Scrisoare pastorală – Foaie periodică, gratuită a Parohiei Malovăţ-Mehedinţi, Anul XVIII(2018), nr. 388(16 –31 Decembrie)

Dragii mei enoriași!

        Slăvitul Praznic al Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos și celelalte Sărbători să vă aducă binecuvântare în tot lucrul cel bun, spor duhovnicesc, bucurie în suflet, iar Anul Nou care vine să ne găsească în pace, liniște sufletească, bună înțelegere și trăire creștinească!

               Sfintele Sărbători cu sănătate și fericire! La mulți ani!

*

,,Palatele” din noi. An de an sărbătorim Nașterea Domnului Iisus Hristos. Unii ne bucurăm sincer și trăim cu evlavie creștinească momentul, folosindu-l pentru îmbunătățirea noastră sufletească, pentru a ne apropia mai mult de obiectivul cel mai înalt pe care-l poate avea un creștin, acela de mântuire a sufletului său. Pentru aceasta, postim, participăm la Sfintele Slujbe, ne spovedim, ne împărtășim, facem daruri celor nevoiași, celor mai amărâți decât noi, citim cărți ziditoare de suflet, cântăm colinde pentru a vesti și altora bucuria Nașterii Domnului. Sufletele unor astfel de credincioși se deschid asemenea peșterii de lângă Betleem și în ele se naște din nou Împăratul Lumii.

Există și o altă categorie de creștini, care, din păcate, sunt creștini doar cu numele. În sufletele lor nu are loc să se nască Domnul Hristos. În sufletele lor e prea multă hărmălae, prea multă îmbulzeală, prea mult gunoi. Aceștia sunt prea ocupați ca să se mai oprească la popas de sărbătoare creștinească. Ei au afaceri de tot felul, griji, contracte, marfă de dus și de adus, facturi de încasat, drumuri de făcut, datorii etc. Ei organizează sau participă la tot felul de festivaluri și zaiafeturi culinare, cu carne multă și preparate din carne, cu lăutari și cu dansuri cât mai deșucheate, fiindcă… așa e moda. În centrul tuturor acestor forme de manifestare ale unei superficialități spirituale cum rar întâlnești, se lăfăie, nici mai mult, nici mai puțin, decât pomana porcului. Pentru ei la această ,,pomană” se reduc tradițiile românești de Crăciun, din ea sunt în stare să facă brand-ul României. În fumul grătarelor și afumați de băuturi puternice, petrec mai abitir decât păgânii de altădată, care oficiau jertfe de animale în cinstea zeităților lor, cu dansuri ritualice, cu scălâmbăieli și muzică pe măsură. Nimic creștinesc în desfășurarea acestor manifestări, care se vor puse sub semnul ,,tradiției românești”. Poate doar vreun aparat difuzează vreo colindă, dar cine s-o asculte și care suflet să mai vibreze de frumusețea și de sinceritatea ei, cine să se mai impresioneze de mesajul ei?!

Tot sub semnul ,,tradiției românești” se desfășoară și un alt ritual în curtea multor gospodării: tăierea porcului. Aceasta începe de pe la sfârșitul lui noiembrie și se duce până în Ajunul Crăciunului. Fiecare sacrificiu de acest fel este urmat de o masă copioasă cu carne de porc. Iarăși revine în discuție renumita ,,pomană a porcului”. Puțini sunt cei care se abțin și nu pângăresc postul. Mulți sunt din cei care sărută  Sfânta Icoană sau Sfânta Cruce la venirea preotului cu colindul cu gura plină de carne și buzele mustind de untură. Trec prin multe gospodării și aud pe mulți dintre enoriașii noștri înjurând birjărește cu ce este în cer și pe pământ câinii care dau năvală. Vin apoi, își fac un fel de cruce, care numai cruce nu este și sărută Sfânta Icoană sau Sfânta Cruce, fără teamă, fără remușcări, ca pe un firesc al lucrurilor.

În casele altora e scandal și despărțiri între soți, între părinți și copii, între frați. Procese și garduri bine sudate îi separă, vorbe grele își aruncă, tocmai în preajma și în timpul acestei Sărbători a purității și curățeniei, a dragostei și duioșiei, a împăcării și a iertării.

Mai sunt unii, – din păcate, nu puțini -,  care în această perioadă premergătoare a Nașterii Domnului, organizează nunți și botezuri, întâlniri, petreceri, spectacole deșucheate, în care jocurile, cântecele și mesele copioase sunt la ele acasă.

