Valeriu DULGHERU: Suntem în viaţă…

Când binecuvântezi ziua / Mă pierd.
Toate grijile dispar / Ştiu că sunt în viaţă.
Am aripi să zbor / Dumnezeu ştie că sunt în viaţă”.

(Seline Dion. Refugiul sufletelor)

 

            Aflat ca și mulți alții în această izolare benevolă dar strict necesară ascultam zilele trecute irepetabilul cântec al Selinei Dion „Sunt în viață”, un refugiu al sufletelor. l-am ascultat de multe ori anterior. Zilele acestea însă l-am auzit altfel. „ Am aripi să zbor. Oh, oh, sunt în viaţă, da…/ Mă bucur că sunt în viaţă…/ Spiritul meu îşi ia zborul. Pentru că sunt în viaţă…/ Simt că sunt în viaţă…/ Când binecuvântezi ziua / Ştiu că sunt în viaţă./ Dumnezeu ştie că sunt în viaţă”. Mare bucurie că suntem în viață. În special, a celora, care s-au aflat pe muchea ei. „A fost o noapte când mi s-a părut că sunt pe cealaltă lume” spune bătrânul francez de 93 de ani, care a scăpat din ghearele morții. „Stai în reanimare. Respiri prin sistemul de respirație artificial și ți se pare că în orice moment se poate opri aparatul” mărturisește o doamnă care, de asemenea, a scăpat cu viață și se bucură de ea. Dar câți din cei peste 68000 de răpuși de virusul ucigaș (la moment!), care nu se mai bucură de viață, și-au dorit aceasta în ultimul moment. Câți s-ar putea să nu mai rămână în viață după ravagiile acestui virus ucigaș și la noi, în Basarabia, în această frumoasă lună de aprilie? Începi să iubești viața mai mult atunci când simți că poți s-o pierzi. Există un crunt adevăr și această pandemie a confirmat acest lucru: Omul este foarte vulnerabil. Un virus minuscul invizibil e în stare să șteargă de pe fața Pământului Omenirea.

Te duci la lucru ca și cum te duci la război, așa o stare de spirit. Dacă lumea ar ști prin ce trec doctorii, atunci nimeni nu ar ieși din casă!”, povestește, plângând, o doctoriță. „Noi încă nu știm dacă pacientul e diagnosticat sau nu pozitiv cu COVID-19, dar cu aceeași mănușă, cu același echipament se intră la pacient. Spitalul poate fi o sursă de infecție. Să te duci sănătos și să vii infectat… Autoritățile încearcă să arate că totul este sub control, dar sunt mari probleme cu personalul medical, marea majoritate vor să se elibereze, de frică. Tuturor le e frică, mai ales când știu că există cazuri de infectare a lucrătorilor medicali. Până la urmă chiar dacă te vei infecta, tot tu vei fi tras la răspundere, superiorii vor spune că e vina ta, că te-ai îmbolnăvit din neatenția ta, că nu ai respectat condițiile”, spune cu durere în suflet un alt doctor cu titlu de anonimat. Într-adevăr, cu 240 de medici infectați (din totalul de 872 de persoane la ziua de astăzi), ce reprezintă 27,5%, de două ori mai mult decât în cel mai mare focar de COVID 19 – Italia!), dintre care 5 medici decedați (peste 33%!), suntem practic dezarmați în pragul celui mai mare atac al coronavirusului în Basarabia.

Avem o problemă, o mare problemă. Riscăm să rămânem fără armată pe frontul de luptă cu virusul ucigaș invizibil. Și asta atunci, când încă nu am ajuns la vârful valului pandemiei. „În condițiile în care personalul medical este grupul profesional cel mai expus riscului de a face o formă mai gravă a bolii, peste 16% (acum peste 28%!) dintre cazurile de COVID-19 confirmate fiind lucrători medicali, Asociația Promo-LEX consideră că asigurarea condițiilor rezonabile de protecție individuală, de comun cu testarea în mod prioritar și periodic a acestora, trebuie să constituie o prioritate pentru autorități și urmează să fie aplicată într-un timp cât mai scurt posibil. Credem că, protejarea lucrătorilor medicali înseamnă, de fapt, salvarea noastră, a cetățenilor”, spune Asociația Promo-Lex, susținută de mai multe organizații.

