Un grup de profesoare din raionul Hliboca, și anume doamnele Dorina Iațeniuc și Maria Fortuna de la școala medie din Stănești, Elena Calancea din Carapciu, Viorica Marcu, Valentina Țâțâu și subsemnata de la CIE Cupca au efectuat în zilele de odihnă un pelerinaj de suflet pe la un șir de mănăstiri și locuri importante din județul Suceava.
Ne-am simțit minunat asistând la slujbele de dimineață, zi, seară, ne-am rugat, am plătit slujbe pentru pece și sănătate, am procurat acatiste, cruciulițe, iconițe, mir,tămâie, am luat aghiasmă și anaforă.
Cele 10 mănăstiri vizitate, catedrala de la Rădăuți, câteva locuri deosebite, ne-au lăsat impresii de neuitat.
Deși eu personal am fost la aceste mănăstiri de multe ori, de fiecare dată rămân încântată de credința, frumusețea, liniștea, armonia, bunăvoința ce domnește la aceste sfinte lăcașuri, dar și de amabilitatea călugărilor și măicuțelor care ne-au primit cu atâta bucurie.
Vechile și mereu frumoasele mănăstiri: Putna, Sucevița, Moldovița, Voroneț, Bogdana de la Rădăuți, altele mai noi ca Săhăstria Putnei, Marginea, Schitul Daniil Sihastrul, Doroteia, și noua mănăstire cu hramul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” de la Rădăuți, dar și Catedrala „Pogorârea Sfântului Duh” din acest pitoresc mic oraș – ne-au încântat, ca întotdeauna.
Izvorul cu apă tămăduitoare a celor trei sfinți Sila, Natan și Paisie, aflat în vecinătatea mănăstirii Sihăstria Putnei, chilia lui Daniil Sihastrul, muntele Palma cu peisajul său încântător, frumosele locuri, cu câmpii pe care se vedeau turme deoi, păduri de brazi, costișe de munte, râuri mari și mici, văi și coline de o rară frumusețe, ne-au încântat privirea.
Sincere mulțumiri și toată recunoștința noastră aducem Starețului mănăstirii Putna Arhimandritului Melchisedec, dar și părintelui Isac, călugărilor care au avut grijă de cazarea și trapeza noastră. Aceleași sincere mulțumiri aducem starețului mănăstirii Doroteia, protosinghelului Iustin, cât și mamei sale Parascheva, care de asemenea ne-au cazat, au avut grijă în permanență să ne simțim bine.
Îi mulțumim domnului Vasile Bâcu, președintele Societății pentru Cultura și Literatura română din Bucovina în numele lui Mihai Eminescu, care ne-a ajutat la trecerea mai ușor a frontierei.
Tuturor să le dea bunul Dumnezeu multă sănătate, binecuvântare cerească și tot binele Pământului. Iar nouă să ne ajute să mai putem face asemenea pelerinaje de suflet.
––––––––––––
Eleonora SCHIPOR,
Cupca, Ucraina