Olguța TRIFAN: Rondelul plângerii

Rondelul plângerii

 

Plâng azi cu firul ierbii strivit sub talpa grea,
Îi simt durerea-acută, îmi rupe inima…
El rabdă-așa cum șerbii-au răbdat fără să vrea
Bici ce-adâncea o cută, iar suflet lăcrima…

Îl pasc în tihnă cerbii, de-i vreme bună-ori rea,
Copitele își mută, încet, parcă-ar mima.
Plâng azi cu firul ierbii strivit sub talpa grea,
Și-i simt durerea-acută, îmi rupe inima…

Doar oamenii, acerbii, calcă-apăsat și prea
Ușor întreținută-i voia de-a suprima,
În iarbă ne-ncepută, urma de-a-și imprima.
Pe pajiște, imberbii gândesc cum i-ar durea

Când plânge firul ierbii, strivit sub talpa grea.

—————————–

Olguța TRIFAN

28 noiembrie, 2018

2 thoughts on “Olguța TRIFAN: Rondelul plângerii

  1. Rondelul de față, pe lângă aspectele raportate la tema aleasă, evidențiază intenția și abilitatea autoarei în a construi și oferi cititorului o prozodie bogată, curgătoare, suficient de bine punctată. Reușita acestui demers se datorează inspirației de moment, talentului, voinței și, de ce nu, bucuriei izvorâtă din finalizarea lucrului bine făcut.
    Prezența rimei duble într-un rondel este greu de realizat în condițiile în care există reguli stricte, obligatorii, pe care poetul este nevoit să le respecte. Manifestând o perseverență demnă de invidiat, doamna Olguța Trifan reușește și de această dată.
    Iată, bunăoară, primele șase silabe ale versurilor, adică prima jumătate a poeziei:

    Plâng azi cu firul ierbii
    Îi simt durerea-acută
    El rabdă-așa cum șerbii
    Bici ce-adâncea o cută

    Îl pasc în tihnă cerbii
    Copitele își mută
    Plâng azi cu firul ierbii
    Și-i simt durerea-acută

    Doar oamenii, acerbii
    Ușor întreținută
    În iarbă ne-ncepută,
    Pe pajiște, imberbii

    Când plânge firul ierbii

    Poate nu ați remarcat, dar avem aici un alt rondel de sine stătător! Firește, a doua jumătate se constituie într-un alt rondel în care versurile numără șapte silabe fiecare. Primele două catrene de mai sus sunt desăvârșite, potrivit umilei mele analize și aprecieri. Al treilea catren pare a nu avea farmecul primelor două, dar asigură continuitatea ideii, a temei poeziei întregite.
    Cât se poate de subtil, sub acoperirea metaforei și a altor figuri de stil, poeta oferă un tablou complet, trist, dar realist, al societății în care trăim și nu mai avem timp ori motive să visăm. Evident, fiecare cititor are propria sa opinie, analizează versurile în stil personal, iar eu poate că deranjez afirmând că ”acerbii” din versuri nu pot fi decât o mare parte dintre cei care conduc destinele acestei națiuni. Interesul lor și interesul de grup nu țin seamă de interesul neamului românesc… Ei sunt înverșunați și adeseori agresivi întru apărarea unor drepturi ori poziții sociale pe care, chipurile, numai ei le merită. Nici acum, în ajunul acestei sărbători naționale ocazionate de Centenarul Marii Unirii a Poporului Român, ei nu ne înțeleg și nu se înțeleg nici între ei, nu creează condițiile necesare dialogului, înțelegerii, armoniei…
    Da, ”plânge firul ierbii, strivit sub talpa grea”!
    Îmi cer iertare dacă am greșit cu ceva!
    Personal, sunt încântat de reușita autoarei.
    Felicitări, stimată prietenă Olguța Trifan!

    1. Domnule Malciu Marian, ca de fiecare dată, analizați în detaliu, privind dintr-o altă perspectivă conținutul, încercând să pătrundeți în spatele metaforei, deschizând calea cititorului către noi viziuni. Nu voi confirma, dar nici nu voi nega. Sunt încântată să asist la această pleiadă de interpretări, acesta este farmecul poeziei la urma urmei. Acesta este farmecul unei poezii postate public, acolo unde fiecare poate exprima mesajul recepționat la prima, a doua citire, la cald. Astfel, autorul își poate forma o idee despre creația sa, despre calitatea sa de a transmite, dar și despre modul în care este citit.
      Vă mulțumesc pentru aprecierile înscrise în acest comentariu! Nu m-am axat pe prima jumătate de rondel, nici pe a doua, cu gând de a putea fi separate, ci pe întreg. Deoarece rimele alese au fost dificile, greu de găsit, iar mesajul era aproape imposibil de încadrat, am renunțat să am o continuitate pe jumătăți.
      Încă nu sunt în totalitate mulțumită de acest rondel, motiv pentru care am ezitat destul de mult să-l postez.
      Mulțumesc pentru intervenție, în întregul ei, stimate prieten!
      Prețuire și considerație!

Lasă un răspuns