Într-adevăr, există acest mare pericol – a rămâne complet dezarmați în  ajunul celei mai mari bătălii pe frontul invizibil cu virusul ucigaș. Un număr impunător de medici amenință cu cereri de demisie din cauza lipsei echipamentului de protecție, iar premierul Kiku îl demisionează pe medicul șef al Spitalului Republican (spital, la care se așteaptă un flux alarmant de infectați din întreaga Republică), pas deosebit de prost în situația de astăzi când în aceste condiții grele echipa medicilor trebuie să fie consolidată. Apare întrebarea: cu cine se luptă Dodon și Kiku – cu COVID 19 sau cu medicii? Avocatul poporului Mihail Cotorobai consideră că „există pericolul ca în perioada stării de urgență, din cauza neasigurării cu echipament tehnico-material necesar pentru protecția personalului medical, mai mulți medici să-și dea demisia. Or, în condițiile epidemiologice din țară concedierile în masă ale personalului medical ar putea conduce la un colaps al sistemului de sănătate și la probleme grave legate de asigurarea securității și sănătății publice din țară”.

O tendință extrem de periculoasă este transferul focarelor de COVID 19 la țară, unde populația este mult mai puțin protejată. Având trista experiență a Chinei, a Italiei, autoritățile nu s-au pregătit din timp pentru contracararea valului care vine. Având doar un centru de testare, fiind împotriva centrelor private de testare (tocmai pentru aceasta a fost demis directorul Spitalului Republican, atunci când toți demnitarii de stat au trecut testarea tocmai la un centru privat!) autoritățile au scăpat epidemia de sub control. Neavând laboratoare de testare (nici chiar în  or. Bălți nu există!), fiind foarte prost dotați, având un număr alarmant de medici infectați, în special la Soroca și Ștefan Vodă!) spitalele din teritoriu nu pot face față pandemiei. Oamenii pur și simplu sunt lăsați fără asistență medicală. Satele puse în carantină sunt parcă de pe altă lume. „Timpul parcă s-a oprit în loc. Copiii nu mai ies la joacă în drum, străzile sunt pustii, iar de câteva zile nu ne mai trece nimeni pragul. Nu ne întâlnim cu nimeni, vorbim doar prin telefon… Mergem doar la magazin, dar cu frică. Stăm mai mult în ogradă. Sperăm și credem doar în Dumnezeu. Ne rugăm ca el să îndepărteze ciuma care a venit peste noi” sunt mărturiile triste ale unor săteni.

Iar bravii noștri demnitari ce fac? Ei procedează tocmai ca în proverbul „Casa arde, iar baba se piaptănă”. De fapt, își caută de interesele lor animalice. Dodon, în interminabilele sale ieșiri televizate, spune tot soiul de prostii, făcându-se deja și medic. Îi atacă pe „concurenții electorali” (se află omul nu în plină campanie pandemică ci în una electorală), spune că totul este sub control, mai face câte „un pic de respiro la aer curat” de la Condrița (încălcând prescripția CSE de a nu se aduna mai mult de trei persoane (familia cu tot cu copii, câțiva bodyguarzi, șoferi, personalul de deservire de la Condrița, se adună vreo 20 de persoane!) și totul e bine. Premierul spune că a făcut comandă în China de teste și sisteme de protecție, care prin poșta DHL de două săptămâni nu ajung în Republică (iar în acest timp ni se îmbolnăvesc medicii!). Iești omul cu împuterniciri nelimitate. Confiscă (cel puțin pe perioada pandemiei!) avionul (unul mic, l-au văzut mai mulți în investigațiile jurnalistice ceva timp în urmă) al lui Șor sau Plahotniuc sau al cui ar mai fi acum! și adu de urgență testele și sistemele de protecție comandate în China. Cât nu e târziu.

Conform declarației premierului I. Chicu sistemul medical din Republica Moldova se pregătește pentru 4000 de cazuri active de coronavirus. Și atotștiutorul Dodon, cel care odinioară spunea că coronavirsul este ca o ușoară gripă, ne spune același lucru (se trezesc din somnul letargic). Dacă Vă mai amintiți atotștiutorul președinte Dodon ne vorbea despre maximum 2000, cifra de 4000 fiind catalogată drept varianta cea mai pesimistă. Dar conform OMS vârful pandemiei de coronavirus în Republica Moldova va fi în a treia săptămână a lunii aprilie.

