Mariana Gurza: Reflecții de cititor

„Basarabia răstignită”

(volumul 14)

 Autor Valeriu Dulgheru

 

Nimic nu este întâmplător! Întâlnirea neașteptată cu un bun român, basarabean, Valeriu Dulgheru, a fost percepută ca și cum doi frați s-au regăsit după ani și ani. Doi frați de aceeași limbă, cu dragoste de neam românesc. Moment care în An Centenar mă duce cu gândul la o primă unitate prin cultură, prin sentimente ce vin de undeva, de veacuri pentru unitatea noastră.

Valeriu Dulgheru, profesor universitar în cadrul Politehnicii din Chișinău, autor a peste 1000 de lucrări științifice, inclusiv a 36 manuale și monografii și 200 brevete de invenție, este și un fin observator al vremurilor. Autor a peste 900 articole de publicistică, laureat și medaliat pentru inovații, inventică, în țară și străinătate, Valeriu Dulgheru nu dezminte filonul bogat de care România Mare are parte. Oameni minunați, înzestrați cu pricepere și dăruire pe care îi găsești și la Timișoara, dar și în frumoasa noastră Basarabia.

Redactor și colaborator la diverse publicații din țară și străinătate, scriitorul, istoricul, omul de știință Valeriu Dulgheru, își continuă demersul său pentru reîntregire. Volumul ,,Basarabia răstignită”, vol. 14, apărut recent la Chișinău, este, din nou, un strigăt disperat spre unitate și implicare. ,,Quo vadis, Basarabia?” Quo vadis, România? – aș întreba și eu. Quo vadis, România Mare?

Autorul nu este preocupat doar de Basarabia ce încă își plânge durerea. Nu uită de Bucovina de Nord, de frații noștri și ei duși de vremuri în direcții diferite. Ne atenționează, cu fiecare mesaj, la pericolul ce poate să vină de la ciuma roșie ce nu se mulțumește cu puțin. Dorința străinului de a acapara ce consideră că este drept, este taxată în termeni destul de duri de patriotul Valeriu Dulgheru.

Basarabie încotro?  ,,Domnule Vieru, dormi în pace,/ Casa părintească încă e,/ Dar de-o vreme nu știu cum se face/ Că se vinde țara pe orice”(Ionel Iacob-Bencei).

Volumul se bucură de o ilustrație de excepție, aparținând Nataliei Dulgheru. Fiecare eseu se bucură de un citat reprezentativ. Atent la toate jocurile politice, nu se sfiește a spune lucrurilor pe nume. Un curaj ce rar mi-a fost dat să văd!

 În general, ca și în celelalte volume, scriitorul ne-a avertizat de pericolele care ne pândesc. Este dezamăgit de pasivitatea partidelor, de lipsa lor de unitate. Își dorește cu ardoare normalitatea, unificarea cu Țara Mamă!…

Ce-și poate dori mai mult un brav român, bolnav de românism?

M-aș bucura dacă volumele domniei sale ajung să fie citite de câți mai mulți români. Lecții de istorie, începând de la Cucuteni până la tot ce mișcă acum. pe scena politică a lumii.

Ce reprezintă UNIREA pentru românii basarabeni? Răspunsul îl primim însăși de la autor. ,,Re-unirea este mai mult decât revenirea  în hotarele firești românești, în special cultural și lingvistic românesc, mai mult decât o dorință de a reveni acasă după un lung surghiun al fiicei răpite. Re-unirea este unica condiție de supraviețuire a românilor basarabeni în acest război geopolitic dus de noul imperiu rus…” (Valeriu Dulgheru)

M-aș bucura dacă România, românii, ar înțelege corect mesajul. Rostul nostru este de a nu ne lăsa pradă indiferenței. Dacă îl iubim pe Eminescu, haideți să învățăm să iubim și mai mult Basarabia și Bucovina de Nord. Implicarea noastră, a tuturor, ar putea salva Basarabia! Să fim alături de cei care doresc să fim un TOT.

,,Cât de mult ne lipsește astăzi Generația pașoptiștilor, făuritorii Micii Uniri de la 1859 și generația de aur a Marii Uniri de la 1918.” (Valeriu Dulgheru)

Vă recomand, cu multă căldură, volumele scrise de profesorul Valeriu Dulgheru.

O istorie trăită, clipă de clipă, cu prețul jertfei de sine.

Felicitări, domnule profesor!

———————————

Mariana Gurza

Timișoara

13 octombrie, 2018

Lasă un răspuns