Olimpia MUREȘAN: Notre-Dame

Luni, 15 aprilie 2019 e prima zi din Săptamâna Mare la catolici. În catedrala Notre-Dame, slujba începuse de cinci minute când, la ora 18h20 sirena de alarmă incendiu se declanșează pentru prima oară. Alarmă falsă ?

 Enoriașii nu-și închipuiau ce se va întâmpla. Responsabilii de securitate incendiu nu găsesc nimic. Slujba reîncepe. 30 de minute mai târziu, o a doua alarmă și un miros de fum nu lasă nicio  îndoială celor prezenti : biserica arde !

Lumea se îmbulzeste către ieșire.  La baza sageții catedralei  sunt vizibile flăcările.

Ajung și primii pompieri care, repede depășiți de situație, cer întăriri. Prima echipă încearcă să intre lateral pe scări ca să studieze imaginea incendiului și să vadă de unde să înceapă stingerea. A doua echipă intră înăuntrul catedralei și salvează coroana de spini a lui Iisus, o duc la Primărie care se află la 700 metri de catedrală, Această coroană e scoasă o dată pe an în biserică pentru a fi văzută de credincioși, Sunt mobilizate 60 de brigăzi de pompieri din Paris, căldura e mare, peste 150 grade celsius și e un fum galben, toxic ca-n scrierile lui Dante Alighieri, pompierii își fac un plan de acțiune, se iau imagini din avion pentru a se lua cele mai bune soluții de intervenție. Nu se stropește cu apă de sus  pentru a nu se afecta structura catedralei. Statuile celor 12 apostoli fuseseră luate înainte de incendiu. Focul s-a întins și datorită vântului care sufla din spatele clădirii.

Pe malul Senei parizienii filmează și fotografiază conștientizând catastrofa, mulți sunt cu lacrimi în ochi văzând cum catedrala Notre Dame a luat foc, acel edificiu care a supraviețuit nazismului să se facă scrum după 856 ani de istorie ?-era ceva incredibil !

La 19h50 vârful catedralei cu acoperișul de plumb adică 500 de tone de lemn și 200 de tone de plumb, se prăbușesc. Acoperișul din lemn de stejar original din secolele 12 si 13 e mistuit la rândul său de flăcări. Echivalentul a 20 de hectare de pădure a fost folosit pentru construcția acestuia.

Intervenția pompierilor oprește propagarea focului către turnul de nord al catedralei. După 15 ore de la declanșare, incendiul e stins în totalitate. Pagubele sunt incalculabile având în vedere importanța bisericii în patrimoniul umanității : un simbol istoric uriaș !

Vârful edificiului e contruit în secolul 19 sub indicațiile arhitectului Viollet-le Duc. La începutul secolului 19, catedrala e într-o stare jalnică. În perioada revoluției declanșată în 1789, biserica e devastată. Statuile regilor iudei de pe fațadă sunt sfarâmate și folosite ca material de construcție. În 1977, în urma unor lucrări de renovare, sunt găsite întâmplător 21 din cele 28 de capete originale ale statuilor respective. Tezaurul catedralei e jefuit iar biserica devine templu al națiunii.

Următoarea etapă e transformarea sa în depozit de vin pentru armată. Într-un fel, această utilizare împedică distrugerea catedralei.

Napoleon înapoiază Notre-Dame bisericii catolice și se încoronează împărat în 1804. Pentru ocazie, biserica e zugrăvită în alb și decorată în stil templu greco-roman.

După restaurarea monarhei, edificiul religios  biserica e într-o stare jalnică. Se intenționează chiar demolarea sa. Salvarea vine din partea marelui romantic Victor Hugo, mare pasionat de istorie veche. Romanul său, Notre Dame de Paris, are un succes răsunător și readuce în atenția opiniei publice, importanța catedralei pentru patrimoniul istoric.

Catolici, laici si monarhiști se mobilizează pentru salvarea sa. Statul va debloca o parte din fondurile necesare restaurării.  Romanul lui Hugo apare în 1831 iar lucrările se vor întinde pe perioada 1845- 1864, cu întreruperi cauzate de lipsa de bani.

Eugene Viollet-le-Duc va da catedralei forma sa actuală. Decorațiunile exterioare sunt reconstituite minuțios. Aproape 200 de statui sunt fabricate și instalate. Pe fațadă, monstrii din înălțime sunt invenții ale arhitectului. Vârful catedralei împreună cu statuile provin tot din secolul 19.

De fapt, marea reușită în renovarea edificiului o constituie partea sculpturală exterioară.

Nu e prima dată când biserica e modificată. Prima piatra e pusă, conform traditței, de către papa Alexandru al III lea în prezența regelui Luis VIII. Pe locul ales exista deja o biserică în stil romanic și înaintea ei se afla  un templu închinat lui  Jupiter. În secolul 19 e descoperită sub podeaua bisericii o coloana votivă dedicată lui Jupiter din vremea împăratului Tiberiu.

Construcția catedralei se întinde de-a lungul a două secole. Ulterior sunt făcute modificări și amenajări. Unele elemente originale( jubar, gargouile, vitralii) sunt distruse și refăcute în funcție de gusturile artistice ale diferitelor epoci.

În incendiu turla cade în catedrală unde era corul și altarul iar orga rămâne intactă ; după acest incident a început lupta cu flăcările  care a durat aproximativ șapte ore, pompierii sunt considerați eroi, ei și-au făcut doar datoria.

Cauzele incendiului

Diferite speculații circulă în legătură cu cauzele incendiului. Teza oficială susține cauze accidentale și proasta funcționare a dispozitivului de detectare a incendiilor. După unii specialisti e imposibil. Aparatura electrică e interzisă sub acoperiș și stejarul vechi de sute de ani nu arde cu ușurința. Adică : un simplu scurt -circuit nu putea declanșa asemenea incendiu.

O alta teorie este cea a atacului terorist, însă dovezile lipsesc.

Trebuie menționat că în ciuda normelor de securitate pentru clădirile vechi, în clopotnița care s-a surpat au fost instalate clopote electrificate care au sunat la ora 18 cu 20 de minute înainte de declanșarea  primei alarme. Pe deasupra, regulile anti-incendiu nu au fost respectate de către direcția patrimoniului.  Un punct de securitate 24h din 24 cu doi agenti plătiți de către stat trebuia să supravegheze enormul șantier de renovare. Pompierii sunt informați la 35 de minute după declanșarea primei alarme și se pare că unele reguli anti-incendiu pe santier au fost încălcate ( ex chiștoace de țigari găsite de pompieri).

Acum biserica Notre Dame este în renovare, s-au alocat fonduri de la stat, dar și de la persoane particulare ; de fapt chiar în perioada când s-a întâmplat incidentul era în renovare-acest edificiu de patrimoniu.

S-a organizat o campanie națională de strângere de fonduri, iar președintele Emmanuel Macron a promis că lăcașul de cult va fi reconstruit în cinci ani ; s-au strâns déjà 800 de milioane de euro de la mari companii franceze pentru lucrările necesare catedralei simbol a Parisului.

 

 

OLIMPIA MUREȘAN – membră  A.S.Baia Mare, Maramureș

Din ciclul „Să cunoaștem Parisul”

Lasă un răspuns