Ascultam declarația prim ministrului Spaniei că, luând în considerare situația pandemică din Țară, se va consulta cu opoziția! să prelungească încă cu o săptămână starea de urgență din Țară. La noi însă guvernarea procedează după principiul „eu sunt șefu tu iești prostu”. Toată opoziția (parlamentară și extraparlamentară) este privită drept dușman, care face doar politică (unul Dodon nu face deloc politică!) și doar le încurcă în lupta lor cu pandemia de coronavirus. „În aceste timpuri grele, atât partidele politice, cât și societatea civilă pot contribui la identificarea și punerea în aplicare a unor soluții care ar ușura situația cetățenilor dacă va exista mai multă deschidere din partea autorităților”, se arată în documentul transmis de către Partidul Acțiune și Solidaritate. Unele propuneri ale opoziției, în special, legate de colapsul economic, care ne așteaptă după trecerea de coronavirus, sunt chiar vitale, dar ele sunt ignorate total. Altele sunt interesele aceste coaliții monstruoase, sclipuite în plină ciumă.

În loc să-și concentreze toate eforturile, toate resursele umane, logistice și financiare, în lupta cu virusul ucigaș Dodon (Kiku) acordă aliaților săi democrați înlesniri fiscale (este cazul strecurării printre multiplele măsuti de luptă cu coronavirusul aprobate de CSE și unele măsuri protecționiste: industria de extracție a pietrișului, pietrei și nisipului; industria de tutungerie ș.a.). Alocă milioane de lei și trimite muncitori în fiecare zi la reparația Memorialului (asta arde acum cel mai mult!). Se pregătește Dodon de marea serbare (în plină ciumă!) a 75 de ani de ani de la victoria „asupra fascismului” (alții în lume nu au luptat cu fascismul!). „Încă nu am luat decizia referitor la 9 mai (Se gândește încă. Faptul că se vor găsi proști creduli să vină la această demonstrație a lui Dodon nu e mare problemă. Se vor contamina, e treaba lor. Problema e că ei îi vor contamina pe mulți alții). Nici în Rusia încă nu s-a luat decizia”. Culmea!!! Ce ai tu cu Rusia kremlinez trădător ce iești? Parcă te dai cogeamite președinte al „întregului popor moldovenesc”. Vă imaginați ce președinte avem. Dacă Putin va ordona la ai săi să facă Parada pe Piața Roșie (de care săracul se pregătește de vre-un an, reparând tancurile T 34 și altă tehnică. Tare a dorit să mai demonstreze o dată întregii lumi bâta rusească!) Dodon o va face (este și el de-al lui Putin). În pofida Stării de Urgență, care interzice adunări mai mult de 3 oameni (Da, interdicția este pentru cei mulți, dar… vorba lui Lăpușneanu. Nu și pentru el. Drept confirmare este și cazul, când a plecat cu întreaga familie la Condrița „la un pic de respiro…”). În pofida oricărui bun simț. Bieții medici nu au nevoie și ei de „un pic de respiro”!

Și această „alianță„ PSRM+PDM este deosebit de ne binevenită. Până la această alianță Dodon și ciracii lui din PSRM erau mai liniștiți, mai atenți, mai ascultători la propunerile opoziției. Prin marea trădare a democrației și cauzei europene Filip și cu Diacov i-au dezlegat mâinile acestui kremlinez Dodon. Zilele trecute cardinalul PDM D. Diacov a ieșit (acum  în plină criză pandemică!) cu o declarație că s-ar putea să fie schimbată legea și președintele să fie ales iarăși de parlament. Te întrebi: cui îi slujește acest veșnic, bătrân komsomolist kgb-ist? În alegerile prezidențiale din toamnă PDM nu are un candidat cu șanse de câștig. Deci, este absolut clar că întreaga echipă PDM a întrat în slujba lui Dodon. Simțind că șansele lui Dodon la scrutinul din toamnă scad (este adevărat după toate aceste escapade bădărănești în această perioadă).

De un comportament bădărănesc a dat dovadă Dodon în raport cu bieții noștri conaționali plecați peste hotare (nu de viață bună, din cauza lor, care s-au perindat la putere sub diferite culori). „Sunt diferite critici, unii care îmi scriau trei săptămâni sau trei luni în urmă „domnule Dodon, sunteţi ciuma roşie”. Acum roagă, în lacrimi. Şi-au adus aminte de casă. Până acum spuneau că Moldova nu le trebuie, acum şi-au adus aminte de casă. Asta e bine. La noi moldoveanul ştiţi cum e (știu foarte bine cum e moldoveanul Dadon!)? Când îţi e greu pe suflet şi când dai de o problemă, vrei acasă”, declară acest kremlinez socialist. Se răzbună pe cei care-i spun în față cine este. Este comportamentul unui feudal, de la care au fugit slugile și care, peste un timp, s-au întors la el. Dar dacă te socoți „președinte al întregului popor” aceștia nu fac parte din acest „popor”?

