Valeriu DULGHERU: PDM-ul de ieri și umbra lui de astăzi

Părăsit de bos PDM-ul mai ieri atotputernic se pare că scârțâie din toate încheieturile. După scurt timp cel care era umbra lui Plahotniuc peste tot, chiar și la aruncarea curcanilor peste gardul președinției, ex-premierul P. Filip, nitam-nisam și-a dat demisia din postul de președinte al fracțiunii PDM în parlament. Motivul chiar nu a fost motivat. Urmează apoi o primă părăsire a fracțiunii parlamentare de către dna Angela Drăguțanu, care nu este altcineva decât soția fostului guvernator al BNM Dorin Drăgușanu. Plahotniuc nu mai e, pe care urma să-l slujească, și a dispărut toată dorința acestei doamne de a „sluji poporul”. În general, e o problemă cum a ajuns acest Drăguțanu, bine cunoscut cu A. Candu, candidatul lui M. Ghimpu în această funcție-cheie de guvernator al BNM? Partidul, care luase cele mai puține procente în alegerile parlamentare din 29.07.2009 dintre partidele AIE1, PDM s-a căpătuit cu cele mai importante posturi în stat. Pe lângă cele care i-au revenit conform algoritmului, Plahotniuc a cumpărat postul de procuror general de la S. Urechean cu 2 mln Euro (din confesiunile lui Filat martori oculari sunt V. Untilă și V. Platon, care au fost împotrivă). Și postul de guvernator general al BNM, care de jure era al PL-ului (să ne aducem aminte cum M. Ghimpu î-l proteja), până la urmă tot în gașca lui Plahotniuc a nimerit, fiind unul din principalii vinovați în devalizarea celor trei bănci și în furtul Miliardului. Nu putea guvernatorul BNM să nu observe acțiunile frauduloase în cele trei bănci. Drept dovadă că Drăguțanu a fost omul lui Plahotniuc este și alegera soției lui deputat pe listele PDM.

De menționat că parlamentara PDM-sta Angela Drăguțanu nu este unica care a demisionat din fracțiunea PDM. Un alt deputat Iu. Melnic, ales pe o circumscripșie uninominală din Transnistria cu ajutorul direct al lui Plahotniuc și Șor, s-a retras și el din funcția de parlamentar PDM, inventând un motiv bizar că dorește să se ocupe de business. Dar de ce s-a avântat în alegeri? Motivul este același. După alegeri Melnic urma să-și vândă serviciile lui Plahotniuc, însă deoarece bosul, care a dat bir cu fugiții, nu mai este, serviciile lui contra plată nu mai sunt solicitate.

Schema lui Plahotniuc a fost una simplă, probată deja anterior: să ia prin fraudă și folosirea potențialului administrativ cât mai multe mandate pe circumscripțiile națională și uninominale (obiectiv îndeplinit deoarece 30 de mandate cât are acum nu reprezintă valoarea reală a Partidului!); să organizeze partidul-clonă Șor, care prin distracții, pomeni electorale și fraude să cumpere electoratul necesar pentru accederea în parlament și să fie marioneta lui (obiectiv realizat – 7 mandate luate de o făcătură care nici partid nu poate fi numită!); să racoleze prin metode deja probate atât de la PSRM cât și de la Blocul ACUM numărul necesar de deputați pentru a rămâne la guvernare (obiectiv nerealizat!). Iată că de această dată păpușarul a dat greș. Blocul ACUM considerat de Plahotniuc și camarila sa drept o adunătură pestriță de oameni neexperimentați, diletanți, fără experiență politică, ia venit de hac.

Să analizăm puțin cauzele căderii lui Plahotniuc și a sistemului lui. În primul rând până în ultimul moment Plahotniuc a fost încrezut că-i va reși s-o atragă în schema lui de guvernare pe creatura sa Dodon, încercând toate mijloacele, inclusiv factorul extern (rusesc). La întâlnirea separată cu trimisul lui Putin D. Kozak, Plahotniuc a încercat să târguiască condițiile potențialei guvernări PDM+PSRM, propunând „patru pași de reglementare a conflictului transnistrean” prin federalizarea Republicii în contul clasării celor cinci dosare deschise pe numele lui în Rusia. Nu     i-a reușit și datorită pasului strategic corect făcut de partidul PAS a doua zi după vizitele celor trei oficiali când le-a propus PSRM că acceptă alegerea în funcția de președinte al parlamentului a candidatului PSRM. Acest pas, dar și factori externi, l-au împins pe Dodon în colț, făcându-l în final să refuze propunerile lui Plahotniuc. Iar Plahotniuc era în stare să-i cedeze lui Dodon majoritatea posturilor cheie (oricum la nivelul doi erau oamenii lui!) doar să rămână la putere. Cedarea puterii însemna pentru Plahotniuc pierderea tuturor schemelor frauduloase de estorcare a banilor, inclusiv securitatea personală, ceea ce, în final, s-a întâmplat ulterior. Plahotniuc a folosit PDM-ul ca pe unul din multiplele sale SRL-uri. Acum când acest SRL nu-i mai poate fi de folos l-a abandonat în modul cel mai perfid, dând bir cu fugiții. Conducerea rămasă – vicepreședinții, alți funcționari de partid, la început făceau impresia că nimic nu s-a întâmplat în partid, că „echipa” a rămas monolită (beton cum ar spune Ghimpu). Iată că nu e chiar așa. Drept confirmare este retragerea lui P. Filip din funcția de președinte al fracțiunii, cedând-o lui D. Diacov, inventând un motiv bizar, și începutul plecărilor de la PLDM.

