Veronica IVANOV: Şcoala Românească din Nicosia-Festivitatea de închidere a anului școlar 2017 – 2018

Sâmbătă, 16 iunie, în sala de festivităţi a Şcolii Pernera din Nicosia a avut loc ceremonia de închidere a anului şcolar.

Alături de directoarea Şcolii Româneşti din Cipru, prof. Christina Christodoulou Todea, prof. Valentina Cican, prof. Irina Muşat, prof. Leonardo Cican s-au aflat: preotul comunităţii ortodoxe române din Cipru, pr. Petre Matei, dna. Daniela Ţane Sezonov, ataşat cu afaceri la Ambasada României la Nicosia, directoarea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, dna. Adelina Brad, alături de dna. Elena Ilie – secretar general adjunct, împreună cu alţi doi invitaţi din România, scriitorii Radu Şerban şi Marius Chivu.

Directoarea Şcolii Româneşti din Cipru, dna. Christina Christodoulou Todea a deschis festivitatea vorbind despre cei  14 ani de activitate ai Şcolii Româneşti din Cipru, şcoală care este susţinută de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni din 2006, existând în şase mari oraşe din insulă (Nicosia, Limassol, Pafos, Larnaca, Dali şi Paralimni) şi având peste 220 de elevi.

În timpul anului şcolar, copiii au avut posibilitatea să cunoască şi personalităţi ale culturii româneşti din România: pictoriţa Aurelia Stoie Mărginean, regizorul Ioan Cărmăzan, scriitoarea de cărţi pentru copii Victoria Pătraşcu şi  astăzi  (6 iunie) doi mari scriitori Robert Șerban și Marius Chivu.

Domnul Robert Şerban este scriitor, jurnalist, editor și om de televiziune. Este redactor al Revistei Orizont, a publicat foarte multe volume de poezii, a primit multe premii şi distincţii… şi Meritul cultural în grad de cavaler.

Robert Şerban: „Mă bucur pentru voi copii că terminaţi şcoala. Am şi eu acasă un puşti şi o puştoaică, au terminat clasa I şi a IV-a. Cel mai mult le-a plăcut pauzele… şi acum o să aibă de furcă cu trei luni de vacanţă.”

Ultima lui carte: „Tata, eu glumesc serios!”… este o carte în care a strâns „perlele” pe care fiul său (Tudor) le spunea între 2 şi 7 ani şi din care a citit celor prezenţi la eveniment, aducând zâmbetul pe chipurile tuturor.

Domnul Marius Chivu este scriitor, traducător, cronicar literar, redactor la “Dilema Veche”. A realizat cel mai rapid roman din lume (recunoscut de Guinness Book). A scris jurnale de călătorii… prin Anzi şi Himalaya.

Marius Chivu  a vorbit despre lumea fascinantă din cărţile lui Jules Verne: „Cartea “20000 de leghe sub mări” mi-a schimbat cumva viaţa… am devenit interesat de geografie…”

Şi părintele comunităţii a dorit să transmită un mesaj copiilor şi părinţilor prezenţi la festivitate.

Pr. Petre Matei: „Astăzi ne întoarcem în lumea copilăriei, prin intrarea în vacanţă. Copii vin la şcoală cu multă dragoste şi parcă le pare rău că s-a terminat anul şcolar. Şcoala este foarte frumoasă, copiii se simt foarte bine aici… Sufletele copiilor se cern din mâinile părinţilor, rolul acestora în educaţia copiilor fiind covârşitor…

Copii, în vacanţă să citiţi o carte, care este prietenul vostru… să  nu vă uitaţi învăţătorii, să veniţi cu părinţii la biserică.”

A URMAT CEREMONIA DE DECERNARE A DIPLOMELOR.

Elevii clasei I, a II-a şi a III-a au primit ca premiu o carte, din partea Ambasadei României din Nicosia, oferită de doamna Daniela Ţane Sezonov, pentru încurajarea dragostei copiilor pentru lectură.

Elevii clasei a IV-a, cei care de-a lungul celor patru ani au învăţat să scrie şi să citească în limba română, însuşindu-şi totodată şi cunoştinţe de istorie şi geografie a României, au primit pe lângă premiu şi tradiţionala CORONIŢĂ.