Pentru zilele Crăciunului, Anului Nou, Botezul Domnului, când la biserică se oficiază Sfânta Liturghie și toate celelalte slujbe care marchează Marile Evenimente din istoria mântuirii neamului omenesc, întâlnim tot pe cei dintâi, rareori pe cei din categoria a doua. Aceia abia așteaptă asemenea prilejuri; aceștia sunt prea obosiți, prea ocupați, prea sus, prea sătui, ca să-și sacrifice câteva ceasuri pentru a se întâlni cu Dumnezeu. Sufletul acestora seamănă cu palatele Betleemului, în care nu s-a găsit un locșor cât de mic, ca să se nască în condiții omenești normale Împăratul Veacurilor.  Pentru aceștia, Sărbătorile trec va vântul și ca ploaia, fără să-i atingă, fără să-i ude, fără să lase urme. Idealul lor este plăcerea, averea, puterea, în nici un caz mântuirea.

*

Poveste de Crăciun. O splendidă povestire am găsit pe internet dedicată Sfintelor Sărbători. Ne pare rău că autorul a uitat să se semneze. O redăm mai jos.

,,Cu doar o săptămână înainte de Crăciun, am avut un musafir neobișnuit. Iată cum s-a întâmplat. Tocmai îmi terminasem treburile gospodărești specifice pregătirilor de Crăciun și mă pregăteam să mă duc la culcare, când am auzit un zgomot ce venea din fața casei. Am deschis ușa holului și, spre uriașa mea surprindere, era Moș Crăciun în persoană, care abia se vedea în spatele unui brad frumos. Și-a pus degetul la gură, semn să nu strig. ,,– Ce faci aici?”, mă pregăteam să îl întreb. Cuvintele mi s-au oprit în gât, când am văzut că avea lacrimi în ochi. Alura veselă, cu care suntem obișnuiți să îl vedem pe Moș Crăciun, dispăruse. Apoi el mi-a spus, simplu și convingător: ,,- Învață-i pe copii!” Eram contrariată. Ce voia să spună cu aceste cuvinte? El mi-a anticipat întrebarea și, cu o mișcare rapidă, a scos un sac mic de jucării din spatele bradului adus de el. În timp ce eu stăteam acolo, complet uluită, Moș Crăciun mi-a repetat:
,,– Învață-i pe copii! Învață-i, învățați-i adevărata semnificație a Crăciunului, cea veche, care acum s-a uitat cu desăvârșire! Prea puțini copii din ziua de azi știu cu adevărat ce înseamnă Crăciunul…!” Moș Crăciun s-a întins spre sacul său și a scos de acolo un brad verde proaspăt.

,,– Învățați-i pe copii că verdele proaspăt al bradului de Crăciun rămâne așa, verde, tot anul, simbolizând speranța omenirii, ce nu piere niciodată. Toate acele bradului sunt îndreptate spre exterior, adică spre Cer, semn că gândurile omului se îndreaptă toate, cu speranță, spre divinitate!” A scos apoi din  sac o stea strălucitoare, pe care a pus-o în vârful bradului. ,,– Învață-i pe copii că steaua se pune în vârf de brad, ca simbol al promisiunilor pe care noi, oamenii, le-am făcut – către noi înșine și către semenii noștri – și pe care ni le reamintim, privind-o, exact așa cum Dumnezeu a promis să salveze lumea, iar steaua e simbol că El s-a ținut de cuvânt!” Apoi a scos din sac o lumânare frumoasă de Crăciun, din cele cu care suntem obișnuiți sa ornăm casa, în seara de Ajun.

,,– Învățați-i pe copii că lumânările simbolizează faptul că Iisus a luminat lumea prin nașterea Sa pe acest Pământ și, când vedem o flacără arzând de Crăciun, să ne reamintim că este un simbol al Luminii prin care El ne arată drumul prin întuneric!” Încă o dată s-a aplecat spre sacul lui și a scos globuri roșii.,,– Învață-i pe copii că globurile roșii care ornează bradul simbolizează natura eternă a iubirii. Adevărata iubire supraviețuiește mereu. Iubirea este ca un glob de afecțiune, iar ea strălucește de Crăciun, precum globurile în bradul frumos împodobit!” Apoi Moșul a scos din sac un ornament decorativ cu poza lui.

,,– Învață-i pe copii că Moș Crăciun simbolizează generozitatea și binele pe care îl simțim pe durata lunii decembrie, atunci când dăruim și le aducem bucurie oamenilor!” A scos apoi o frunză din planta sfântă a Crăciunului. ,,– Învață-i pe copii că planta aceasta sfântă semnifică nemurirea. Ea reprezintă coroana de spini purtată de Iisus, iar bobițele roșii ale plantei reprezintă picături de sânge vărsate de El.” Apoi, a scos din sac un cadou împachetat frumos și a spus: ,,– Învață-i pe copii că Dumnezeu a iubit atât de mult oamenii și lumea, încât ni l-a dăruit pe singurul său Fiu, exact în ziua de Crăciun, atunci când s-a născut Iisus. Să-I mulțumim în fiecare an, de Crăciun, lui Dumnezeu pentru acest dar neprețuit. Învață-i pe copii că magii cei înțelepți s-au închinat în fața pruncului sfânt și i-au dăruit aur, smirnă și tămâie. Și noi trebuie să facem cadouri, ca magii înțelepți!” Când a scos din sacul său un îngeraș simbol, de agățat în brad, a completat, oftând: ,,– Învață-i pe copii că îngerii au fost cei care au vestit, cu trompetele lor, vestea minunată a nașterii Mântuitorului!”

