Liliana DEREVICI: Bucurie în Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Cluj-Napoca prin prezența părintelui lector univ. dr. RĂZVAN PERŞA și lansarea de carte a domnului cercetător șt. MIRCEA ABRUDAN

Comunitatea Parohiei „Adormirea Maicii Domnului”,primitoare, care împărtășește căldură, bucurie și harul lui Hristos”, alături de “soborul extraordinar de preoți ai parohiei”, așa cum a afirmat părintele univ. dr. RĂZVAN PERŞA , invitatul special de astăzi 20 ianuarie, a primit cu entuziasm și deschidere sufletească în cadrul Sfintei Liturghii pe cucernicia sa care a slujit, ținut cuvântul de învățătură și lansat ultima carte a domnului cercetător științific dr. MIRCEA ABRUDAN.

Părintele este un absolvent al Facultății de Teologie dar și al Facultății de Litere, secția de limbi clasice, cu un master în teologie. A fost 7 ani bursier al facultății, obținând premiul „Dumitru Stăniloaie” al Academiei Române, având studii și burse în străinătate, fiind cadru didactic al Facultății de Teologie şi cunoscând 6 limbi străine.

În cuvântul său de învățătură, plecând de la Evanghelia citită astăzi la Sfânta Liturghie părintele RĂZVAN PERŞA a meditat asupra a două aspecte: însemnătatea Împărăției lui Dumnezeu și însemnătatea pocăinței. În acest sens s-a evidențiat că pentru salvarea sufletului trebuie pentru a fi primii să fim cei din urmă, pentru a fi bogat trebuie să ne vindem averile și să ne cumpărăm averi în Ceruri iar pentru a deveni înțelepți trebuie să devenim precum copiii. Apoi domnia sa a explicat termenul de Împărăția Cerurilor care se găsește în inima noastră și a arătat cum se poate ajunge acolo, prin cunoașterea lui Dumnezeu din toată inima noastră. Apoi părintele a vorbit despre pocăință, care este schimbarea minții, întoarcerea la Dumnezeu și a prezentat  treptele pocăinței: orientarea vieții noastre, a gândirii noastre, transformarea viziunii pe care o avem despre Dumnezeu; recunoașterea păcatelor, asumarea greșelilor, diferențierea dintre bine și rău; iertarea față de noi, de aproapele și de vrăjmași; căința; trăirea în Hristos, unirea cu Hristos prin sfintele taine.

A urmat lansarea cărții: „Ortodoxia românească în istorie și contemporaneitate”, scrisă de domnul cercetător științific MIRCEA ABRUDAN, enoriaș și intelectual al parohiei noastre, prezentare făcută tot de părintele lector univ. dr. RĂZVAN PERŞA. Aparent o carte de istorie, cartea este prin stilul său o biografie beletristică prin care cunoaștem trecutul, rădăcinile noastre. Prin seriozitate și profesionalism domnul cercetător științific, cronicar desăvârșit al vremurilor noastre  a evidențiat ortodoxia ca element definitoriu al neamului nostru, fiind aplicată atât la noi cât şi în străinătate.

Cartea cuprinde 6 capitole: figuri de domnitori evocați cu mare talent precum Mircea cel Bătrân, Mihai Viteazu, Constantin Brâncoveanu;  figuri de ierarhi, preoți și mireni care s-au remarcat în chip spiritual, cultural și misionar dar și al iubirii de patrie precum Paisie Velicicovski, Nicolae Ivan, Vasile Moga, Virgil Cândea și alții ; Despre Andrei Șaguna despre care are și ampla sa teză de doctorat; de la Pașoptism la Primul Război Mondial și Marea Unire; teologie și spiritualitate; ortodoxia română în diaspora.

În final domnul MIRCEA ABRUDAN a mulțumit pentru apreciere și a menționat motivul scrierii acestei cărți și dedicația sa către PS Teofil de Iberia, care l-a făcut să înțeleagă semnificația vieții în Hristos, în Împărăția lui Dumnezeu.

Părintele protopop paroh DAN HOGNOGI a adus mulțumiri atât invitatului special  părintele univ. dr. RĂZVAN PERŞA pentru jertfelnicia și seriozitatea sa, urându-i reușite în urcușul său profesional dar și familiar și invitându-l să mai poposească în parohia noastră precum și domnului cercetător științific dr. MIRCEA ABRUDAN  pentru străduință, competență și râvnă în tot ceea ce face și dăruiește din suflet celorlalți.

Dăm slavă lui Dumnezeu pentru toate!

—————————-

Prof. Liliana DEREVICI

Cluj-Napoca

12 ianuarie 2020

Lasă un răspuns