Viorel ROMAN: Europa și Centenarul României

Frans Timmermans, prim-vicepreședinte al Comisiei Europene: „Problema României este una tipică pentru țările din Lumea a Treia, adică pentru acele țări din Africa și Asia care, deși sunt pline de resurse naturale, se zbat în cea mai cruntă sărăcie din cauza prostiei și a hoției care colcăie în acele țări. Deși părea că mergeți pe drumul cel bun, în ultimul an ați regresat enorm din cauza resursei umane de proastă calitate care a ajuns în fruntea țării. Această resursă umană e de o calitate atât de jalnică încât reprezentanții ei, după ce ca sunt hoți, sunt atât de proști încât își închipuie că pot păcăli pe toată lumea, deși ei nu sunt capabili să comunice nici măcar în limba maternă. Mai elegant de atât, nu știu cum să o spun, dar totuși o voi face: Problema României e ca unul din trei pesediști e la fel de corupt ca și ceilalți doi! Dacă nici acum nu pricepeți, înseamnă că nu mai e nimic de făcut, vă salut și n-am cuvinte! Nimeni nu vă poate face binele cu forța…”.

*

Manfred Weber, foarte probabil urmașul lui Jean-Claude Juncker: „Sunt extrem de îngrijorat de situaţia din România. Am întrebat-o astăzi pe prim-ministrul Viorica Dăncilă despre corupţie şi despre independenţa justiţiei. Vom fi intolerabili în ceea ce priveşte statul de drept… România face paşi înapoi în ceea ce priveşte lupta anticorupţie şi independenţa justiţiei este sub presiune. Am văzut în această vară în Bucureşti oameni bătuţi de forţele de ordine şi, sincer, asta este inacceptabil. Lupta împotriva corupţiei nu este un lux, ci o modalitatea supremă de a ne apăra cetăţenii şi afacerile de abuzurile din partea statului. Din acest motiv solicităm de urgenţă Guvernului român să se oprească din această ofensivă.“

https://www.totpal.ro/viorel-roman-statul-la-romani-ed-a-i/

*

Cresterea salariilor si pensiilor

Nicolae Ţăran: Bruxelles critica România, pentru că „statul de drept” a fost confiscat de PSD?

În România , spre deosebire de TOATE celelalte state din UE, costurile cu salariile au crescut în Trimestrul II din acest an cu 12,7% comparativ cu Trimestrul IV din anul 2016 (19,8 miliarde euro în TII 2018 versus 15,545 miliarde euro în TIV 2016). PSD-ALDE au reușit o creștere fără precedent a salariilor, pensiilor, ajutoarelor si deficitul la bugetul pensiilor de stat a scăzut de la 15 miliarde lei în 2016 la circa 7 miliarde de lei în acest an. Succesul PSD-ALDE a înfuriat, pentru că o mare parte din majorare este finanțată de multinaționalele germane, franceze și olandeze. Mai mult, în timp ce salariații din Germania sunt mai prost plătiți (costurile salariale au scăzut de la 440,73 miliarde euro în T IV 2016 la doar 426,885 în T II 2018), salariații din filialele românești beneficiază de o creștere a salariilor. PSD-ALDE au obligat multinaționalele germane, franceze și olandeze să plătească salarii care să reflecte nivelul real de calificare al salariaților.

Viorel Roman: … dacă înțeleg bine, Guvernul mărește salariile la bugetari și obligă indirect multinaționalele să facă la fel, altfel forța lor de munca fuge la stat sau în vest?

Silviu Cerna: Nedumerirea ta este explicabilă, având în vedere că materialul colegului nostru, N. Ţăran, conţine unele afirmaţii nefondate:

1. Guvernul a mărit, într-adevăr, salariile funcţionarilor şi pensiile, ceea ce constituie nu ,,un succes incontestabil al guvernării PSD-ALDE”, ci o cauză a creşterii deficitului bugetar structural, a datoriei publice şi a ratei inflaţiei. Există, probabil, un anumit efect de antrenare asupra salariilor din sectorul privat, însă autorul nu prezintă nici un fel de dovezi în acest sens. Oricum, consecinţele amintite deteriorează gradul de îndeplinire al criteriilor de convergenţă şi îngreunează adoptarea euro, care ar însemna finalizarea revenirii României la civilizaţia occidentală (i. e. modernitate – cum spui tu pe bună dreptate).

2. Este adevărat că deficitul bugetului social s-a redus în ultimul timp, însă aceasta nu ca urmare creşterii salariilor şi pensiilor, cum afirmă colegul nostru, ci a trecerii plăţii contribuţiei sociale în sarcina angajaţilor. Astfel, contribuţia la asigurările sociale este stopată acum la sursă şi virată la bugetul asigurărilor sociale inclusiv de marile întreprinderi de stat cu pierderi (CFR, Poştă, Tarom, marile termocentrale, dar şi, surpriză, Regia Protocolului de Stat etc.), care anterior nu plăteau şi nici nu puteau fi constrânse să o facă.

Apropo: Se pare că se preconizează o lege care să scoată un mare număr de asemenea întreprinderi de sub incidenţa legii insolvenţei. De aceea, am semnat o scrisoare deschisă pe această temă iniţiată de un grup de colegi de la Bucureşti; v. cele două mesaje care urmează).

3. Criticile recente ale comisarilor şi parlamentarilor europeni la adresa guvernului român se referă la încercările acestuia de a stopa lupta împotriva corupţiei şi la reprimarea violentă a manifestanţilor paşnici (nu a ,,huliganilor”) din data de 10 septembrie, nu la politica economică.

Alex Taran: Cu privire la punctul 2: Fiscalitatea nu e modificata cu privire la plata contribuțiilor la buget. Nici acum nu intra sub incidența legii penale nevirarea la bugetul de stat a contribuțiilor cu reținere la sursa. Asa ca, nu s-a schimbat nimic in ceea ce privește capacitatea MF de a obliga marile companii sa plătească contribuțiile la buget. Ce s-a schimbat însă este faptul ca, odată cu transferul tuturor contribuțiilor în sarcina angajatului, execuția bugetară se face direct către bugetul CAS, înainte partea angajatorului mergea la bugetul de stat si nu la CAS. Făcând aceasta mișcare, guvernul a obligat “propaganda” sa nu mai poată spune ca deficitul fondului de pensii este nesustenabil si pensiile ar trebui diminuate, pensionarii romani trebuind sa rămână niște sclavi, exact ca si angajații. Asta e problema de fapt si cred ca, măcar in mediul academic, informațiile care circula ar trebui sa fie reale.

Lasă un răspuns