Motto:
“Iubite cetitoriu, multe prostii ăi fi cetit, de când ești. Cetește, rogu-te, și ceste și, unde-i vedè că nu-ți vin la socoteală, iè pana în mână și dă și tu altceva mai bun la ivală, căci eu atâta m-am priceput și atâta am făcut“
Ion Creangă
O carte este precum un castel, trebuie să-i parcurgi culoarele ca să-i poți descoperi tainele. Volumul 3 din seria Antologiei – Printre rânduri, printre gânduri, printre oameni nu face excepție de la acest lucru.
Fiecare autor prin harul dăruit de Bunul Dumnezeu dezvăluie unele dintre comorile sufletului sau. La 100 de ani de la Marea Unire din 1918, an de referință pentru poporul român, înainte de a fi uniți prin ceea ce facem, trebuie să fim uniți prin ceea ce exprimăm. Unitatea unui popor stă în primul rând în cunoașterea istoriei, în respectarea limbii române, în iubirea pentru neamul românesc. Cetățenia română însă nu o găsim doar în buletin, ci și în suflet. A vorbi despre unitate în aceste vremuri înseamnă a crede în ea și a face ceva pentru a duce la desăvârșirea acestui lucru. Pentru a rămâne un popor unit, am învățat de-a lungul timpului, că iubirea și respectul arătată oamenilor de lângă noi ar putea împlini acest vis. Vom știi oare să depășim obstacolele istoriei? Vom ști să apreciem valorile?
Antologia „Printre rânduri, printre gânduri, printre oameni” vol 3 pornește de la ideea unei ferestre în timp. Fereastră de la care privim trecutul și viitorul prin clipa prezentă. Un pod creat prin alăturarea autorilor clasici de cei contemporani prin exprimarea cuvintelor. Printre versurile găsite aici, se va simți dorul de satul natal, dorul de părinți, de moși și strămoși, dorul de cele întâmplate în istoria acestui neam. România este România pentru toți cei care simt românește Fiecare autor prin harul cu care a fost înzestrat a lăsat prin versul personal o amprentă unică către unitatea acestui tărâm numit România.
Mulțumesc autorilor pentru dorința de a participa printre rânduri la sărbătoarea noastră națională – 100 de ani de la Marea Unire – și au lăsat o piedică în calea uitării pentru cei ce vor veni, iar ție cititorule îți doresc să găsești frumosul din cuvânt.
Așa cum am susținut și în prima Antologie frumosul învinge și cunoaște lumina. Lumina tiparului și a lecturii. Lumina timpului ce le va dăinui sau nu. Timpul același prieten și dușman tăcut al fiecăruia. Timp care fuge „Printre rânduri, printre gânduri, printre oameni”!
————————————–
Mioara HUSUSAN
Slimnic
3 noiembrie, 2018