Dodon le spune moldovenilor din diaspora că trebuie să-și cumpere poliță de asigurare. „Noi considerăm (cine noi!, Kiku și Dumbrăveanu, care au declarant altceva) că cei din diaspora trebuie să cumpere polița de asigurare”. La 8 martie Kiku declara că toți cetățenii, indiferent au sau nu poliță de asigurare, vor avea dreptul la tratament medical indiferent unde au viza de reședință. Pe 11 martie ministra sănătății V. Dumbrăveanu confirmă cele spuse de premier. Această „echipă” lucrează întocmai ca eroii baladei „Broasca, lebăda și știuca”.

Autoritățile Cehiei ne-au permis ieșirea din țară, avem ștampilele în pașapoarte. Autoritățile Moldovei nu ne primesc acasă. Vă rugăm frumos, cine ne vede și ne aude, să intervină să ne ajute să ajungem acasă”, relata unul dintre conaționalii noștri blocați în aeroportul din Praga. „Vrem acasă!”, au scandat oamenii, printre aceștia fiind și femei cu copii mici. Bieții oameni aflați la ananghie! Iar tot soiul de troli dodoniști pe rețelele de socializare alimentează isteria contra cetățenilor noștri, temporar aflați în afara Republicii. După ce peste 20 de ani de zile Diaspora a alimentat bugetul cu miliarde de euro, ajungând până la o jumătate din PIB, iată care este recunoștința guvernării actuale față de cei plecați nu de voie. Cine din cei plecați se vor mai întoarce acasă după un astfel de tratament?

            Ce trebuie să facem, noi, cei mulți? Trebuie să rămână în continuare o prioritate majoră de ai proteja pe medicii, care se află în prima linie în luptă cu virusul ucigaș. Medicii, extenuați fizic și moral, au nevoie de ajutorul nostru. Este lăudabil exemplul tinerilor de la Universitatea Tehnică a Moldovei și Universitatea de Medicină și Farmacie „N. Testimițeanu”, care s-au angajat (benevol) în confecționarea ecranelor de protecție pentru cei din în prima linie, bravii noștri medici (laboratorul Fablab) și a măștilor de protecție (laboratorul Zipphouse). Este lăudabilă, mișcarea de voluntari, care vin în ajutorul bătrânilor, cărora, închiși în casele lor, le este poate cel mai greu. În acest context vin inspiratele și cutremurătoarele versuri ale lui Costache Ioanid:

„…Sunt răni neîngrijite, sunt mucuri ce se sting,/ Batiste-n care lacrimi, în taină se preling/

Sunt văduve bolnave, bătrâni fără putere,/ Sunt oameni singuratici, lipsiți de-o mângâiere,/

Sunt prunci rămași acasă, c-o mama în spital,/ Bolnavi care așteaptă un salvator semnal./

Se cere osteneală și jertfă uneori./ Și nopți de priveghere și iarăși muncă-n zori…”.

Și totuși, noi, cei mulți, aflați mult, mult în spatele frontului, cum îi putem ajuta pe medici? „În timp ce medicii, polițiştii, pompierii, farmaciştii şi vânzătorii din magazinele alimentare, stații peco, etc. – merg la muncă pentru a asigura cât de puțin starea aceasta de agonie în care ne aflăm la nivel mondial, situația aceasta de pericol eminent pentru mine, tine şi cei dragi nouă – Tu mergi la plimbare în stradă, mergi la picnic (cum a fost cazul celor 5 petrecăreți de la Nisporeni, amendați cu a 112500 lei, frigăruii cărora au intrat în cartea Guines după cost!),  dai o fugă în parc (cum a procedat breazul Dadon după „un pic de respiro”) sau la un prieten. Mă întreb: „De ce?””, scrie cu indignare o tânără polițista. Într-adevăr, de ce unii dintre noi, cei fără prea mari griji, facem aceasta?

            Putem face mult, foarte mult pentru medici, stând acasă!

            Paza bună trece primejdia rea!

–––––––––

Valeriu DULGHERU

Chișinău, 6 aprilie 2020

Lasă un răspuns