Olimpia MUREȘAN: Steaua cântecului popular maramureșean, Nicolae Sabău din Cicârlău a plecat…

Steaua cântecului popular maramureșean-NICOLAE SABĂU-din CICÂRLĂU-a plecat  dintre noi din corpul fizic, s-a dus să cânte printre stele, el fiind una dintre ele.

Născut în anul 1929, avea 91 de ani când inima lui s-a oprit, dar nu s-au oprit cântecele sale care continuă să încânte sufletele noastre.

Casa artistului  din Cicârlău-a fost transformată în muzeu încă din timpul vieții cântărețului; a ajutat foarte mult pe tinerii interpreți de muzică populară ca să fie apreciată muzica populară maramureșeană.

Primele cântece le-a cules din satul natal, îi plăcea să cânte de mic-la biserică era impresionat de sonoritatea cuvintelor, mai apoi la liceul din Baia Mare „Gheorghe Șincai face parte din corul liceului; părinții lui nu l-au sprijinit în această „aplecare” a lui spre muzică-(povestește într-o carte autobiografică) fiind de părere că din muzică nu se poate trăi și că trebuie să-și aleagă o meserie serioasă; contrar acestor păreri Nicolae Sabău își urmează drumul care-l duce spre succes.

Mare patriot fiind- a înființat un festival concurs la Cicârlău, la el acasă -cu numele de „Alină-te dor, alină”-iar premianții concursului primeau drept premii animale de casă sau păsări și celebrul „măgăruș”-primea vizitatorii fiind înconjurat de tricolorul românesc la gât sau la brâu ca un adevărat ambasador al cântecului popular românesc.

Acum doi sau trei ani-fără a-și anunța prezența –artistul Nicolae Sabău vine la o ședință a Ligii Scriitorilor Români care se ținea în sala mare a Bibliotecii Județene din Baia Mare-prilej cu care ne-a încântat cu povestirile sale despre experiențele trecute în turneele din țară și din străinătate, tot felul de întâmplări hazlii, a mai povestit și despre familia lui din prima copilărie-erau nouă frați și destul de săraci, la biserică cânta pricesne-încântat de ecoul cuvintelor.

Cântecele lui îmbracă în lumina solară sufletele noastre, ele sunt cunoscute atât în țară cât și peste hotare unde maestrul cântecului popular a fost în concert; astfel Cântecul găinii, Cântecul mamei, Bate vântul dorului sunt arhicunoscute; rămâne memorabilă filmarea unui cântec patriotic la Monumentul ostașului necunoscut din Baia Mare din Parcul orașului-unde cântărețul sărută drapelul patriei sale-România pe care a iubit-o atât de mult.

Redau din memorie câteva versuri din acest cântec:„ Era-n vreme de război/ Și-o plecat și tata/ Era miercuri sau era joi/ Nu știu bine dată/ …Când la școală am plecat/ Întrebând de tata/ Ochii mamei au vărsat/ Lacrămi cu găleata/ Am rămas și eu plângând/ Am plecat de-o parte/ Mă-întâlneam cu tata-n gând/…Mai apoi în sat la noi/ S-o aflat că tata/ O căzut cu alți eroi/ Apărându-și vatra/ Și de atunci la monument/ Când se face apelul/ Pentru tata strig: -Prezent!/ Și sărut drapelul! ”

Fie-i țărâna ușoară și memoria binecuvântată!

–––––––––––

OLIMPIA MUREȘAN,

L.S.R.-filiala Maramureș, Ulmeni-2020

Lasă un răspuns