Care este, de fapt, izvorul limbii române? În mod special nu scriu cu î din â pentru că eu consider î ul ca o literă specifică limbii române. Școala Ardeleană a luptat în felul ei spre a scoate în evidență limba română în zona Transilvaniei.
Nu sunt de acord nici cu ,,năzbâtiile,, lingvistice făcute de academicienii romîni după anii 90. De dragul de a fi băgați și ei în seamă au virusat limba română cu niște prostioare de ale lor că uneori nici nu mai știi cum este corect să scrii.
Noi trebuie să onorăm lupta totală a celor care au întreținut și păstrat limba romînă de la începuturi pînă azi.
Dacă vă amintiți, Carpii, sau dacii liberi, a fost singura parte a Daciei care nu a fost total cucerită și influențată de romani.
Acolo s-a păstrat izvorul limbii române!
Ca să edificăm subiectul definitiv- nu uitați că de acolo a izvorât EMINESCU-esența limbii române!
Și nu numai. Mulți dintre noi recunoaștem dulcele grai moldovenesc, bucovinean, ardelean. Sudul României, din păcate, fără vina lui, a fost și este contaminat rău.
Să vă dau un exemplu auzit de mine în nordul Bucovinei, satul Igești, la câțiva km de Cernăuți.
Noi zicem- mie nu mi-e foame.
Ei spun- mie nu mi-e a mânca !
Simțiți parfumul versului eminescian?
Apoi, spre rușinea mea, de Sărbătoarea Limbii Române, am auzit prima dată la Chișinău. Se știa și vorbea, nu zic nu, și la București, dar prin cercurile literare,,,cred. În Basarabia, în Bucovina, în Ardeal, Maramureș-nu e mândrie mai mare ca aceea de a vorbi românește.
Ei o sărbătoresc cu adevărat din tot sufletul lor, poate unde au și suferit atât de mulți ani luptându-se spre a o păstra de intoxicațiile rusești, ungurești, austriece.
Da, limba noastră e o comoară și trebuie să avem grijă de ea asigurându-ne în primul rând că o vorbesc copii noștri.
Ei sunt izvoarele ce o vor păstra liberă, mândră și nealterată.
La mulți ani, Limbă Română! La mulți ani, Români!
——————————
ZAMFIR ANGHEL DAN