Olimpia MUREȘAN: Recenzie la cartea „Batalionul de pedeapsă” de Iagan Ameih (Mihai Ganea)

Motto:

      ,,Dacă avem conștiința neantului și a nonsensului, dacă găsim că lumea este absurdă și condiția umană de nesuportat, nu este acesta sfârșitul și nu ne putem opri aici. În afară de sinucidere, o altă reacție a individului este revolta instinctivă. Astfel, din sentimentul absurdului, vedem născându-se ceva ce îl depășește”. ALBERT CAMUS

       Actorul Mircea Diaconu interpretează  într-un film rolul unui doctor urolog,  care refuză să plece la București pentru un loc călduț și mai bine plătit, ca doctor și, rămâne să lupte și luptă cu sistemul corupt în care ,,șpaga” era ceva normal și tolerant. De fapt lupta lui este cu oamenii și cu sistemul imoral alcătuit de aceștia.

       O luptă asemănătoare duce și doctor G, așa cum reiese din cartea ,,Batalionul de pedeapsă”, scrisă de Mihai Ganea. E lupta cu acel ,,comunism cenușiu” sau mai concret cu mafia ,,albă” – a oamenilor care ar trebui să aducă alinarea suferințelor bolnavilor așa cum au depus jurământul lui Hypocrate la investitura în meseria nobilă – MISIUNEA de doctor.

       Prima parte a cărții reprezintă o proză beletristică cu multe inflexiuni autobiografice cum de altfel e întreagă această carte. Mare CURAJ a avut autorul să scrie o carte de acest fel în care să dea nume de persoane autentice cuprinzând mai multe județe ale țării – majoritatea oameni aflați la conducerea destinelor celorlalți oameni:  securitate, poliție, partid, sănătate. Aceste personaje politice și nu numai,  l-au atins pe autor cu aripa neîncrederii și a urii.

       Și totuși,  autorul la lansarea cărții spune că :,, dacă ar fi să mai trăiască o dată,  ar trăi la fel, n-ar șterge nimic din ce a fost!”

       Ei, cu acest lucru nu sunt de acord!?

       Cred că dl. doctor n-a reușit să se integreze în societate  ,,așa cum era ea, cu bune și cu rele”. A încercat să plece – să-și schimbe locul de muncă de câteva ori, dar n-a reușit!

       Să fie soarta mioritică a românului, prezentă în acest caz? Sunt de acord cu verticalitatea morală a tuturor actelor medicale făcute de doctor G., dar, cu puțină diplomație și cu ,,să-nchidem ochii” ar fi putut lucra la acel spital din Tecuci mult și bine dacă nu devenea o persoană incomodă.

       Întotdeauna există ,,cozi de topor”,  mereu partidul  (atunci PCR-ul) ,,e-n toți și-n toate” oricând- și-n trecut și acum. El conduce totul!?!

       La noi, în România,  nu s-au schimbat prea multe : acum, după 25 de ani abia încep să fie descoperiți torționarii ;  cei care au chinuit deținuții de prin închisorile comuniste. Că doar nu era de ajuns că au fost închiși pe nedrept – mai trebuia  să-i și maltrateze?!

       Acesta să fie destinul poporului rămân? Să existe acel ,,dac-o fi să mor? „Dac-o fi să reușesc și așa” cum ar zice Petre Țuțea?!

       -Cred în verticalitatea omului cinstit, condamn șpaga, condamn ,,apendicita de la Tecuci”, condamn incompetența și impostura – dar, atunci ce pun în locul lor când sistemul e închis?

            Intelectualii sunt marginalizați, sunt la periferia societății; ei nu sunt bogați ; ei sunt doar oameni culți care nu-și pot adapta sistemul de valori la moda timpului.

       Chiar și după așa zisa revoluție din 1989, la noi s-a adoptat un sistem de valori

greșit înțeles de români – sistemul de valori american.

       La noi, bogații nu sunt nici măcar inteligenți. Ei nu au identificat oportunități de afaceri care să-i ducă la profit pe termen lung. Ei fac parte dintr-un grup de „ȘMECHERI” – obișnuiți cu trișatul – cei ce au avut contracte cu statul și au încasat mulți bani peste noapte – devenind bogați – confundând statul cu propriul buzunar. La astfel de grupări de ,,șmecheri” dr. G n-a putut să adere – de aceea a suferit enorm:  mutat mereu cu serviciul,  împiedecat în dezvoltarea și eficacitatea clinicii private de înfrumusețare – prima de acest fel din România – anchetat de miliție și de procuratură – desfacerea contractului de muncă și apoi refacerea (repararea acestei greșeli) de către aceeași persoană suspusă Secară Florică (devenit apoi senator după revoluție) doctor G. a denunțat practica de la Tecuci ca fiind sediu național al apendicitelor simulate și a înțeles în final fiind chiar scos afară din apartament : concluzia omului în halat alb a fost „că România nu e o țară, e o afacere!”

       Așa cum spune autorul ,,comuniștii nu au trecut, nici viitor, comuniștii au doar prezent. Lumea asta era a lor, iar eu, doar trăiam în ea”.

       Edificator pentru nuvelistica scriitorului, și de altfel pentru toate întâmplările reale și mai puțin reale, este proza cu titlul„ CRIZA”

       E un strigăt precum Ioan Botezătorul în pustie: „Homo homini lupus”.

