În căutarea fericirii / recenzie de Mihaela CD

romanul : Vanda, între Dorință și Rațiune,  autor: Mara Popescu -Vasilca

Cartea  ”Vanda, între Dorință  și Rațiune” ce poartă  semnatura  îndrăgitei  scriitoare canadiene de origine română Mara Popescu Vasilca ,este  un roman  cu o construcție psihologică impresionantă care face parte din colecția ”Dragostea arză-o-ar focul”

Cu o tematică mereu de actualitate, extrem de profundă și interesantă, romanul dezvăluie cititorului  frenezia trăirilor în căutarea  fericirii! Cu toții căutăm fericirea, cu toții ne dorim să gustăm și să savurăm din plin aroma fericirii! Unii dintre noi o căutam o viață  întreagă, alții o găsim și nu știm  să o păstrăm,  deseori scăpând-o printre degete,  dar oare câți dintre noi o găsesc, o apreciază și știu să o păstreze  și să  o prețuiască din plin?

Desigur, fericirea trebuie îngrijită, la fel ca și iubirea, la fel ca și sănătatea! Fericirea nu vine pur și simplu, nu este un dar care cade din cer,  trebuie căutată, trebuie dorită  și mai presus de toate, creată.  Trebuie să vrei, să îți dorești și să lupți pentru fericirea ta, apoi să știi să o întretii, să o aperi,  și să o păstrezi ca pe o nestemată în cutia de valori a ființei tale!

Romanul o are în  prim plan pe Vanda, o femeie frumoasă, inteligentă, seducătoare și plină de feminitate care își caută fericirea.Cu ajutorul scriitoarei Mara Popescu Vasilca intrăm pas cu pas în sufletul și în viata Vandei, ajungem să o cunoastem, să o înțelegem și  să  trăim  viata ei  pe parcursul citirii romanului.

Absența  mamei în copilăria Vandei își pune amprenta pe viața, destinul și sufletul ei ce trece printr-un amalgam de sentimente,  iubire, bucurie, dorință,  trădări,  regrete și întrebări. După o căsnicie eșuată în care s-a simțit  încătușată, aceasta își redescoperă  eul său  feminin, căutând cu ardoare o confirmare a senzualității sale feminine. simțind nevoia eliberării și descătușării sentimentelor, a dorului, a trăirilor, a simțirii sublime.

De profesie psiholog, ea își ajută pacienții să își gestioneze viața,  dar întâmpină dificultăți în a-și gestiona propria viață sentimentală  și a găsi cheia potrivită spre a deschide zăvorul pe calea fericirii și a împlinirii propriilor așteptări.  Viața îi  oferă oportunități și capcane,  obstacole pe care trebuie sa le treacă,  vâslește cu tenacitate și abilitate prin furtunile vieții pentru a răzbate și a dobândi premiul mult râvnit, fericirea. Pentru că fericirea nu vine gratuit, nu vine ușor și ea este conștientă  de asta în căutările sale, de aceea nu cedează și nu renunță. Viața este mai complicată decât credea, găsirea fericirii este o luptă, un joc de noroc în care pierzi sau castigi.

Scriitoarea descrie cu o extraordinară  acuratețe  atât trăirile sale interioare cât și  confesiunile pe care ea le face cu o sinceritate absolut uimitoare. Fără a stiliza sau a încerca să o coloreze într-o lumină favorabilă  scriitoarea o prezintă pe Vanda, cu ghidușiile, micile răutăți și  invidii de copil, cu gândurile ei de femeie matură care știe ce vrea, care nu rămâne indiferentă provocărilor pe care le întâlnește, traind cu pasiune fiecare clipă de dragoste si considerând că fiecare iubit este darul lui Dumnezeu, un semn al destinului sau un noroc.

Scriitoarea Mara Popescu Vasilca cu stilul său inconfundabil, dă culoare locului unde se desfășoară acțiunea fiind atentă la fiecare  lumină, miros, impresie,  descriind în detaliu orașele, țările, pe unde se plimbă Vanda , casele, restaurantele, barurile și hotelurile oferind  astfel  cititorului șansa  să vizualizeze  cu exactitate grandioasa  scenă  pe care se desfășoară acțiunea romanului.

