Veronica IVANOV: Mărțișorul a fost sărbătorit la Nicosia, 1 Martie 2019

Primăria Strovolos din Nicosia a găzduit pe 1 Martie  – “Sărbătoarea Mărțișorului” – eveniment organizat de Alianța Românilor din Cipru, în colaborare cu Ambasada României la Nicosia. În fața unui public numeros, președinta Alianței, doamna Christina Christodoulou Todea a vorbit despre tradiția purtării Mărțișorului odată cu venirea primăverii. În spiritul renașterii naturii, un omagiu a fost adus cercetătoarei Ana Aslan (1897-1988), prin două prezentări susținute de Dr. Camelia Enache și prof. Valentina Cican.

***

„Nu se moare de bătrâneţe, ci de boală” a fost crezul în slujba căruia prof. Dr. Ana Aslan şi-a pus toată viaţa şi pe care l-a demonstrat prin propria ei experienţă de viaţă. Cel mai celebru medic geriatru român a inventat primul medicament capabil să întâzie procesul de îmbătrânire. Pentru invenţia sa a fost supranumită ”Femeia care a învins bătrâneţea”.

A creat Gerovitalul H3, produs biotrofic  de origine românească şi a înfiinţat primul institut dedicat luptei contra bătrâneţii şi bolilor vârstei a treia. A muncit 12 ore pe zi, a renunţat la viaţa personală şi a nu a regretat nicio secundă sacrificiul.

Ana Aslan s-a născut la Brăila, pe 1 ianuarie 1897. A fost cel mai mic copil  al sotilor Sofia şi Margarit Aslan. Şi-a pierdut tatăl la 13 ani şi s-a mutat cu mama la Bucureşti. Aici a absolvit în 1915 ” Şcoala Centrală”. La vârsta adolescenţei visa să se facă pilot şi chiar a zburat cu un mic  aparat, tip Bristol – Coandă.  Când s-a decis să devină medic şi şi-a anunţat mama că vrea să urmeze cursurile Facultăţii de Medicină mama ei s-a opus. Sofia Aslan considera că medicina nu este o meserie potrivită pentru o femeie. Ca să-şi înduplece mama, Ana a intrat în greva foamei.

A urmat cursurile Facultăţii de Medicină din Bucureşti, între 1915 si 1922. În perioada Primului Război Mondial, Ana Aslan a îngrijit soldaţi în spitalele militare din spatele frontului de la Iaşi. După război s-a întors în Bucureşti şi a lucrat alături de neurologul Gheorghe Marinescu. A lucrat ca  preparator la Clinica II din Bucureşti, unde şi-a pregătit teza  de doctorat. A lucrat la spitalele Filantropia, Institutul Clinico-Medical al Facultăţii de Medicină din Bucureşti, Clinica Medicală din Timişoara şi  Spitalul CFR.  În anul 1949 a fost numită şef al  Secţiei de fiziologie a Institutului de Endocrinologie din Bucureşti.  A început să experimenteze  procaina în afecţiunile reumatice. Şi-a aplicat cercetarea pe cazul unui  student care era ţintuit la pat din cauza unei crize de artroză. Şi-a continuat mai apoi cercetările la un azil de bătrâni. Studiile şi cercetările sale  au relevat importanţa procainei în ameliorarea tulburărilor distrofice legate de vârstă. Invenţia sa a reuşit să încetinească procesul de îmbătrânire cu aproape 40%.

Ana Aslan a inventat în 1952 Gerovitalul, un produs minune menit să combată bătrâneţea. Produsul a ajuns celebru în întreaga lume. Tot în 1952 a amenajat un institut dedicat problemelor vârstei a treia. Aceasta a fost prima instituţie din lume dedicată cercetării geriatrice. În 1952, Ana Aslan a primit premiul international si medalia „Leon Bernard”, distincţie acordată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru contributia adusa la dezvoltarea gerontologiei si geriatriei.  În 1974 , institutul Anei Aslan s-a extins cu o secţie clinică nou. În 1980 cercetătoare a inventat, împreună cu farmacista Elena Polovrăgeanu, produsul geriatric Aslavital. Produsul a fost brevetat în 1980.

La clinica Anei Aslan au ajuns cele mai mari personalităţi ale vremii. În istoria medicinei româneşti niciun alt medic nu a fost atât de solicitat de oameni importanţi, de la regi, şefi de stat, scriitori celebri, vedete. Printre pacienţii Anei Aslan s-au numărat: Pablo Neruda, Salvador Dali, Miguel Asturias, Charlie Chaplin,  Mareşalul de Gaulle, Indira Ghandi, Regele Arabiei Saudite, Generalul Franco, Mareşalul Tito, Marlene Dietrich, Lillian Gish, Aristotel Onasis, Jaqueline Kenedy…

***

Cei prezenți au fost invitați să admire o expoziție de Mărțișoare, lucrate manual de Cercul de Arte Plastice al Alianței Românilor din Cipru, coordonator Elena Pintiliescu și de elevii Cursului de Cultură, Tradiție și Educație Plastică al Școlii Românești din Nicosia, coordonator Prof. Valentina Cican și să guste din delicioasele produse tradiționale românești: cozonaci, fursecuri, salam de biscuiți şi… mucenici moldovenești.

Mulţumim organizatorilor pentru această seară minunată!

O PRIMĂVARĂ FRUMOASĂ TUTUROR!

———————————

Veronica IVANOV

Nicosia, Cipru

1 Martie 2019

 

 

 

Lasă un răspuns