Dorel SCHOR: Liviu Lăzărescu – alte portrete remarcabile

Portretul este reprezentarea artistică a unei persoane la care expresia este predominantă. În general, de cele mai multe ori, pictorul doreşte să perpetueze amintirea unei persoane, adesea existând dorinţa de a crea o imagine istorică memorabilă. Maestrul Liviu Lăzărescu, profesor emerit la Academia de Arte frumoase din Bucureşti, este dintre puţinii la care arta portretisticii ocupă un loc central în creaţia sa. Pentru că portretul reuşit nu este niciodată doar o simplă reproducere mecanică a trăsăturilor cuiva.

Titus Vâjeu

 

Ion Ţuculescu

 

Iancu de Hunedoara

Sensibilitatea artistului la care se adaugă şi inteligenţa creativă interpretează tresăturile modelului, dar şi viaţa spirituală a acestuia, respectând rigoarea reflectării imagistice. Astfel, pictura se înscrie sentimental şi intelectual în memoria noastră. Observarea realităţii fizice şi spirituale a modelului se conjugă astfel cu străduinţa artistului de a-i reda personalitatea.

Vlad Ţepeş

 

Nicolaus Olahus

Am spune în câteva cuvinte, urmărind lucrările mai dinainte şi mai recente semnate Liviu Lăzărescu, că el a intenţionat (şi a reuşit) să transmită privitorului dimensiunea umană o portretului. Se detaşează portretul papei Franciscus, prilejuit de recenta vizită a acestuia în România, portretele unor personaje istorice, ca Nicolaus Olahus, Iancu de Hunedoara sau domnitorul Vlad Ţepeş, a unor remarcabili oameni de cultură, cum ar fi pictorul Ion Ţuculescu sau profesorul Titus Vâjeu.

——————————

Dr. Dorel SCHOR

Tel Aviv, Israel

17 iunie, 2019

Lasă un răspuns