Creștinismul parvenit al multor zilieri duhovnicești pare molipsitor, chiar pandemic. Pus pe mesele întinse, mediatic- manipulatoare, își arată disponibilitatea de a fi devorat de căutătorii de chilipiruri spirituale, de genul ¨black friday¨.
Puțin și bun, în accepțiunea multora, acest gen de ¨hran㨠plină de euri, satisface grobian doar momentul, asemeni vorbei de odinioară a latinilor ¨Carpe Diem¨(¨Trăiește clipa¨), uitând că omul nu este al clipei, ci al veșniciei.
Puținul căutat, nu este întotdeauna substitutul esenței ce se păstrează în dozele mici ale existenței autentice. Clar că la mijloc este o amăgire, dar cine mai are timp să stea să analizeze diferența?!
Pentru omul născut azi, trăit azi, dormit și mâncat azi, ziua de mâine este un pas istoric demn de orizontul nedefinit. Este prea mult pentru cineva căruia vrabia din mână i se pare un trofeu extrem de valoros în comparație cu cioara de pe gardul vecinului bolnav de autism spiritual.
Această formă de cedare galopantă a personalității individuale în favoarea unei arhitecturi comunitare cartilaginoasă, nu osoasă, înseamnă dezvoltarea ¨omului temporal¨(al momentului), diferit de cel atemporal (în afara spațiului și a timpului).
Omul încredințat că poate sparge ziua de mâine prin voință și credință este marele pariu cu atemporalitatea. Dar greu. Greu de tot, când la mijloc este libertatea de conștiință.
Prin urmare, Cel care a făcut posibilă atemporalitatea, Hristos, Mântuitorul nostru, prin Jertfa Sa de pe Golgota, actuală și astăzi în fiecare Sf. Liturghie săvârșită, mai are de așteptat, până a fi înțeles, acceptat și urmat pe calea cea strâmtă a Adevărului și a Vieții.
O tempora, o more.
——————————–
Pr. Sebastian Cătălin HOGEA
Craiova
Noiembrie 2020
Foto: Internet