Ionel NOVAC: Eminescu la Cahul

 Chiar dacă, în scurta și tragica sa existență, drumurile lui Mihai Eminescu prin Moldova din stânga Prutului au fost destul de puține (sunt cunoscute cele efectuate cu trenul de la Iași spre Limanul Kuialnik, în august-septembrie 1885 și, respectiv, iulie 1886, pentru a-și trata „boalele la picioare”, când acesta a trecut prin Chișinău și Bender, până la Odessa), astăzi nu există localitate basarabeană în care Poetul Național să nu fie omagiat așa cum se cuvine.

O fericită întâmplare a făcut ca 15 ianuarie, anul trecut, să mă „prindă” la Cahul, străvechea Șcheia, așa cum apare aceasta într-un suret de la 2 iulie 1502 al domnitorului Ștefan cel Mare, în prezent „capitală” a Moldovei de Sud. Începând din 2011, în România și din 2013, în R. Moldova, ziua de 15 ianuarie este sărbătorită nu numai ca zi de naștere a celui „mai mare poet care l-a ivit și-l va ivi vreodată, poate, pământul românesc” (George Călinescu), dar și ca Zi a Culturii Naționale, marcată printr-o serie de manifestări culturale avându-l în centrul atenției pe Luceafărul poeziei românești.

Dacă în seara zilei precedente am fost martorul unui emoționant spectacol, „Veronica Micle – Eminescu, dragoste eternă”, jucat pe scena Teatrului Muzical-Dramatic „B. P. Hașdeu” din Cahul de talentata și îndrăgita actriță bucureșteană Claudia Motea, urmat de un înălțător moment de muzică și poezie pe versuri de și despre Eminescu, susținut de cantautorul Mircea Zgherea din Chișinău, ceea ce urma să văd a doua zi la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” a întrecut toate așteptările.

Întreaga zi a fost dedicată sărbătoririi Poetului Național! Toți cei peste 1000 de elevi din clasele I-XII au fost implicați în activități diverse, care au marcat 168 de ani de la nașterea patronului lor spiritual și celebrarea Zilei Culturii Naționale. Astfel, au fost organizate multiple activități, la nivel de clase, precum: prezentarea vieții și activității lui Mihai Eminescu, ateliere de creație, proiecții video, recitaluri de poezie, concursuri privind viața și creația „Luceafărului”, minișezători, expoziții de desene inspirate din opera eminesciană, mese rotunde, concursuri sportive ș.a. Itinerariul prin aproape toate sălile de clase, unde i-am urmărit cu profundă admirație, emoție și bucurie pe toți elevii implicați, ne-a fost facilitat de către doamna director Ala Gaidar, cea care, din toamna anului 2000, conduce destinele acestei prestigioase instituții de învățământ cahulene.

La finalul manifestării, elevii liceului au oferit un emoționant spectacol artistic literar-muzical, „Al meu nume o să-l poarte secolii din gură-n gură”, care a inclus recitări de poezie din creația eminesciană, cântece, balet, scurte scenete inspirate din opera Poetului ș.a.. Acesta s-a încheiat, în aplauzile îndelungate ale spectatorilor (invitați, profesori, părinți, elevi), cu compoziția „Eminescu” a regretaților Doina și Ion Aldea-Teodorovici, pe versurile, de asemenea, regretatului Grigore Vieru, cântec magistral interpretat de doi elevi ai liceului.

Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” a fost inaugurat la 15 octombrie 1989, sub denumirea de „Școala medie moldovenească de cultură generală nr. 6 din Cahul”, destinele sale fiindu-i conduse până în prezent de patru directori: Constantin Chiciuc (1989-1990), Nicolae Diacoglo (1990-1998), Vitalie Bejenaru (1998-2000) și Ala Gaidar (din octombrie 2000).

Anul inaugurării școlii (1989) fiind declarat de UNESCO drept „Anul Eminescu”, a fost firească opțiunea cadrelor didactice și a elevilor de a-l avea drept patron spiritual pe Nemuritorul Poet. Ca urmare, Școala medie nr. 6 a fost prima instituție de învățământ din oraș care a insistat să i se confere numele unei personalități, numele acordat acesteia fiind reconfirmat printr-o decizie a executivului orășenesc din 20 decembrie 1995. Astăzi, în afara Liceului Teoretic „Mihai Eminescu”, la Cahul mai funcționează Colegiul „Iulia Hașdeu” și liceele teoretice „Ion Creangă”, „Dimitrie Cantemir”, „Ioan Vodă”, „Serghei Rahmaninov” și „Piotr Rumeanțev”.

