Al. Florin ŢENE: Când ziaristul este concediat tot rămâne cu învățătura*

Decalogul 20 pentru ziariști           

           

1.Winston Churchill spunea : “Succesul nu este final, eșecul nu este fatal, curajul de a continua este ceea ce contează.

2. Ziaristul nu e bine să-și însușească în scrierile lui un termen, o etichetă de o teorie socială, filosofică, teorie literară, fiindcă așa cere uzanța jurnalisticii de specialitate, ci pentru că așa crede, pentru că așa simte.

3. Semnul dinstinctiv al unei societăți civilizate stă în capacitatea acesteia de a apăra drepturile cetățenilor săi.Un rol important în acest domeniu îl are și presa.

4. Ce interes ar avea societatea să producă suferință unora dintre membrii săi, și prin presa aservită mediului politic aflat la conducere, să-i excludă din procesul politic, să le restricționeze libertatea de a se mișca și de a vorbi și pentru a scrie  liber?   

5. Lev Troțki spunea în anul 1936 că: “Scopul justifică mijloacele atâta vreme cât el însuși este justificat.

6. Nu este nici o îndoială că mijloacele de comunicare în masa au o profundă influență asupra concepției noastre despre viitor,care, la rândul său, va avea o influență considerabilă asupra calității acestuia.

7. Jurnalismul practicat prin TV și internet ajută oamenii să se gândească la viitor, la protecția mediului, a naturii, cu multă acuratețe și creativitate mobilizatoare.

8. Ziariștii, producătorii din radio și TV trebuie să fie de facto “educatori.“

9. Presa trebuie să fie implicată mai adânc în proiectele de dezvoltare ale societății.

10. Conceptele cultură și valoare nu coincide. Cultura este un proces în cuprinsul căruia valoarea reprezintă un moment esential dar nu singurul; ea afectează finalizarea umană a culturii, raportarea sa la aspirațiile și nevoile oamenilor, a societății. Valoarea este deci o rezultantă sintetică a activității de cunoaștere a omului care presupune, ca premise necesare, reflectarea sau prelucrarea unor elemente, trăsături ale obiectelor lumii exterioare care întruchipează forțe sau facultăți esențialmente umane și deține un loc și un rol anumit în viața umană.

 

Al.Florin Țene, UZPR            

 

            *Din ciclul “Sens și Contrasens în înțelepciunile pentru ziariști“

 

Lasă un răspuns