Deodată, am auzit un sunet cristalin și curat, scos de un clopoțel, iar Moș Crăciun a luat din sacul său ultimul simbol și anume, clopoțelul auriu. ,,– Învață-i pe copii că, precum oaia rătăcită care a fost găsită cu ajutorul sunetului de clopoțel, la fel acest sunet îi va reuni pe oameni în jurul său. Clopoțelul simbolizează îndrumarea, ghidarea și reîntoarcerea acasă, la matcă, la suflet!” Moș Crăciun s-a uitat la bradul împodobit și chipul i s-a luminat. S-a uitat spre mine și i-am întrezărit din nou sclipirea în ochi. El spuse: ,,– Ține minte și transmite-le tuturor părinților să îi învețe pe copiii lor adevărata semnificație a sărbătorii Crăciunului – aceea a Naşterii Domnului Iisus Hristos – și să nu mai fiu eu pus mereu în centrul atenției, pentru ca eu am fost creat ca un simbol pentru a le reaminti oamenilor, an de an, prin tot ce aduce atmosfera acestei luni, să Îl purtăm în inimă, în gând, în vorbe și în fapte, pe Cel de la care totul a început cândva. Stați puțin departe de agitația orașului ca să îi mulțumiți pentru toate binecuvântările pe care vi le-a dăruit. Unii dintre voi sunt norocoși că pot sărbători încă un Crăciun frumos, alături de familie și prieteni, în timp ce alți oameni, care s-au bucurat anul trecut de Crăciun, nu au reușit să ajungă și la acesta. Fiți recunoscători, mulțumiți și numărați-vă motivele de bucurie din viața voastră , în seara sfântă de Crăciun. Dăruiți și nu vă mai enervați pentru toate motivele care vă solicită în aceste zile. Bucurați-vă că aveți pentru cine pregăti, alerga, împărți!”

În timp ce Moșul vorbea cu o voce blândă și șoptită, eu mă uitam la bradul împodobit și la lumânare, iar când am întors capul să-l mai văd o dată… dispăruse…Mulțumesc, Moș Crăciun… Nu voi uita niciodată și îți promit că îi voi învăța pe copii. Crăciun fericit!

*

               Starea parohiei.  La sfârșit de an, fiecare om și fiecare instituție își fac bilanțul. Își analizează fiecare succesele și poticnirile, trage concluziile necesare și încearcă să privească spre viitor cu speranță de mai bine. Așa se întâmplă și în viața unei parohii. Așa am procedat în fiecare an, având grijă să nu lăsăm ,,corabia” să se lovească de stânci, să nu se scufunde, ci să plutească mai departe, împlinindu-și astfel rostul.

Îi mulţumim lui Dumnezeu pentru tot şi pentru toate, căci fără El suntem praf şi pulbere. Atât cât vrea El mai fiinţăm pe acest pământ, ne mai bucurăm de fiecare zi ce ne-o dăruieşte, de fiecare anotimp, de fiecare clipă fericită, pe care mai avem prilejul s-o trăim!

Vă mulţumim cordial tuturor pentru tot sprijinul ce ni l-aţi dat în cursul anului 2018! Vă mulţumim tuturor celor care ne-aţi primit cu colindul, atât la Crăciun, cât şi la Bobotează, după datina străbună, ca nişte adevărate  familii de creştini! Vă mulţumim cordial pentru darul ce ni l-aţi făcut, fiecare după voia şi posibilităţile ce le-ați avut, dar mai ales pentru bunăvoinţa creştinească şi românească. Să dea Dumnezeu să vă găsim pe toţi sănătoşi şi cu voie bună mulţi ani de aici înainte!

Au fost şi momente fericite şi mai puţin prielnice, dar le-am depăşit cu bine. Făcând un scurt bilanţ, putem spune că activitatea s-a desfășurat pe mai multe planuri, astfel :

