1. Cele trei defecte care încep cu litera M de care trebuie să se ferească jurnaliștii: minciuna, mândria, manipularea în slujba managerului.
2. Omenirea a intrat într-o perioadă de alternative extreme. În timp ce o eră de progrese științifice și tehnologice ne-a adus o cunoaștere și o putere fără precedent, într-un secol cel mai sângeros din istoria omenirii-secolul XX- suntem astăzi martori la apariția unei problematici mondiale- a unui ghem uriaș de problem în domeniul ecologiei, climatologiei, energiei și hranei, care care ne confruntă cu o nebănuită complexitate. În acest context un factor decisive îl are înțelegerea, acțiunea umană și presa de toate nuanțele.
3. Omenirea nu este în armonie cu natura. Fii tu, jurnalistule, scriitorule un promotor al apărării naturii.
4. Așa numitele resurse regenarabile sunt amenințate de pericole iminente; printre acestea se numără degradarea rapidă a pădurilor tropicale, tăierilor din pădurile țării noastre, înaintarea deșerturilor în Bărăgan, și în alte părți din lume și stingerea accelerată a florei și faunei sălbatice. Cotribuie tu, jurnalistule prin scrisul tău la educarea oamenilor care distrug habitatul nostru.
5. Dacă aceste tendințe își vor urma cursul, suntem sortiți la pierderi grave în domeniile habitatului, sănătății și calității vieții, și amenințați în însăși capacitatea noastră de supraviețuire. Jurnaliștii nu trebuie să se limiteze doar la “lungul nasului”.
6. Jurnaliștii, ca formatori de opinie, trebuie să atragă atenția asupra elementului uman nu este mai puțin urgentă decât fusese anterior aceea de a dezbate limitele fizice sau exterioare ale lumii finite.
7. Fără accentuarea importanței elementului uman, inclusive presa internațională,multe considerente asupra sistemului de întreținere exterioară a vieții își pierd rapid semnificația.
8. În timp ce aceste schimbări se accelerează, elemental uman și journalistic, este încorporat treptat în căutarea noilor indicatori sociali și a criterilor pentru verificarea și aprecierea importanței problemelor globale.
9. Ziaristul care se rezumă doar la problem minora, minor rămâne.
10. Ce ironie cumplită să fim confruntați cu atâtea problem în istoria de astăzi a omenirii într-un moment când ne aflăm la apogeul cunoașterii și puterii.
Al.Florin Țene, UZPR
*Din ciclul “Sens și Contrasens în înțelepciunile pentru ziariști“