Au existat printre noi, dintotdeauna, oameni aparent obișnuiți, dar care, prin faptele lor de curaj, s-au dovedit a fi veritabili eroi, ce au trăit nu doar pentru propria lor persoană, ci au pus binele comunității din care au făcut parte mai presus de orice, și-au angajat pe deplin toate resursele profesionale și morale, pentru triumful adevărului asupra imposturii, a nobleței spirituale asupra dezumanizării flagrante. Oameni care au făcut din lupta pentru viața lor, întru salvgardarea vieții celor mulți, un crez de la care nu au abdicat până la ultima suflare.
Lecturând cartea Adinei Rosenkranz-Herșcovici, poți retrăi momente similare ecranizării semnate de Steven Spielberg – „Lista lui Schindler”, în care Oscar Schindler și-a dedicat viața salvării de la exterminarea nazistă a cât mai mulți confrați evrei, în perioada celui de-al doilea război mondial, folosind în acest scop orice artificiu ori subtilitate de natură economică, politică, militară, antreprenorială, de care a dispus fără rezerve.
DADU – așa cum îi spune autoarea – este tatăl, soțul, fratele, fiul, unei mari și nobile familii evreiești, un om cu o pregătire profesională de excepție, având chiar și un titlu de doctor. Portretul lui DADU este zugrăvit în culori vii, cu tușe fine de iubire și de adorație filială, completat de mărturiile cutremurătoare ale oamenilor cu care s-a intersectat sau pe ale căror destine le-a influențat în bine. Un adevărat cavaler Bayard, cel denumit „Le Chevalier sans Peur et sans Reproche”, așa cum subliniază autoarea în „Cuvânt înainte”.
Dragostea și fidelitatea față de familia sa, față de prieteni și față de întreaga comunitate evreiească, sunt atuurile morale care l-au pus în valoare de fiecare dată pe avocatul DAVID ROSENKRANZ. Firea sa voluntară, dispus fiind mereu să ajute pe cei aflați în nevoie, să identifice și să găsească soluții oricărei probleme, în vremuri tulburi, dârzenia cu care a ținut piept discriminării evreilor în perioada nazistă, iată adevăratele valori morale ale ineditului personaj.
DADU nu este doar o amintire, ci este un exemplu viu de trăire și modestie, pe care fiecare dintre noi ar putea să-l urmeze sau măcar să-i păstreze câteva momente omagiale. DADU, deși de multe ori victimă a unui sistem dezumaniza(n)t, a rămas un învingător, reușind să facă din situațiile defavorabile, motive reale de a continua, de a nu se lăsa învins.
Pentru ADINA, fiica avocatului David Rosenkranz, fiecare rând evocator are valoare de simbol, poartă „greutatea” unei moșteniri pe care o primește cu sufletul deschis, sentimentul de mândrie și admirație față de înaintașul său fiind mai mult decât evident. Un omagiu matur și responsabil, adus unui om de o valoare excepțională, o lectură mai mult decât agreabilă, fie doar și pentru mărturiile în care mulți dintre cititori se pot regăsi, ca făcând parte din istoria mai puțin cunoscută a perioadei interbelice și postbelice timpurii.
Felicitări, Adina! Omagiu și pioasă aducere aminte, domnule avocat David Rosenkranz!
––––––––
Gheorghe A. STROIA
Membru al Academiei Româno-Americane de Arte și Științe ARA
Adjud, 22 februarie 2018