  • În domeniul liturgic: Am oficiat Sf. Liturghie în duminici și sărbători, toate celelalte servicii religioase după rânduială, cât și cele solicitate de credincioși. Nu cunosc vreo nemulțumire din partea vreunui enoriaș de-al nostru și nu s-a înregistrat vreo reclamație din partea cuiva în acest sens. Am avut frecvență bună la biserică. Starea morală a credincioșilor noștri este bună, cu unele mici excepții, în special din domeniul alcoolismului. Am înregistrat mai multe cununii ale unor familii care trăiseră în concubinaj. Sărbătorile au fost respectate în cea mai mare măsură. Sectarii au avut mai multe tentative de a se infiltra în parohia noastră, dar s-au lovit de rezistența Dvs. și n-au avut succes. Mai sunt două familii, una aparținând cultului baptist și alta martorilor lui Iehova, dar nu desfășoară activități prozelite. Am oficiat, în 2018,  15 botezuri; dintre acestea, 10 au fost din Malovăț, 1 din Austria, 1 din Anglia, 1 din Danemarca și 2 din Tr. Severin! Am oficiat 11 cununii; dintre acestea, 6 au fost din Malovăț, 1 din Austria, 1 din Italia, 1 din Franța și 2 din Tr. Severin. Am oficiat  23  înmormântări; dintre acestea, 14 au fost din Malovăț și 9 din Bârda.  Este alarmantă situația din Bârda. Satul se depopulează an de an. Cu aproape fiecare înmormântare rămâne și o casă pustie! Din 1978, când am venit preot în Bârda, până la  31 decembrie 2018, au rămas pustii peste 90 de case! Cu prilejul celor patru Posturi Mari din timpul anului, am spovedit și împărtășit 277+52+147+95=571 enoriași de toate vârstele. Nu socotim aici pe acei enoriași care au solicitat preotul pentru a-i spovedi și împărtăși în restul timpului, unii făcând aceasta din șase în șase săptămâni.
  • În domeniul economic și administrativ, putem spune că a fost un an dificil, iar criza economică din țară și din lume s-a făcut simțită. Am reușit să menținem contribuția de cult la aprecierea credincioșilor, după principiul ,,fiecare dacă vrea și cât vrea să dea, serviciile religioase fiind gratuite”. În Malovăț au achitat 96,68%, iar în Bârda au achitat 90,91%. La nivel de parohie au achitat 94,87%. Cea mai mică a fost de 5 lei(Bârda), iar cea mai mare de 518 lei (Doamna Ionașcu Maria din Malovăț). Preotul a fost la dispoziția tuturor, indiferent dacă solicitantul a achitat sau nu ceva pentru contribuția de cult. Am putut să menținem și anul acesta serviciile religioase gratuite. Am primit ajutoare bănești de la credincioși din afara parohiei, culminând cu Doamna Dr.  Ionescu Mihaela-Aritina  din Curtea de Argeș(AG), care a donat 290 lei, cât și din partea unor fii ai parohiei noastre  din afara parohiei, sau oameni de bine complet străini de parohia noastră. Ne-am achitat la timp toate subvențiile și datoriile față de instituțiile bisericești superioare și de stat, cât și altele cu care am avut relații(tipografia, spre exemplu). Am vândut 372 kg. lumânări, 500 calendare, numeroase icoane diverse, 10 kg. tămâie  și sute de cărți diferite. Am predat fabricii de lumânări 190 kg. resturi topite. Am curățit  și erbicidat cimitirele din Malovăț și Bârda în primăvară și  în toamnă. Am văruit exteriorul și am vopsit acoperișul la amândouă bisericile, iar la biserica de la Bârda am făcut racordarea la rețeaua de apă și am construit o cișmea în curtea bisericii. De asemenea, am racordat cimitirul de la Bârda la rețeaua de apă și am construit și acolo o cișmea. Am făcut curățenie generală după Paști la amândouă bisericile. Am dotat biserica de la Malovăț cu un rând veșminte prin bunăvoința  Domnișoarei Ecaterina-Rodica Bordeiașu din București și familiei sale. Domnul Deputat Alexandru Bălănescu a donat bisericii de la Malovăț Sf. Evanghelie iar bisericii de la Bârda Sf. Cruce. În curtea bisericii din Malovăț am construit o magazie, care poate fi transformată  în capelă la nevoie. Mai trebuie finisată. Salarizarea e la zi, impozitele și toate celelalte datorii achitate. Vânzarea de cărți a fost foarte deficitară. Am avut câteva comenzi mai mari din partea patriarhiei, unor eparhii și unor mânăstiri. Reușim să trecem în 2019 cu un sold de  30.243,22 lei, ceva mai mic decât cel din 2018! Nu e mare, dar e bun de sămânță!
  • În plan caritabil și social a fost un an bun. Am reușit să donăm la majoritatea slujbelor din duminici și sărbători credincioșilor participanți la slujbe și unor bolnavi și bătrâni din parohie câte trei pâini. Nu am putut să donăm pâine în marile sărbători, din cauză că brutăria n-a lucrat în acele zile. Am reușit, așadar, să donăm în 2019 pâine astfel: Ian.: 967 pâini; Febr.: 848 pâini; Mart. 908 pâini;: 1.376 pâini; Mai: 1.204 pâini; Iun.: 896 pâini; Iul.: 1.020 pâini; Aug.: 1.122 pâini; Sept.: 1.128 pâini; Oct.: 982 pâini; Nov.: 1.149 pâini; Dec.: 1.500  pâini. Așadar, în anul 2018 s-au donat 13.100 pâini, cu 1.480 pâini mai  mult decât în 2017.  Vom continua și în 2019 această activitate. Dacă nu vom reuși să mai donăm câte trei pâini, vom da câte patru! Copiilor prezenți la slujbe li s-a donat și ciocolată(350 buc.). Menționăm, că, începând din luna iunie 2016, de când am început colaborarea cu firma ,,Vyos” din Tr. Severin, am comandat mai multă pâine și pe cele nedonate le-am vândut enoriașilor noștri cu prețul de achiziție de 0,70 lei/buc., ceea ce a însemnat un avantaj enorm pentru multe familii. În aceste condiții, am vândut astfel: ian.: 2.333 pâini; febr.: 2.152 pâini; mart.: 1.692 pâini; apr.: 1.524 pâini; mai: 1.796 pâini; iun.: 1.404 pâini; iul.: 2.480 pâini;   august: 1.478 pâini; sept.: 1.822 pâini; oct.: 1.718 pâini; nov.: 1.551 pâini; dec.: 1.400 pâini. Așadar, în anul 2018 s-au vândut la preț redus 21.350 pâini, cu 8.855 pâini mai puțin decât în 2017. La acestea se adaugă 2.920 colindeți, vânduți la prețul de achiziție de 0,50 lei.  În 2018 am donat bani unor enoriași și familii din parohie și din afara parohiei aflate în situații de dificultate, cu prilejul Sf. Paști și Crăciunului, dar și în timpul anului. Aceste ajutoare bănești au totalizat 2.280 lei, la care se adaugă 2.000 lei ajutorul acordat Parohiei Valea Plopului din jud. Prahova. V-am ținut la curent în ,,Scrisoarea pastorală”, de fiecare dată, cu numele persoanelor care au primit ajutoare și valoarea acestor ajutoare. Până la 1 mai am donat din cartea Dicționarul proverbelor religioase românești, vol. I  336 exemplare  fiecărei familii din parohie şi acelor familii şi persoane din afara parohiei, care ne-au ajutat cu cel puţin 50 lei în cursul anului. Din cartea Dicționarul proverbelor religioase românești, vol. II,  pe care am tipărit-o anul acesta, s-au donat până 31 dec.  2018  244 exemplare. Dintre acestea, 125 ex. le-am trimis în afara parohiei, în țară și străinătate. Așteptăm pe ceilalți enoriași să-și ia cartea.

