Al. Florin ŢENE: Propoziția este un mesaj purtător de informații care pot fi măsurate prin cantitatea de incertitudine pe care o îndepărtează*

Decalogul 23 pentru ziariști

1.Mărirea complexității datorată activitii umane pune la încercare societatea și pe jurnaliști.

2. Relațiile și interdependențele  lărgesc contextul. Înțelegerea devine din ce în ce mai dificilă, pe măsurră ce contextele și valorile ce le sunt atașate se înmulțesc.

3. Cetățenii, inclusiv jurnaliștii, nu învață în ritmul cerut de societate.

4. Nu de puține ori, un articol foarte bun, sau un eseu, care depășește înțelegerea societății prezente, este criticat.însă peste ani aceași societate, dar cu altă generație, laudă articolul sau eseul respectiv.Vorba aceea, orice faptă bună trebuie criticată!

5. Neglijarea contextelor stânjenește învățarea. Informația este răspândită de mijloacele mass-media  cu pretenția de a fi înțeleasă independent de context.

 6. Anticiparea nu se limitează la prevederea sau alegerea tendințelor dezirabile și evitarea celor catastrofale; ea creează și alternative noi.

7. Ziariștii pot învăța să anticipeze.Anticiparea sociaăl este una din trăsăturile principale care vor putea înzestra o societate din secolul nostru. În acest domeniu un rol important îl are mijloacele de comunicare.Dar, nu trebuie să se limiteze la imaginație.
8. Anticiparea poate fi la fel de rece, prozaică și plină de date cum este o evidență contabilă.

9. Anticiparea implică asumarea responsabilității de a influența-și unele cazuri de a determina- viitorul.

10. S-a insistat prea mult pe rezolvarea de problem. Participarea creatoare se concentrează pe identificarea, înțelegerea și reformularea problemelor.

 Al.Florin Țene, UZPR

 

            *Din ciclul “Sens și Contrasens în înțelepciunile pentru ziariști“              

Lasă un răspuns