Eleonora Schipor: Am iubit cu atâta nădejde…

Astfel se numește recent apăruta carte la editura  «Lumina» din Chișinău. Autor – Ilie Motrescu. Este a 4-a carte avându-l ca autor pe regretatul poet crăsnean Ilie Motrescu.

Noua carte a copământeanului nostru este îngrijită și alcătuită de fostul prieten al poetului din Chișinău Ion Țâbuleac. Prefața, reluată din «Hora vieții» aparține academicianului Mihai Cimpoi, iar «În loc de Cuvânt înainte» avem comentariile necesare ale lui Ion Țâbuleac. Cartea conține circa 212 pagini. Reamintim cititorilor că și primul volum al poetului «Hora vieții» a apărut grație tot lui Ion Țâbuleac.

În noul volum cititorii vor găsi poezia matură a poetului, tot aceleași poezii ce au văzut lumina tiparului și în «Hora vieții». Iată doar câteva titluri – «Am iubit cu atâta nădejde», «Astăzi nu fac slujbă divină», «Lui Barbu Lăutaru», «Văzui lăstunii», «Asurzit de voci străine», «La munte», «Zodie bună», «Alean», «Hora vieții» și multe altele. În total sunt 75 de titluri de poezie.  Sunt și comentariile pentru fiecare poezie, unde și când a fost publicată. Avem și câteva inedite – «Balet», «Monosilab de toamnă», «Patimă», «Toga mea bătută-n stele».

Nu lipsesc nici gândurile, destăinuirile, impresiile, speranțele, visele și nădejdile tânărului și talentatului poet bucovinean sub genericul «Ilie Motrescu despre poetul Ilie Motrescu și alții». La acest capitol avem și notele necesare. La ultimul capitol în proză avem trei texte «Tăticule, a venit primăvara», «Sentimentul toamnei», «Colindul». Câteva desene la unele poezii întregesc ediția de față.

Îi mulțumim domnului Ion Țâbuleac pentru acest frumos cadou făcut tuturor cititorilor și mai ales familiei Motrescu din Crasna în acest an jubiliar pentru poet.

Personal îi mulțumesc surorii poetului, neobositei doamne profesoare Maria Motrescu pentru că mi-a pus la dispoziție cartea dată, iar eu la rândul meu o pot prezenta cititorilor. M-a impresiont autograful ce mi l-a scris doamna Maria pe care aș vrea să-l redau tuturor: «Stimată doamnă E. Schipor, scumpul frate Ilie vă mulțumește de dincolo pentru că ați avut grijă de creația lui». Mă voi stărui și de acum încolo să promovez atât opera poetului, cât și să scriu despre viața și opera sa, dar și să organizăm mai multe măsuri pe la biblioteci, cămine culturale, școli dedicate memoriei sale luminoase.

*Notă:

Primele prezentări de carte au avut loc deja la bibliotecile din Pătrăuții de Jos și Prisăcăreni. Sperăm că și alte instituții culturale, școli, le vor urma exemplul.

––––––––––––––

Eleonora Schipor

Ucraina, 2017

Lasă un răspuns