               În ziua de 12 apr. am făcut o deplasare cu mai mulți enoriași ai parohiei noastre la Orfelinatul de copii handicapați din Tr. Severin și le-am dus câteva sute de kilograme de alimente  și haine, iar  în toamnă am trimis 2.000 lei Parohiei Valea Plopului din jud. Prahova pentru cei peste 400 copii pe care-i are în îngrijire..

  • În plan cultural a fost un an bun şi 2018. Am continuat să publicăm ,,Scrisoarea pastorală” din două în două săptămâni şi s-o răspândim gratuit în parohie şi în afara parohiei pe suport hârtie, dar şi pe internet. În momentul de faţă, publicaţia noastră are un tiraj de 000 ex. şi tirajul creşte, existând solicitări în acest sens din ţară şi din străinătate.  ,,Scrisoarea pastorală” a fost preluată și republicată, parțial sau în întregime, de diferite publicații din țară și străinătate. Menționăm în acest sens ,,Bibliotheca Septentrionalis” din Baia Mare(MM), ,,Armonii culturale” din Adjud(VN), ,,Observatorul” din Toronto (Canada), ,,Omniscop” din Craiova, ,,Națiunea” din București și altele. Am publicat sau reeditat următoarele cărţi: Prof. Sofia Dobrescu, Justiția supremă; Pr. D. Bălașa, Țara Soarelui; Pr. D. Bălașa, Dacii de-a lungul mileniilor; Pr. D. Bălașa, Marele atentat papal; Ing. Melania Caragioiu(Canada), Prin urzici și bruscălani; Prof. Eugenia Bordeiașu, Cugetări și nostalgii; Pr. Al. Stănciulescu-Bârda, Stat și Biserică în Banat; Pr. Al. Stănciulescu-Bârda, Nicolae Iorga – așa cum l-au cunoscut;  Pr. Al. Stănciulescu-Bârda, Amintiri despre Titani; Gh. Duncea, Tudor Vladimirescu, așa cum l-am cunoscut; Prof. C. Negreanu, Istoria proverbului românesc; Pr. Al. Stănciulescu-Bârda, Popas aniversar – 65; I. Bratu, Activitatea Preotului Gh. Paschia; Pr. Al. Stănciulescu-Bârda, Studii și documente privind Istoria României, vol. III, Banatul; Pr. S. Desrobitu, Dumnezeu, îngeri și demoni; Pr. Al. Stănciulescu-Bârda, Călăuză biblică; Pr. Cătălin-Sebastian Hogea, Strachina cu gânduri; Pr. S. Zoican, Popas aniversar – 75; Pr. Al. Stănciulescu-Bârda,  Amintiri din paradis; Pr. Cătălin-Sebastian Hogea,  Gândurile unui preot pribeag; Pr. Al. Stănciulescu-Bârda, Folclor din Mehedinți; vol. Iisus Hristos – documente secrete; Pr. Al. Stănciulescu-Bârda, Dicționarul proverbelor religioase românești, vol. I; Pr. Al. Stănciulescu-Bârda, Dicționarul proverbelor religioase românești, vol. II; Pr. Al. Stănciulescu-Bârda, Bibliografia revistei ,,Mitropolia Olteniei”(1848-2008), vol. I; Pr. Al. Stănciulescu-Bârda, Bibliografia Revistei ,,Mitropolia Olteniei”(1948-2008), vol. II; Pr. Al. Stănciulescu-Bârda, Unirea dintotdeauna.