Un alt argument că nu totul e în regulă în PDM este și amânarea congresului extraordinar al PDM din data de 27 iulie pentru 5 septembrie. Un partid adevărat nu procedează așa în preajma unor alegeri, cum sunt cele locale din toamnă. Fără finanțatorul principal Plahotniuc, fără schemele frauduloase de finanțare a partidului asigurate de aflarea la guvernare, fără putere PDM-ul nu poate exista (cel puțin în varianta de până acum!). PDM-ul nu este un partid cu o ideologie distinctă. Membrii lui nu au legături bazate pe principii ideologice, ci doar interese, care sunt slabe.

Procesul de părăsire a PDM-ului va continua. A dispărut motivul principal care-i ținea împreună – bosul Plahotniuc, interesul material, și hărțuiala cu dosare. Se pare că PDM-ul revine la construcția lui Diacov de până la 2009. Acum D. Diacov a rămas unicul conducător legitim al PDM. Problema e că în lipsa unui centru autentic (PDM-ul lui Plahotniuc nu a fost un partid de centru veritabil, ci un SRL care a atras în rândurile sale (din interes material nu ideologic) susținători de pe segmentele de la stânga până la centru-dreapta. Acum aceștia vor migra spre polurile lor ideologice sau se vor retrage din politică, neavând dividente materiale. Reapariția lui Usatâi pe centru-stânga este o confirmare în plus – se va alimenta din segmentul electoral al lui Dodon și segmentul de centru-stânga al PDM-ului. Blocul ACUM se va alimenta din segmentul de centru-dreapta al PDM-ului. Trebuie să se înțeleagă că în PDM există și oameni de treabă, mai ales la nivel local, iar în alegerile locale din toamnă acest factor trebuie folosit.

De menționat că în vederea formării unei alianțe eurounioniste după alegerile parlamentare anticipate este strict necesară reclădirea din cioburi a unei drepte adevărate, asupra căreia să nu planeze suspiciuni de plahotniucism (mă refer la cazul recent Pavlicenco care s-ar putea să fie o neînțelegere, dar suspiciunea rămâne, luând în considerare mai multe acțiuni ale PNL din ultimul timp, dar și la altele) (Plahotniuc nu mai există!). Am spus-o în repetate rânduri că, având un potențial suport electoral de peste 30% de susținători ai unionismului, este un mare păcat să nu ai în parlament un partid care să-i reprezinte, este o mostră crasă de management politic prost. Scopul principal al acestui bloc (partid) va trebui să fie lupta cu stânga – Dodon și Usatâi, cu reminiscențele Plahotniuc. Nu cu potențialul aliat Blocul ACUM cum au făcut, din păcate, până acum sau așa cum au procedat în alianțele AIE1-AIE3, luptând cu PLDM până la moartea ambilor (PLDM și PL) și urcându-l pe piedestal pe Plahotniuc. Trebuie să recunoaștem că Plahotniuc a fost născut de rânza lui Filat și Ghimpu! De ce insistăm să călcăm de atâtea ori pe aceeași greblă? Nimănui nu ne place (nici chiar Blocului ACUM) acest angajament politic alogic impus de situație, dar trebuie acceptat ca răul necesar pentru demontarea sistemului Plahotniuc. Fără  acest angajament politic ar fi fost imposibilă (în situația de după alegerile din 24 februarie!) debarcarea lui Plahotniuc și distrugerea caracatiței mafiote care a prins în tentaculele ei toate structurile statului. Dați să pregătim terenul pentru o adevărată alianță eurounionistă (nu ca pseudoeuronistele AIE1-3), care să continuie procesul de reconstituire a statului de drept început bine de acest guvern și, în final, să pregătească revenirea acestei așchii de popor român rătăcite în spațiul natural românesc și european.

Miza este mare și speranțele sunt mari, speranțe în clarviziunea politică a liderilor acestor formațiuni. Poate ar fi cazul implicării ex-președintelui Traian Băsescu, care are o autoritate indiscutabilă între unioniștii din Basarabia, și care a avut o poziție foarte trează referitor la formarea noii guvernări, privită ca unică șansă de debarcare a lui Plahotniuc. Chiar dacă ambele formațiuni (mă refer la Blocul ACUM și potențialul bloc (partid) de dreapta) se alimentează parțial din același segment politic trebuie să înțeleagă că împreună vor fi mai puternici, că doar împreună pot realiza idealul eurounionist.

Să-i lumineze Domnul măcar în al doisprezecilea ceas!

—————–

Prof.Univ.Dr.Hab.

Valeriu DULGHERU

Chișinău, Basarabia

23 iulie 2019

Lasă un răspuns