Dan TEODORESCU – TAINA SCRISULUI (148) – PANDEMIA CULTURII ȘI A SPORTULUI

Primii pași in domeniul scrisului?

Eram elev în clasa a X-a la Liceul nr. 1 „Mihail Sadoveanu” din Iaşi.  Aveam 17 ani şi am publicat primele mele poezii în revista şcolii – „Năzuinţe”. Apoi am debutat în ziarul local „Flacăra Iaşului” şi la revista „Cronica”. Cu Cenaclul elevilor din Iaşi am debutat la Radio Bucureşti, tot cu poezie.

În anii studenţiei de la Facultatea de Construcţii din Iaşi am condus timp de 5 ani revista „Viaţa Politehnicii”, pe post de redactor şef adjunct, care la un moment dat a fost pe locul 3 pe ţară în presa studenţească, pe primul loc fiind revista „Echinox”, de la Cluj, condusă de actualul ambasador Emil Hurezeanu. Am organizat şi moderat manifestări culturale la Casa Universitarilor din Iaşi, la Casa Tineretului din Iaşi şi de aici a început „marea ascensiune” în presa culturală şi sportivă şi Iaşi şi din România. Apoi şi din străinătate.

Parinți, mentori, profesori?

Tatăl meu, Radu Teodorescu, era economist şi jurist şi a publicat poezie şi reportaje de pe Frontul de Vest, unde a fost în prima linie, în presa vremii. Mama mea, Elena Teodorescu, a fost profesoară de geografie şi director adjunct la Liceul „Vasile Alecsandri” şi mai apoi la Colegiul Naţional din Iaşi şi iubea cultura, organizând diverse acţiuni şi manifestări de mare amploare la şcolile unde a funcţionat. A fost profesoara la Iaşi a lui Alexandru Arşinel şi a organizat o mare aniversare la Colegiul Naţional, unde i-a avut ca invitaţi pe foştii elevi Octavian Cotescu şi Dan Iordăchescu.

La liceu l-am avut ca profesor de limba română pe Virgil Ioil şi de matematică pe Valerian Amălinei, care m-au susţinut tot timpul în încercările mele literare. Mult respect pentru dascălii mei de la Iaşi.

 
Atracția pentru literatura scrisă (carti preferate)?

Tot timpul mi-a plăcut să citesc, să mă documentez în activitatea mea de jurnalist, eu fiind acum membru UZPR (Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România), APSR (Asociația Presei Sportive din România), AJRP (Asociația Jurnaliștilor Români de Pretutindeni), ALPI (Asociaţia Literară „Păstorel” – Iași) şi preşedintele Ligii Scriitorilor Români – Filiala Iaşi – Nord Est. Îmi plac cărţile de publicistică, citesc cu plăcere poezii de bună calitate. Iubesc cărţile de istorie a neamului românesc, cele adevărate!

Primele realizări literare, primele scrieri?

Dacă vă referiţi la cărţi, am început să scriu din 2015, de la vârsta de 65 ani. Am până acum 31 de volume editate de publicistică, poezie, interviuri şi sport. În 2021, la TVR Bucureşti, am primit un premiu la nivel naţional la secţiunea CARTE, din partea UZPR. În anii din urmă am primit numeroase premii şi pe marea scenă a Ateneului Român din Bucureşti din partea APSR. Am primit multe premii şi din partea LSR de la Cluj, dar şi de la alte asociaţii sportive şi culturale din ţară şi străinătate.

 
Aprecierile citiorilor?

Cititorii mă apreciază în comentariile de pe facebook şi în cadrul manifestărilor culturale – lansări de carte la care particip. Îmi este şi ruşine de câte laude primesc, zău aşa…

Publicare (materiale publicate, carti, reviste)?

După cum am mai menţionat am 31 de volume publicate în ultimii 6 ani. Am publicat multe articole în mass-media din România, Germania, Australia, Canada, Ucraina, Spania, Franţa, Israel , SUA etc. Blogul meu „SPORT FAN CLUB”, cu articole de sport şi cultură. Are 10 ani de existenţă şi am publicat acolo circa 5.000 de articole până acum. Şi nu spun mai multe că nu vreau să mă laud!


Școli, cursuri de pregătire… tot ce vă avantajează!!!

Am avut în permanenţă două profesii, de inginer constructor şi jurnalist şi cred că am reuşit în ambele. Nu cred că a fi scriitor este o profesie, ci doar un har primit de la Dumnezeu. Am participat, la Iaşi şi Bucureşti, la multe cursuri de perfecţionare pentru ingineri şefi de şantier şi de jurnalişti, după terminarea studiilor universitare. Am învăţat multe de acolo şi chiar am devenit apoi profesor la unele capitole.

 
Tematica producției scrise (a dvs. desigur!)?

Scriu cărţi de publicistică, iar oamenii spun că am devenit un cronicar al timpului. Au dreptate! Scriu cărţi şi de poezie şi de interviuri şi fac totul de plăcere, cu plăcere şi nu simt nici un fel de oboseală în acest sens!
Critici de specialitate asupra materialelor publicate…?


Multe cărţi scrise de mine au fost apreciate de oamenii de cultură din Iaşi, Bucureşti, Cluj şi străinătate. Amintesc aici pe: Al. Florin Ţene, Mihai Batog-Bujeniţă, Emilian Marcu, Corina Matei Gherman, Ionel Pintilii, Grigore Radislavescu, regretatul Doru Dinu Glăvan, Martha Eşanu, Silvia Hodaş, Romeo Romila, Dumitru V. Marin, Victor Iosif, Vasile Larco, Ioan Mugurel Sasu, Ionela van Rees-Zota ș.a.

Proiecte de viitor?

Scriu cărţi în continuare, următoarea carte la care lucrez se va chema „Schengen cultural”, deoarece cultura românească a intrat în spaţiul Schengen de mult timp. Mai doresc ca Filiala Iaşi – Nord Est din cadrul LSR, pe care o conduc, să fie mereu printre primele din România ca activitate culturală, ca până în prezent.

Ce doriți să evidențiați prin scrierile dvs.!


Îmi doresc şi vă doresc multă sănătate în prezent şi pe viitor, pentru a putea scrie cărţi şi reportaje de tot felul. Îmi doresc ca în lumea largă să fie doar „pandemia” scrisului şi a culturii de bună calitate! Şi desigur, a sportului românesc performant!

–––––––––

Dan TEODORESCU

Iaşi – România

6 Ianuarie 2022

Lasă un răspuns