Aşadar, 27 cărţi în 12 luni. Mai mult n-am putut! Oricum, nici chiar un pușcăriaș n-ar fi putut să scrie și să publice atât! Am răspândit numeroase exemplare din aceste cărţi și din cele publicate în anii anteriori în ţară şi străinătate, în ţări precum: Moldova, Germania, Olanda, Italia, Spania, Belgia, Canada, S.U.A., Australia etc. Taxele poștale au devenit însă aproape insuportabile. Am reușit să publicăm numeroase articole și studii în reviste și volume apărute în țară și străinătate. Preotul Dumneavoastră a continuat să predea Religia la  Liceul ,,Domnul Tudor”  din Tr. Severin până în iunie 2018 la cca. 100 elevi de clasele IX-XI, cât și la cca. 120 elevi de clasele IX-XI de la Colegiul Național Economic ,,Th. Costescu” din Tr. Severin.  Din septembrie a predat numai la Colegiul Național Economic ,,Th. Costescu”. A participat la câteva simpozioane în județ și în ţară, cât și la emisiuni televizate. O fi mult, o fi puțin, Dumnezeu știe! Atât am putut face!

Am reușit să facem câteva excursii-pelerinaj cu enoriași din parohie și din afara parohiei, astfel: 26 apr. la Mânăstirile Lainici(GJ), Prislop(HD) și Teiuș(CS); 31 mai. la Mânăstirile Horezu, Bistrița(VL),  Curtea de Argeș(AG); 25 iul. la Mânăstirea Orșova(MH); 29 aug. la Mânăstirea Schitul Topolnița(MH). La excursiile din  25 iul. și 29 aug., parohia a suportat cheltuielile de transport.

Tot meritul pentru aceste realizări vă revine Dvs., cei care ați contribuit cu mult sau puțin la fondurile parohiei.  Fără banii Dvs., preotul ar fi fost ca o mașină fără benzină! Vă mulțumim frumos ! Dumnezeu să vă răsplătească! Slavă Domnului pentru tot și pentru toate!

În numărul viitor vom vedea ce avem de făcut pentru 2019.

*

Ajutoare și donații. În această perioadă am primit câteva ajutoare și donații din afara parohiei, astfel: Fii ai satului Malovăț: D-na Ing. Teșilă Doina(Tr. Severin), Dl. Gogoașe Marian(Tr. Severin): câte 200 lei; D-na Ploștinaru Mihaela(Caransebeș-CS): 150 lei; D-na Iordache Sevastița(Tr. Severin), Dl. Paulețu Iancu(Balotești-MH), Dl. Boncioc Mircea(Italia), D-na Pleșan Luminița(Tr. Severin), D-na Pera Măriuca(Tr. Severin), Dl. Crumpei Ion(Tr. Severin), D-ra Baltac Cosmina (Timișoara): câte 100 lei; D-na Prof. Natalia Vlăduț(Valea Boierească-MH), Dl. Nistor Gheorghe(Tr. Severin): câte 50 lei;  

            Fii ai satului Bârda: D-na Rădulescu Gica(Tr. Severin): 200 lei; Dl. Adoch Jozsef(Timișoara), Dl. Motreanu Constantin(Timișoara), D-na Arhire Lili(Tr. Severin), Dl.  Rolea Gh. Aurel(Schela-MH), : câte 100 lei; D-na Gaiță Rodica(Tr. Severin), D-na Chircu Ramona(Tr. Severin), Dl. Stănciulescu Gheorghe (Tr. Severin), Dl. Mucioniu Ilie(Tr. Severin): câte 50 lei; 

            Credincioși din afara parohiei: D-na Mătuș Natalia(Timișoara): 500 lei; D-ra Bordeiașu Rodica-Ecaterina(București): 200 lei; Pr. Hogea Cătălin –Sebastian(Craiova), D-ra Avoc. Olteanu Marina (Caransebeș-CS), D-na Procuror Ana Călin(Galați), D-na Prof. Univ. Dr. Zamfira Mihail(București): câte 100 lei; Dl. Marian Felea(Ploiești-PH), Dl. Ichim Laurențiu-Ionel(Moinești-BC), D-na Toma Valentina(București): câte 70 lei;

