Al. Florin ŢENE: Când copii zâmbesc citind cartea scriitoarei Olimpia Sava

      În ziua când sărbătoream Ziua Limbii Române la Olănești, cu participarea multor scriitori din țară și diaspora, majoritatea membri Ligii Scriitorilor și colaboratori ai revistei internaționale STARPRES condusă de scriitoarea Ligya Diaconescu, am primit de la scriitoarea și editoarea  din Galați Olimpia Sava o frumoasă carte pentru copii, intitulată sugestiv “Povestioare hazli pentru voi , iubiți copii!“(Ediție revăzută), Editura Olimpias, Galați, 2015.

         Cartea cuprinde 14 poezii ample, scrise în stil clasic cu rimă, în majoritatea cazurilor, pereche, făcându-le muzicale, ușor de înțeles pentru micii cititori.

          Personajele poeziilor sunt mici animale jucăușe care pătrund în viața copiilor cu gingășia și nevinovăția lor:

 

“E născut în București

Și, atent dacă-l privești,

O impresie frumoasă

Ai, că-i un pisoi…de rasă!“ (Un pisoi de la oraș )

                  Botezat Tom de o fetiță Carmen, pisicul face diferite năzbâti ce-i încântă pe micii cititori.

               Poeziile sunt adevărate povestiri în care un rol principal îl au pisicile, șoriceii, motanii, găinușile, cățelul, cocoșul, practic spoeziile unt fabule care transmit învățăminte copiilor.

               Pentru a înțelege mai bine ce sunt faulele am să explic pes curt această specie poetică:  Fabula este opera epica de mica intindere, cu caracter satiric si moralizator, in care intamplarile sunt puse pe seama animalelor, obiectelor sau fenomenelor, care intruchipeaza anumite tipuri umane. Perntru a crea o atmosferă plăcută copiilor, autoarea folosește, de multe ori, epitete, care sunt:  figurile de stil care constau în evidentierea insușirilor deosebite ale obiectelor, ființelor sau fenomenelor în stare de a emoționa pe cititor. Autoarea mai folosește comparația care este figura de stil ce constă in evidențierea trăsăturilor a doi termeni, în scop expresiv, dar mai ales metafora plastiăc care este figura de stil care constă în înlocuirea unui termen cu sens propriu cu unul cu sens figurat, mai expresiv, cei doi termeni având însușiri comune. Metafora mai este numita o comparatie subânțeleasa, o comparație prescurtată sau o comparatie din care lipsește primul termen.
Inclusiv metafora explicita este folosită (sunt prezenti ambii termeni, atât cel cu sens propriu, cât și cel cu sens figurat).

                   Descoperim alegoria în versurile Olimpiei Sava, hiperbola, enumerația care este figura de stil ce constă în insușirea mai multor termeni, cel putin doi, inversiunea este figura de stil care constă în topica inversată a cuvintelor; de obicei, inversiunea are în componență un adjectiv asezat în fața substantivului pentru a se accentua trăsătura evidențiată de adjective și antiteza care este figura de stil ce folosește alăturat doi termini cu sens opus pentru a se sublinia o anumită idee.

            Viața păsărilor de curte este redată plastic și sugestiv: “Găinușa cea moțată

Este foarte îngâmfată.

După cum ea și-a droit

Stă pe ouă la clocit “(Puiul neascultător )

            Poezia este o lecție subtilă pentru copii ce nu ascultă de sfatul părinților.

            Cartea se încheie cu poezia “Vulpea cea cu ghinion “, unde vulpea dorește să mănânce un arici, dar acesta este apărat de țepii pe care la dotat natura și apărat de Grivei, câinele din bătătură.

            Prin poeziile din această carte descoperim o poetă înzestrată cu diapazonul talentului   care vibrează în mai multe tonalități.

 

Al.Florin Țene

Președintele national al Ligii Scriitorilor Români

Membru al Acedemiei Americană Română de Artă și Știință

Lasă un răspuns