Dar liceul nu ar fi fost întreg dacă nu ar avea măcar un bust Eminescu! Așa că, hotărârea fiind luată, toți banii primiți în urma participării elevilor la recoltarea culturilor târzii din toamna anului 1990 (în jur de 3000 de ruble), la care s-a adăugat un suport financiar din partea Secției Învățământ a Raionului Cahul, au fost trimiși Fondului de Arte Plastice de la Chișinău pentru realizarea bustului. Odată realizat, acesta a fost adus la Cahul și amplasat în holul de la intrarea în liceu, de unde veghează și astăzi la buna desfășurare a procesului de educație din instituția de învățământ cahuleană. Festivitatea de dezvelire a bustului a avut loc la 15 ianuarie 1990, de ziua aniversării nașterii lui Mihai Eminescu, la finalul unui impresionant spectacol literar-muzical, „Colind pentru Eminescu”, de o largă vibrație patriotică. Impresionat de toate cele văzute la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” și, mai ales, de talentul deosebit dovedit de toți cei care au transpus pe hârtie nemuritoarele versuri eminesciene, o idee m-a străfulgerat instantaneu: cât de frumos ar fi un volum de poezii ilustrate de acești minunați copii!

De la gând la faptă nu a necesitat decât o foarte scurtă trecere de timp: a doua zi, telefonându-i doamnei director Ala Gaidar și mulțumindu-i pentru amabilitatea arătată în ziua precedentă, am rugat-o, dacă este posibil, ca după ce vor fi adunate desenele expuse, o parte dintre ele, pe care dânsa le apreciază, să-mi fie împrumutate pentru câteva zile. De asemenea, i-am devoalat intenția de a le folosi pentru ilustrarea unui volum de poezii scrise de Mihai Eminescu, poezii pe care atât de inspirat le-au redat în culori talentații pictori ai liceului.

Doamna director a fost de acord și, iată-mă, peste alte câteva zile, în biroul dânsei, unde, împreună cu doamna director adjunct Ina Caciureac, îmi și pregătise un set de câteva zeci de desene realizate de elevii din diferite clase, începând cu cei din primele clase elementare și până la elevii aflați la un pas de absolvire. Selecția și ordonarea poeziilor alese, cu excepția primelor două, care constituie debutul publicistic al lui Mihai Eminescu (în broșura „Lăcrămioarele învățăceilor gimnaziști la mormântul prea-iubitului lor profesoriu” și, respectiv, în revista „Familia”), s-a făcut fără a urma o regulă strictă (apariție cronologică, tematică etc.), avându-se în vedere doar desenele copiilor care ilustrau o anumită poezie. Ne-am oprit, însă, la 39 de poezii, tot atâtea câți ani a trăit și Poetul.

Dacă am reușit sau nu în încercarea noastră de a prezenta un altfel de Eminescu ilustrat, rămâne la aprecierea dumneavostră, a cititorilor acestei broșuri. Sperăm însă, că ea va constitui o amintire de neuitat pentru toți acești minunați copii, care își văd, poate pentru prima dată la frageda lor vârstă, naivele creații sub formă tipărită.

––––––––––––––––

* Postfata la volumul: Mihai Eminescu, Poezii, Editir ingrijita de Ionel Novac, Cahul, Republica Moldova, 2018

 

** La Cahul a fost inaugurată de Ziua Limbii Române, în data de 31 august 2019, o statuie dedicată poetului Mihai Eminescu. Bustul a fost realizat din inițiativa primarului, dl Nicolae Dandiș, cu sprijinul Episcopiei Basarabiei de Sud. În cadrul prelegerii susținute, edilul a mulțumit Preasfințitului Părinte Veniamin, prezent la eveniment, „pentru suportul și implicarea sa în realizarea acestui proiect”, informează Primăria Cahul. Scopul acestei acțiuni a fost „de a sublinia istoria, cultura și a cinsti cei mai de preț oameni ai neamului”. (basilica.ro)

Ionel NOVAC

Cahul, Republica Moldova

15 Ianuarie 2020

Lasă un răspuns