              Pentru gardul bisericii de la Bârda, fiul satului Bârda, care dorește să-și păstreze anonimatul, a mai achitat suma de 700 lei pentru a cumpăra o diferență de material, totalizând până acum 4.700 lei. Nu s-a făcut apel la enoriașii din sat, dar unii, de bună voie și nesiliți de nimeni, au achitat, în noiembrie 450 lei, iar  în decembrie 130 lei, așadar 580 lei în total. Îi vom folosi la achiziționarea materialului pentru zidărie.

         Dumnezeu să le răsplătească tuturor!

*

Așa cum am spus și în numărul trecut, conform hotărârii Consiliului Parohial, am acordat și anul acesta ajutoare bănești unor enoriași cu situații grele în valoare de 1.140 lei.

*

În cursul lunii decembrie am donat pâine credincioșilor participanți la slujbe, astfel: 2 dec.(Bârda): 156 pâini; 6 dec.(Bârda): 110 pâini; 9 dec.(Malovăț): 190 pâini; 17 dec. (Malovăț): 372 pâini; 23 dec.(Malovăț): 108 pâini; 25 dec.(Bârda): 183 pâini; 26 dec.(Malovăț): 169 pâini; 27 dec. (Bârda): 90 pâini; 30 dec.(Bârda): 122 pâini. Așadar, în luna decembrie s-au donat 1500 pâini. Totodată, s-au vândut la prețul de achiziție de 0,70 lei/buc. astfel: 2 dec.(Bârda): 544 pâini; 6 dec.(Bârda): 190 pâini; 9 dec.(Malovăț): 110 pâini; 25 dec.(Bârda): 117 pâini; 26 dec.(Malovăț): 60 pâini; 27 dec. (Bârda): 210 pâini; 30 dec.(Bârda): 169 pâini. Așadar, s-au vândut cu prețul de achiziție 1.400 pâini.

Copiilor prezenți la slujbă li s-au dăruit și ciocolate.

Am adus și vândut enoriașilor noștri colindeți, la prețul de achiziție de 0,50 lei/buc., astfel: în Malovăț 1.720 colindeți, iar în Bârda 1.200 colindeți, așadar, în total 2.920 colindeți.

*

Până în prezent am donat din Dicționarul proverbelor religioase românești, vol. II, un număr de 244 exemplare. Unele au fost donate direct, altele au fost trimise prin poștă celor ce ne-au ajutat cu mai mult de 100 lei în perioada 1 dec. 2017- 30 nov. 2018. Încă îi mai așteptăm și pe cei care nu și-au luat până acum aceste cărți să vină la biserică și să le ridice.

*

           Contribuția de cult. Până la închiderea acestei ediții, situația contribuției de cult pe 2019 se prezintă astfel: în Bârda au achitat 90,07%; în Malovăț au achitat 84,46%, iar la nivel de parohie au achitat 86,22%. E un procent bun. Contribuția de cult se știe că e la aprecierea fiecăruia, dacă vrea și cât vrea să dea, iar serviciile religioase sunt gratuite, indiferent dacă enoriașul respectiv a achitat ceva pentru contribuția de cult. Astfel, pentru 2019, contribuția cea mai mică achitată a fost de 5 lei în Malovăț și de 10 lei în Bârda. Contribuția cea mai mare achitată în Malovăț și la nivel de parohie a venit de la Domnul Ilinca Alexandru(482 lei), iar în Bârda de la Doamna Popescu Valeria(265 lei). În numărul viitor al ,,Scrisorii pastorale” vom da lista fruntașilor. Cu siguranță că și acele familii care au dat foarte puțin își vor reveni pe parcurs din criza financiară prin care trec și vor mai adăuga la sumele respective. Oricum, umblând cu colindul, am sfătuit pe fiecare să dea mai puțin, dar nimeni nu a vrut să mă asculte! Asta e!  Le mulțumim  cordial tuturor, Îl rugăm pe Dumnezeu să le împlinească cererile și ne angajăm să le fim la dispoziție cu tot devotamentul.

*

            Plăți. În această perioadă am făcut câteva plăți mai mari, astfel: 3.424 lei brutăriei pentru pâinea donată și vândută în decembrie, cât și pentru colindeții vânduți; 2.950 lei tipografiei pentru cărți; 1.140 lei ajutoare de Crăciun(ajutoare plus taxe poștale); 690 lei pentru restul de materiale necesare gardului bisericii de la Bârda(partea fieroasă); 577 lei impozit; 450 lei protoieriei pentru chitanțiere; 400 lei timbre poștale; 320 lei poștei pentru colete; 273 lei hârtie de scris; 200 lei transport cărți de la Craiova; 190 lei ciocolată pentru copii; 150 lei cartușe și toner pentru imprimantă; 72 lei curentul electric; 70 lei abonamente; 50 lei internetul și altele mai mici.

