Mihai BATOG-BUJENIȚĂ: Pojar la castel

         De două zile, pe ecranul televizorului meu cu diagonala cât peretele, văd numai imagini cu flăcările care au cuprins castelul Windsor. Crescut în spiritul bucuriei la aflarea veştii despre moartea caprei vecinului, nu pot să nu gândesc la fiţele pe care ni le-au tot făcut englezii, ani de-a rândul, dând la orele de maximă audienţă imagini de un prost gust sfidător şi prim-planuri cu doamne rrome aciuate la ei în ţară, care nu erau lăsate să cerşească şi, de durere, stropeau cu lapte matern direct de la sursă căştile ţuguiate ale poliţiştilor londonezi. Sau ălea cu copiii instituţionalizaţi de la noi din ţară, însoţite de comentarii acide despre modul în care aceşti adorabili micuţi se târau în propriile fecale. Păi, dacă făceam şi noi reportaje despre ai lor? Credeţi că dădeau mai bine? Hai să fim serioşi! Oricum, impresionanta mea cultură de teleman înrăit mi-a dat, peste numai cinci minute de vizionare, un semnal de alarmă.

            Da’ unde oare, era regina? De ce nu apărea ea în faţa camerelor de filmat, cu coroana pusă strâmb şi colţul basmalei în gură, smulgându-şi părul şi vărsând lacrimi profesioniste, că doar pe ea o lovise nenorocirea?! Dar nici pe prinţul consort nu l-am văzut, aşa cum ştim noi de la propriile noastre dezastre, în izmene, trăgând amărât de o roabă în care se află damigeana şi câteva crătiţi, adică ce mai putuse salva el, cu preţul vieţii, din sinistrul care le spulberase agoniseala lor de o viaţă!? Şi nu i-am văzut nici pe prinţi cu zdrăngănelele goale şi cu mucii înnodaţi în barbă ţinându-se de trena mamei şi sughiţând de foame, dar nici pe vecinii din Cambridge, de exemplu, în maieu, dându-şi ei cu părerea despre cauzele dezastrului, sau unele mici turnătorii cum că focul l-ar fi pus alde Sussex, ori Norfolk, ori mai ştiu eu ce alt megieş, ofticat pe bunăstarea, sau ghiorlănia stăpânilor care nu dădeau şi ei ceva de pomană, că doar aveau, ce naiba!

            Adică iată, ce vreau să vă spun eu! Cenzura, ca şi pe vremea dictaturii de la noi, când nu îl vedeai pe marele cârmaci scobindu-se în măsele, sau prins de un guturai, acţionase perfect în acest caz şi nu-ţi dădea nici o informaţie veridică, ci numai aiureli însoţite de texte prelucrate în laboratoarele minciunii propagandistice. Deci! Eram din nou minţiţi cu televizorul!

            Dar, după ce pe ecranul celui mai bun prieten al omului, peste aproximativ un an, nu s-a mai amintit nimic despre incendiu, aşa şomer cum sunt, am făcut un împrumut la bancă şi am plecat în Anglia, special ca să văd cu ochii mei cum justiţia divină pusese la pământ trufia celor ce se cred mai presus de noi simplii oameni ai muncii.

            Când am ajuns în fine, la castel, să cad jos de uimire şi mai multe nu! Din orice parte ai fi privit, hardughia părea neatinsă nici măcar de cei cinci sute de ani care trecuseră peste ea, iar de flăcări nici nu se punea problema. Cu puţin înainte de a mă sufoca de indignare am auzit de la ghid că, în cel mai scurt timp posibil, familia regală plătise (normal, că avea de unde!) echipe de specialişti care, muncind neîntrerupt cam un an de zile redaseră castelului înfăţişarea iniţială!

            Băăă, copii, nu mă duceţi voi pă mine! Un an? Las-o jos, că măcăne! Atunci cum se face că la noi gara oraşului deşi nu a suferit nici un incendiu, o renovăm de cincisprezece ani şi încă nu se cunoaşte nimic!? Sau ce, n-am mai văzut eu castel la noi în sălaşuri? Adică, acele castele ale regilor internaţionali, ale împăraţilor de pretutindeni sau ale regelui tuturor ţâga- nilor dăn lume erau mai altfel? Află că nu! Şi mai întreb şi eu aşaaa, ca să se vadă că mă cam pricep! Unde-s termopanele, unde-s îngeraşii dolofani şi auriţi de la capul scărilor din fier forjat, unde-s scările de marmură, sau băile de mărimea unui teren de fotbal, dar care nu au apă curentă? Unde-s şunturile de la contoar, că doar n-o să-mi spuneţi că regina plăteşte curentul consumat în toată căsoaia asta!  Ba mai  mult! Zgârii şi eu, ca omul, nişte panouri pe care erau scrise numele unor oameni denumiţi cavaleri ai băii, sau ai ordinului jartierei (ca să vedeţi până unde merge caraghioslâcul în capitalism!). Lemn, tăticu’ lemn, nu tu o marmură de Carrara  sau măcar oglindă din sticlă de Murano, nici măcar foiţă de aur de douăjdouă! Cu alte cuvinte… sărăcie, vericule, sărăcie cu ifose pentru proşti!

            Pe drumul de întoarcere mă gândeam, aşaaa cam trist, că uite englezii ăştia, cât se ţin ei de băţoşi au ratat prilejul de a pune de o revoluţie, să facă totul praf, să dărâme dictatura cu toată aroganţa ei, să prăduiască, spre binele poporului, tot ce se putea prădui, iar apoi să bage texte pe la Uniunea Europeană că aia nu, aia nu, şi le mai dădeau ăia, aşa cum ne dau nouă acum! Hai că-s fraieri, deşi se laudă cu o democraţie consolidată de secole. Spanac!

———————————–

Mihai BATOG-BUJENIȚĂ

Iași, 30 aprilie 2020

Lasă un răspuns