CENACLULUI LITERAR „ARTUR SILVESTRI ” al LIGII SCRIITORILOR: Medalionul literar ,,Primăvara aleargă desculță prin oraș ca o paparudă”

Sub amenințarea unei ploi de primăvară prevestind roadele bogate din toamnă, membrii Ligii Scriitorilor, veniți din mai multe colțuri ale țării, au participați la ședința cenaclului ce s-a desfășurat ca de obicei, la Cercul Militar Cluj-Napoca, Sala Armelor, care  a fost condusă de scriitoarea prof. VOICHIŢA PĂLĂCEAN VEREŞ, fiind  în prezidul cu scriitorul AL. FLORIN ŢENE, președintele național al Ligii Scriitorilor și poetul IULIAN PATCA, președintele Filialei Cluj-Napoca a Ligii Scriitorilor Români.

După manifestarea bucuriei și emoției pozitive prezente în această seară din săptămâna luminată alături de participanți, VOICHIŢA PĂLĂCEAN VEREŞ a sesizat perioada care a trecut, în ciuda pandemiei, ca fiind o perioadă foarte rodnică din punct de vedere al creației literare. Scriitorii stând mai mult în casă au creat și publicat mai multe cărți, dând ca exemplu pe Eugen Coța și Al. Florin Țene. Acesta din urmă a vorbit despre activitatea rodnică a scriitorului Dumitru K Negoiță din Buzău, primul președinte al filialei Ligii Scriitorilor, care a decedat chiar în ajunul Sfintei sărbători de Paște.

La propunerea președintelui național s-a ținut un moment de reculegere în memoria  scriitorilor care au trecut într-o lume mai bună în această perioadă.

După aceea, președintele național al Ligii Scriitorilor, Al. FLORIN ŢENE,  a prezentat și analizat noile apariții literare din ultima lună, cărți primite din țară de la diferiți scriitori:

·         Petre Chichirdan –“Raiul este aici pe pământ”, vol. I și II

·         Ion N. Oprea: „Istorii, comentarii, miscelanea”, vol. 48 și 50

·         Al. Blaga: „Vraja Soarelui”, poezii

·         Claviaturi: „Revistă trimestrială de poezie-serie nouă”, de la Brașov

·         Eugen Coța: „Cadențe târzii (poeme și parodii covidiene)”

·         Iulian Patca : „Armonii de absență”

·         Vasile Bele: „Scriitori de nota 10”

Comentând cu multă căldură activitatea publicistică a  scriitorului prof Gelu Dragoș, din

Maramureș, pe siteul său “Moara lui Gelu “ și cărțile sale.

În continuare, poetul IULIAN PATCA, președintele Filialei Cluj-Napoca a Ligii Scriitorilor Români, și-a prezentat antologia de poezie de dragoste „Armonii de absență”, pe care tocmai a adus-o din tipografie și pe care cu generozitate și drag a distribuit-o tuturor celor din sală.

De asemenea, domnia sa a vorbit despre publicarea în luna iunie-iulie a revistei nr. 44 a cenaclului, solicitând membrilor cenaclului câteva poezii sau proză scurtă pentru apariția următorului număr al revistei.

Domnului EUGEN COŢA, președintele național al Ligii Scriitorilor, i-a  acordat  diploma de excelență, “Virtutea Literară”, pentru opera sa, cu ocazia împlinirii vârstei de 75 de ani.

Au urmat discuții pe marginea cărților noi publicate și lecturarea din aceste cărți. A fost prezentată cartea domnului EUGEN COŢA de către doamna prof. VOICHIŢA PĂLĂCEAN VEREŞ, la a cărei editură NAPOCA NOVA, a fost publicată, volum în care poetul EUGEN COŢA s-a războit cu pandemia prin parodii, folosind o deosebită măiestrie a cuvintelor cu două sensuri. Autorul a luat cuvântul făcând completări la prezentarea cărții, citind un “un buchet “de poezii.

IULIAN PATCA, președintele Filialei Cluj-Napoca a Ligii Scriitorilor Români, și-a prezentat și cartea „Armonii de absență”, explicând semnificația titlului acestei cărți de dragoste și citind poezia: „Precuvântare” și o strofă din ultima  poezie din carte: „Sfârșit de poveste”.

„Se vine vremea să mă las de toate,

Am obosit de-atâta poezie,

Las dorul în genunchi și coate

Să lupte-n van și în zădărnicie.”

Oaspeții din Maramureș, scriitorii GELU DRAGOŞ și VASILE BELE, au încântat asistența cu texte și poezii din opera lor. Scriitorul dr. MIHAI GANEA, din Baia Mare, vicepreședinte al Ligii Scriitorilor a vorbit despre  cartea, apărută în Canada, în care domnia sa și Virginia Paraschiv au publicat procesul literar-politic al lui Mihai Sadoveanu, colaborator al regimului criminal comunist, desfășurat prin internet în cadrul cenaclului “Destine literare “, condus de Alexandru Cetățeanu. Despre această temă a vorbit și Al. Florin Țene care a adus multe amănunte despre colaborarea autorului “Baltagului” cu regimul de tristă amintire. În continuare, Mihai Ganea a citit pe fond de muzică ucrainiană un poem, ce exprima un adevăr de o tristețe amară. Fiind aplaudat de către asistență. Cu mult patos și dăruire și-au prezentat opera recitând din aceasta CLEMENTINA MIREŞAN, care în continuare  a vorbit  despre poezia domnului IULIAN PATCA. Domnul ALEXANDRU BLAGA, din Bonțida, a făcut mențiuni asupra cărții sale: “ Vraja Soarelui”, poezii despre natură, om și neam, satul natal, citindu-ne  două superbe  poeme despre natură.

Președintele național al Ligi Scriitorilor a mulțumit celor prezenți pentru participare și intervențiile binevenite.

Președinta cenaclului, Voichița Pălăcean Vereș, a anunțat că viitoarea ședință va avea loc în data de joi, 26 mai a.c.

Liliana Derevici

Lasă un răspuns