*

           Spovediri. Împărtășiri. Cu prilejul Nașterii Domnului, în timpul postului premergător, în zilele rânduite și nu numai au fost spovediți și împărtășiți: 36+56+2+1=95 enoriași. Nu au fost cazuri de reținere de la Sf. Împărtășanie.

*

           Publicații. În această perioadă, preotul Dvs. a reușit să mai publice câteva materiale, astfel: Verigile Neamului, în ,,Datina”, Tr. Severin, an. XXIX(2019), nr. 7265(4 ian), p. 3; în ,,Omniscop”, Craiova, 8 ian. 2019, ediție on-line(http://www.omniscop.ro); în ,,Obiectiv Mehedințean”, Tr. Severin, an. XXI(2019), nr. 960(3 ian.), p. 10;  ,,Scrisoare pastorală” – 387, în ,,Observatorul”, Toronto(Canada), 29 dec. 2019, ediție și on-line(http://www.observatorul.com); în ,,Armonii Culturale”, Adjud, 30 dec. 2018, ediție on-line(http://armoniiculturale.ro/category/scrisoare-pastorala); în ,,Bibliotheca Septentrionalis”, Baia Mare(MM), 31 dec. 2018, ediție și on-line(https://ebibliothecaseptentrionalis.wordpress.com/ category/ biserica);

*

Concert de colinde. La inițiativa Domnului Primar Ing. Ion Michescu, am solicitat Prea Sfințitului Episcop Nicodim să aprobe deplasarea Corului Kinonia al episcopiei ca să susțină un concert de colinde în parohia noastră. Prea Sfințitul a primit cu bucurie această solicitare și, cu toate că în luna decembrie corul avea un program foarte încărcat, s-a găsit posibilitatea, – și pentru anul acesta -, să fie repartizată seara de 17 decembrie pentru Parohia Malovăț. Au fost tipărite afișe personalizate și s-au răspândit prin satele comunei Malovăț. În seara programată, corul s-a prezentat cu 25 de membrii, la care s-a adăugat personalul auxiliar. Din păcate, prezența enoriașilor noștri nu a fost pe măsura așteptărilor. Concertul a fost filmat. Pentru coriști și pentru toți cei prezenți parohia a adus 600 pâini, iar pentru copii s-au adăugat ciocolate. Parohia a oferit fiecărui corist câte un exemplar din cărțile preotului Dvs. Dicționarul proverbelor religioase românești, vol. II și Popas aniversar – 65. Sperăm să le fie de folos. Compătimim pe enoriașii noștri, care nu au fost prezenți la acest concert de zile mari. Mulțumim cordial  Prea Sfințitului Episcop Nicodim pentru aprobare și coriștilor conduși de părintele Pr. Iulian Pruiu pentru efortul depus. Sperăm să nu fie unicul moment de acest gen.

*

Botezuri. Înmormântări. În ziua de 29 dec. am oficiat Taina Sfântului Botez pentru Orodan Alberto-Cristi, fiul Domnului Orodan Dumitru-Claudiu și al Doamnei Orodan Cristina-Mihaela. Să le trăiască! În ziua de 30 dec. am oficiat slujba înmormântării pentru Gheran Pantelie(83 ani) din Bârda. Dumnezeu să-l ierte!

*

Program. În cursul lunii ianuarie avem următorul program de slujbe:  1 Ian. (pomeniri dimineața la Bârda; slujbă la Malovăț); 2 Ian.(colindul cu Botezul în Bârda); 3, 4, 5 Ian.(colindul cu Botezul în Malovăț); 6 Ian. (slujbă la Bârda de la 8,30; slujbă la Malovăț de la 10,30); 7 Ian.(pomeniri dimineața la Bârda; slujbă la Malovăț); 12 Ian. (Malovăț-Bârda); 13 Ian.(Bârda); 16 Ian.(Malovăț-Bârda); 17 Ian. (Malovăț); 19 Ian.(Malovăț-Bârda); 20 Ian.(Malovăț); 25 Ian.(Malovăț-Bârda); 26 Ian.(Malovăț-Bârda); 27 Ian.(Bârda); 30 Ian.(slujbă la Bârda; pomeniri la Malovăț, la 12.30). În restul timpului, la orice oră din zi sau din noapte, preotul poate fi găsit la biserică, acasă, la școală, la telefon: 0724. 99. 80. 86, ori pe adresa de e-mail: stanciulescubarda@gmail.com.

Sfintele Sărbători să le petreceți cu sănătate, pace și bucurii!  La mulți ani!

————————————–

Pr. Al. Stănciulescu-Bârda

 

Lasă un răspuns