O multitudine de personaje  își fac loc  pe scena  romanului, trecându-ne  prin stări și trăiri diverse de la extaz  și bucurie, la suspans, tristețe și lacrimi. Scriitoarea reușește cu o măiestrie desăvârșită să  contureze personajele să le creeze  profilul psihologic și să le plaseze rând pe rând în  viața Vandei  sau în secvențele de confesiuni ale personajelor. O scenă deosebit de emoționantă  la care cititorul nu poate să  nu lăcrimeze  este întâlnirea  Vandei cu mama sa .Deși  pentru unii reacția firească la care s-ar fi așteptat din partea Vandei ar fi fost  să o judece, să o apostrofeze adresându-i reprosuri pentru că a lipsit din copilăria ei,  scriitoarea o prezintă pe Vanda  bucuroasă și înțelegătoare, gest ce dezvăluie caracterul empatic si plin de bunătate, maturitate, acceptare  si întelegere. Divinitatea este prezentă  în roman  sub forma comunicării  directe prin rugăciune, Vanda  apelând la Dumnezeu în diverse ocazii, rugându-l,  cerând și implorând salvare în situații limită.

Detaliile din viețile personajelor, fiecare cu convingerile sale, care se succed într-un ritm amețitor,   au menirea de a-i înțelege mai bine,de a ne forma o  judecată proprie și a găsi  un răspuns  la întrebarea evidentă ”De ce?”   Fără să îi scuze  scriitoarea  le dă ”dreptul” să se explice singuri, să  se confeseze  acordându-le cuvântul rând pe rând într-o succesiune de  relatări directe , monolog sau confesiune.  Această abordare  nu face decât să apropie și mai mult cititorul  de personaj  acordându-i toată atenția la fiecare gând, trăire și  sentiment  exprimat.

Scenele de dragoste sunt foarte atent clădite, cu senzualitate și cu eleganță, nelăsând  cititorului nici măcar o dâră de vulgaritate, fiind  evidențiată doar frumusețea dragostei, a bucuriei trupești pe care  o îmbracă intr-un voal  de senzații  eclatante, pasiune, dorintă  și  romantism. Unul dintre  aspectele  care apare frecvent în carte, este sintagma ” în mâinile lui”  asta însemnând că Vanda caută  stabilitate, un bărbat  căruia să se poată dărui  total și definitiv căruia să își pună viața toată ”în mâinile lui”

Vanda caută  să afle care este secretul succesului surorii sale  care a reușit pe toate planurile,  personal, sentimental  și profesional și crede că acesta se datorează  cărții ”Destin  și Diamant” pe care o citise , o carte  despre  principii, succes și destin dar mai ales  despre  caracter, un caracter de ”diamant”. Această carte există în realitate și este  scrisă  chiar  de soțul autoarei , George Vasilca, despre care dă detalii biografice  reale, făcând astfel  cititorul  să creadă și mai mult în povestea  romanului.Scriitoarea  nu îl dezamăgește nici de această dată pe cititor  și îi oferă  bucuria  mult așteptată a happy end- ului  ca un dar prețios de final.

Mara Popescu Vasilca are dreptate, ”viața  este complicată ” și toate încurcăturile și  labirinturile emoționale prin care ne poartă  cu atâta profesionalism autoarea, ne fac să apreciem și să fim mai fericiți cu viața noastră,  pentru că, încă o dată subtil și  fin, fără să ne dăm seama, scriitoarea ne dă lecții de viață!Pentru că destinul dar și principiile  de viață sunt  specifice fiecărui individ, la fel ca și nevoia de iubire, de dragoste  împărtășită și de  atașament, lecțiile de viață pe care  le primim  tind să ne facă să  ne descoperim pe noi înșine, parcă mai buni, mai norocoși și mai fericiți

Clădirea atentă a romanului”Vanda, între Dorință  și Rațiune” prin  bogăția evenimentelor,profilului psihologic al fiecărui  personaj și multitudinea personajelor dar și al  evantaiului emoțional dăruit cititorilor,  fac din scriitoarea Mara Popescu Vasilca un romancier de excepție care ne uimește prin profunzime și meticulozitate și care, va dărui cu siguranță și alte romane la fel de valoroase  literaturii contemporane.

Mihaela CD

Membru al Ligii Scriitorilor Români

Membru al Uniunii Scriitorilor din Canada

Lasă un răspuns