Prof. Valentina Cican: „Dacă am reuşit să vă stârnesc curiozitatea de a descoperi lucruri noi mă consider împlinită. De acum înainte depinde de voi dacă veţi întreţine aprinsă flacăra învăţăturii sau o veţi stinge pentru a o aprinde mai târziu. De acum încolo începeţi să vă conturaţi personalitatea şi să faceţi alegerile care vi se potrivesc fiecăruia. Fiţi mândri de originile voastre. Iubiţi România şi gândiţi-vă cum aţi putea contribui la renaşterea ei.

Copii, ieşiţi în aer liber, visaţi, citiţi, pictaţi şi la toamnă vă aşteptăm cu forţe proaspete. Dragi părinţi vă mulţumim pentru eforturile dumneavoastră, vă dorim sănătate şi vacanţă placută!

Să ne revedem în Septembrie pentru noi proiecte şi noi provocări!”

Diplome au primit şi elevii Cursului de Cultură, Tradiţie şi Educaţie Plastică, prof. Valentina si Leonardo Cican.

Elevii au oferit flori, în semn de dragoste, mulţumire şi respect doamnelor profesoare Valentina Cican (clasele I, III şi IV), Irina Muşat (clasa a II-a) şi directoarei şcolii, dna. Christina Christodoulou Todea. La sfârşitul festivităţii cei prezenţi au putut gusta din bunătăţile pregătite de mâinile doamnelor Daniela Zachariou şi Elena Pintiliescu.

I-am simţit lipsa regretatei doamne profesoare Anca Cristina Pericleous, dar şi poetei Georgeta Resteman, care din motive întemeiate nu a putut participa la acest eveniment de suflet al Alianţei Românilor din Cipru.

Dna. Georgeta Resteman a transmis însă un MESAJ PENTRU VOI:

“Dragi copii, dragi părinți, stimați dascăli, onorat auditoriu,

Mi-ar fi plăcut ca astăzi să vă vorbesc și să petrecem timp plăcut împreună, nu să vă scriu… dar n-a fost să fie…

Îmi este dor să vă revăd, să vă ascult cântând și recitând, dragii și neprețuiții mei micuți prieteni, și să povestim câte-n lună și-n stele… Promit să mă revanșez  și să vă vizitez cu altă ocazie, cât mai curând, dar am credința că cei doi scriitori care vă sunt astăzi oaspeți, domnii Robert Șerban și Marius Chivu, vă vor  împărtăși povești  interesante despre carte, despre scris și scriitori, despre alți copii ca voi și despre călătorii, dăruindu-vă un final de an școlar minunat, cu adevărat de poveste!

Felicitări tuturor, de la mic la mare,  pentru încheierea unui nou an de studii, pentru rezultatele obținute și pentru dragostea cu care veniți  cu toții să slujiți cea mai frumoasă limbă de pe pământ: LIMBA noastră cea ROMÂNĂ”!

Eu ce pot să vă mai spun… De la poalele Apusenilor vă  însoțesc  astăzi doar cu gânduri bune și luminoase, vă mulțumesc pentru neuitare, Simonei Simiomescu îi mulțumesc pentru invitație și tare regret că nu sunt  acum cu voi, la Nicosia … Celor mici, dragii mei copilași, vă doresc din toată inima o vacanță minunată, mult succes și în viitorii ani, iar celor mari – sănătate, bucurii și împliniri!

Continuați să fiți VOI, iubiți-vă ȚARA,  respectați-vă NEAMUL, nu uitați LIMBA ROMÂNĂ și  păstrați ROMÂNIA în suflet ca pe un dar de la Dumnezeu de care trebuie să aveți grijă. Pentru că ROMÂNIA are nevoie de fiecare fiu al său! Vă respect și vă iubesc!”

***

Elevii de la Şcoala Românească din Nicosia se pot vedeam mâine (17 iunie), pe DIGI24 TV, de la ora 15:30.

——————————–

Veronica IVANOV

Nicosia, Cipru

16 iunie, 2018

Lasă un răspuns