Stejari în Țara Fagilor au fost și vor fi întotdeauna. Ne-o dovedește a câta oară inimosul domn Ciprian Bojescu, scriitor, publicist, ziarist, om de cultură, dar și de mare omenie. Vine de la Suceava, dar și de la Iordănești, mereu și același. Simplu, modest, cultivat, amabil, binevoitor. La actuala Sărbătoare a graiului matern am cunoscut-o personal (la figurat o știam demult) și pe simpatica-i soție Ioana, mi-a lăsat o impresie deosebită. O familie frumoasă și demnă.
Se pare că la 80 de ani românii noștri sunt atât de viguroși că nici un uragan, fie el cât de puternic, nu-l poate învinge. Ne-au demonstrat-o din plin scriitorii și savanții octogenari ai acestui an: Mircea Lutic, Ilie Popescu, Ciprian Bojescu.
Dacă anul trecut talentatul iordăneștean, stabilit de-o viață cu traiul la Suceava, Ciprian Bojescu, ne-a bucurat cu „Vremea amintirilor”, iar cu doi ani în urmă a publicat „Cu dragoste de pământ românesc” (nemaivorbind de cele publicate până atunci), în acest an jubiliar ne vine cu o nouă carte.
La Salonul de carte românească ce a avut loc anul trecut la biblioteca din satul Pătrăuții de Jos, printre scriitorii invitați, s-a numărat și domnul Ciprian Bojescu, care a prezentat cărțile sale, și a dăruit celor prezenți câteva exemplare.
Așadar ce reprezintă „Stejari în Țara fagilor”. Cuprinde circa 150 de pagini, având girul editurii „Acent Print” din Suceava. Prima copertă ni-l reprezintă pe autor într-o fotografie în Cajvana (fac aici o paranteză, menționând faptul că unchiul meu Gheorghe, (fie-i țărâna ușoară) fratele mai mare al tatălui meu, când s-a refugiat în România cu familia, au trăit 19 ani în Cajvana. Pe urmă s-au transferat în Banat. Am auzit încă copil fiind, de această localitate, din relatările sale, au fost de 2 ori în vizită la noi pe acele timpuri).E lângă Stejarul lui Ștefan cel Mare, monument istoric. Pe ultima copertă găsim două minunate poezii ale lui Gheorghe Vicol „Invitație” și „E primăvară-n Bucovina” (e un veritabil îndrăgostit de Bucovina), cât și fotografia autorului cărții.
Cuvântul înainte este semnat de Dimitrie Poptămaș din Târgu-Mureș. Voi cita doar un singur alineat „…Cu prezenta carte a lui Ciprian Bojescu, preocupările sale publicistice îl consacră printre cei a căror nume se înscriu în patrimoniu nostru cultural cu succes”…
Tot în prefață mai semnează o scurtă prefață și Gheorghe Vicol cu titlul „Stejarii din pădurile de fagi ale Bucovinei”. „…Citiți cartea semnată de Ciprian Bojescu și veți descoperi frumusețea din oameni, fără exagerări ieftine, cu simplitatea și modestia care îl caracterizează pe cei cu adevărat valorși…” ne îndeamnă scriitorul Gh. Vicol.
Cu acest îndemn purcedem la lectura celor 4 capitole încluse în actualul volum.
Primul capitol este numit „Publicistică”. Cuprinde câteva articole semnate de autor în diferite ziare, dar și apărute pentru prima oară chiar în cartea respectivă . Printre cele publicate în săptămânalul „Crai Nou” vom desprinde câteva titluri: „Dumitru Covalciuc – 70 de ani”, „Dor de Bucovina”, „Cine i-a dat chip și voce lui Ciprian Porumbescu?”, „Arcadie Opaeț”, „Viața merge înainte”. Printre cele inedite, dar și unele semnate de anumiți autori se numără: „Frații Mihai și Gavril Moroșan, renumiți pentru arta lor bisericească”, „Eugen Tovarnițchi este un director înalt apreciat”(autoare – Larisa Dușceac), „Dirijorul cernăuțean Dumitru Caulea – laureat al premiilor „Teiul de aur” și „Teiul de argint”,(ziarul „Concordia”, corespondentul nostru), „Cum l-am cunoscut pe poetul Nicolae Suciu din Gherla”, „Solca”, (scurte date istorice), „Despre comuna Dumbrăveni și oamenii săi minunați, în frunte cu destoinul primar Ioan Pavăl”.
Capitolul 2 se numește simplu „Referințe”. La acest capitol după scurte date biografice ale autorului, găsim imediat două materiale semnate de subsemnata care i-a prezentat cărțile sale. Aici e vorba de cartea „Cu dragoste de pământ românesc” pe care am prezentat-o în „Antologia pentru Civilizația Creștină ASCIOR”, 2017, p.218-220. ( Reamintesc cititorilor că această carte a fost prezentată detailat și în săptămânalul „Gazeta de Herța”, cât și în revista „Logos și Agape” revistă online ce apare la Timișoara, având-o ca redactor pe inimoasa doamnă Mariana Gurza, doamnă care e și ea mereu îndrăgostită de Bucovina). Celălalt material „E vremea amintirilor frumoase” despre următoarea carte „Vremea amintirilor”, a văzut lumina tiparului în ziarul nostru „Zorile Bucovinei”, 13 septembrie 2018. Voi menționa și aici că și online acest material a fost și în revista „Logos și Agape”. Sincere mulțumiri doamnei Mariana Gurza.
„Ciprian Bojescu, la vremea amintirilor” este titlul altui articol publicat în „Crai Nou”, 13 iulie 2018. „Bucovina de Jos – oameni și locuri. Ciprian Bojescu – scribul generației visătoare” este articolul semnat de Dan Șarpe, publicat în „Informația Suceveană”, decembrie 2018. L. D. Clement în cotidianul „Crai Nou” din 15 mai 2019 a publicat materialul „Ciprian Bojescu, 80 de ani!”. „Poveste din poveste” este un alt titlu desprins din volumul în curs de apariție a lui Constantin Hlușneac „Prințesa senectuții” și publicat în „Crai nou”, 21 mai 2019.
Cel de-al trelea capitol numit „În memoriam Dumitru Covalciuc” este în întregime dedicat celui care a fost ziaristul, publicistul și omul de cultură Dumitru Covalciuc. Capitolul cuprinde atât articolele autorului, care i-a fost un bun prieten, cât și ale altor autori, din Nordul Bucovinei și România. Aici au fost incluse și poeziile dedicate post-mortem, semnate de diferiți autori.
Ultimul capitol numit „Album foto” cuprinde o serie de fotografii din arhiva autorului. Locuri, oameni, amintiri…
Cartea este accesibilă pentru toți cititorii și merită citită și apreciată.
Nouă nu ne rămâne decât să-i dorim autorului octogenar din Suceava, multă sănătate, acceiași ardoare sufletească, acceiași dragoste de baștină ce arde ca un foc nestins în inima sa mare de o viață, noi cărți, noi publicații, noi realizări … La mulți și încununați de succese ani, stimate domnule Ciprian Bojescu!
————————————
Eleonora SCHIPOR,
Pătrăuții de Jos, Ucraina
9 septembrie 2019