       Nu întâmplător personajul principal e un LUP, apoi imaginea lui în pădure ,  același personaj și spre final toți erau lupi. E de fapt Mitul lui Narcis (din grecescul ,,narke”, amorțeală, toropeală) ne prezintă o imagine a irealului. El , de fapt – eroul personaj se retrage într-o lume iluzorie,  se caută acolo unde crede că se vede,  în libertate, adică acolo unde nu se află,  în Echo (ecou) în aparențele fugitive precum cea a lui Narcis ce-și descoperă propria frumusețe fizică într-un izvor limpede cu ape argintii și se îndrăgostește de ceea ce nu are corp , ci numai umbră.

       Fuga de realitatea evidentă din timpul ,,crizei” îl duce pe erou undeva în munți unde crede că va fi liber,  privat (lipsit) de tot ceea ce se întâmplă ,,afară” de acest spațiu. Acolo, în pădure ,,AU DISPĂRUT OAMENII, AM DISPĂRUT ȘI EU”. El preferă imaginea lui în locul lui însuși.

       El nu mai are identitate – fiind numai suprafață. El nu mai are nici un ideal – deoarece ceea ce ținea loc de ideal este acum un reflex. Credea că se izolează într-un loc nelocuit și departe de civilizație. ERA DE FAPT UN LOC IREAL ca și imaginea dintr-o oglindă ce se șterge într-o clipă. Nu se caută un sens al vieții – ci doar un refugiu. Se încearcă să se stingă relația cu celălalt (cu cel de lângă noi). Este o aberație a refugiului. În acest caz omul nu se cunoaște pe sine, dar nici pe ceilalți.

       În societatea noastră actuală se observă deseori pierderea relațiilor umane,   reciproce. Trăim mai puțin în apropierea celorlalți oameni și mai mult alături de obiecte,  de bogăția materială. Or, ființa umană are nevoie de o apreciere umană, are nevoie să știe cine este și ce dorește de la viață. Ca să se cunoască pe sine omul trebuie să vorbească despre lume. Astfel, lupul era ,,dornic de a comunica cu noii lui confrați”. Urmează apoi urletele acestui lup singuratic în căutarea hranei.  E de fapt lupta pentru existență într-o lume câinească. Apoi se întâlnește cu un alt ,,lup” care era de fapt ,,o namilă de om”, îmbrăcat ca și mine, cu o piele de animal și încins la brâu cu o curea lată, de care se țineau atârnate un briceag și un telefon mobil cu cameră video și GPS”.E  un„alter ego” al personajului.

       Relația umană spontană reprezintă faptul fundamental al societății noastre. Altfel,  n-ar mai exista decât iluzia realității, vitrina- unde individul nu mai este.

            Întâlnirea celor doi lupi este edificatoare.

Lupul nostru singuratic – cel care căuta liniștea chiar și pentru un scurt timp al ,,CRIZEI” (MORALE, ECONOMICE, SPIRITUALE) dorește acum comunicarea cu ,,noii confrați”. De la iluzie, iluzoriu la realitate e o plimbare non-stop.

       Știrile de la TV, mass-media ar vrea să impună drept lume reală iluziile, legate de ,,fapte” – creând de fapt BULE de spațiu și timp,  chiar și de veridicitatea informației,  unde sensibilitatea concretă față de durerea celuilalt devine grotescă. Violența prezentată în filme dă senzații din ce în ce mai brute. Spațiul nu e perceput, el e traversat rapid cu trenul sau cu avionul, corpul se mișcă pasiv, desensibilizat în spațiu iar locul geografic e unul ideatic – precum pădurea lupilor. Era o psihoză colectivă , a celor ce trăiesc cu iluzii deșarte. Nu poți iubi un reflex sau un ecou, sau ,,o libertate-n pădure” – cu atât mai puțin poți fi iubit de ele. Afectivitatea se află-n centru vieții omenești. Trebuie să ținem seama de ea.

       Ca și lui Narcis dacă unui copil nu i se permite să-și manifeste propriile emoții, i se răpește încetul cu încetul orice determinare personală – DESPĂRȚIREA FIINȚEI UMANE DE PROPRIILE SENTIMENTE O ÎMPIEDICĂ SĂ FIE EA ÎNSĂȘI. Austerlitz a arătat urmările acestei despărțiri. Tratamentul dur la care au fost supuși în copilărie Hitler și Stalin, ar fi în mare parte responsabil pentru ororile pe care le cunoaștem.

       Lupul nostru s-a săturat în cele din urmă de o luptă absurdă, a redevenit om și a început să se comporte ca atare  într-o societate care nu s-a schimbat pentru unii, dar s-a schimbat pentru alții. E un om care nu găsește logica în lume și nu poate decât să se revolte. Durerea era că spre ,,pădure” se îndreptau o mulțime de alți oameni care probabil voiau să devină și ei ,,lupi” pentru o vreme.

       Vremea iluzorie a trecut, au rămas doar amintirile. Vorba poetului: ,,Vreme trece, vreme vine/ Toate-s vechi și nouă-s toate/ Tu, te-ntreabă și socoate/ Și rămâi la toate rece”.

       Proza scurtă cu titlul ,,Criza” e o încercare de evadare din cotidian, o încercare de- a schimba lucrurile, o introspecție psihologică precum proza lui Albert Camus de care cred că autorul s-a simțit legat sufletește și scriitoricește.

_____________________

OLIMPIA MUREȘAN,

Liga Scriitorilor Români,  Maramureș

Lasă un răspuns