâmpinat aducerea crucii purtată de preoți la mănăstire-unde măicuțele Eusebia și Ștefana  au așezat-o la loc de cinste lângă alte icoane.

        Diametrul lemnului e peste un metru, cele două cruci au 56/38  cm.-fiind încrustate în inima lemnului, sunt colorate negru-maroniu, având urme de patru cuie tot din lemn. Acum stareță a mănăstirii este Maica Marina.

       La vederea acestei imagini a Crucii Mântuitorului nostru Iisus Hristos  în lemn-toată lumea s-a întrebat cum ar putea fi motivat acest semn divin? Familia a mângâiat lemnul ca pe un copil nou născut, l-au îngrijit și i-au dat un respect nepereche…în final- a fost donat Mănăstirii Făget-o mănăstire care se găsește pe un platou de vis, la confluiența dintre deal și șes; e la circa 12 km de oraș Ulmeni sau la zece minute cu mașina venind de la Ulmeni sau de la Sălsig.

       Când privești cele două cruci-te gândești cum a putut să facă natura așa ceva și îți vine să zici:

      -Doamne ajută!

       Aș fi interesată ca această mănăstire să fie vizitată de cât mai mulți turiști și nu numai pentru acest miracol al naturii- dar și pentru peisajele de poveste care înconjoară mănăstirea! La fel un studiu radiestezic al crucii ne-ar demonstra încă o data puterea tainei și miracolului  dumnezeiesc!

Crucea, oriunde s-ar găsi ea, la margine de drum sub formă de răstignire, la gâtul unei femei sub formă de bijuterie,  în case-la icoane-este un semn divin care ne amintește că fiecare avem un drum de parcurs în această viață și că  trebuie să avem speranța și încrederea în Domnul Iisus care ne călăuzește pașii spre mântuire!

Astăzi 8 decembrie este ziua acestei biserici, așa cum s-a amintit pe internet!

–––––––––––

Prof. OLIMPIA MUREȘAN,

membră a Ligii Scriitorilor Români, filiala Maramureș

     

Lasă un răspuns