Pr. Al. Stănciulescu-Bârda: Scrisoare pastorală. Foaie periodică, gratuită a Parohiei Malovăţ-Mehedinţi Anul XXI(2021), nr. 436(16 –31 Decembrie)

 Dragii mei enoriași!

 Slăvitul Praznic al Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos și celelalte Sărbători să vă aducă binecuvântare în tot lucrul cel bun, spor duhovnicesc, bucurie în suflet, iar Anul Nou care vine să ne găsească în pace, liniște sufletească, bună înțelegere și trăire creștinească! La mulți ani!

*

Primăvara de la Prut. După un an de necazuri, tensiune, temeri, după un an în care am auzit vorbindu-se zilnic de mii de infectați, de morți, de izolați și carantinați, în Decembrie parcă a răsărit soarele. Am trăit momente de mare bucurie, văzând câteva evenimente ce s-au petrecut peste Prut. La un moment dat am avut senzația că Unirea dintre cele două maluri ale Prutului este mai aproape ca oricând.

În primul rând a fost alegerea Doamnei Maia Sandu ca președinte al Republicii Moldova. Noul președinte este un om școlit la mari universități ale Apusului, cu state de plată în instituții europene de prestigiu, cu mentalitate proeuropeană și cu un mare suflet de român. A avut o largă susținere din partea tineretului, din partea moldovenilor plecați în străinătate, în țările europene.

Este un pas uriaș pe care l-a făcut Moldova. După 1989, un val de tineri au plecat în școlile din România și nu numai. Au învățat istoria și geografia și altfel decât în școlile moldovenești, au văzut lumea și au înțeles realitățile și altfel decât le spunea ideologia prorusă de peste Prut. Atât tinerii elevi și studenți, cât și tinerii muncitori moldoveni din țările europene au văzut ce înseamnă libertatea și democrația, au avut posibilitatea să compare, să înțeleagă adevărul și realitatea și au decis în consecință. Mulți și-au luat cetățenie dublă, româno-moldovenească, mulți s-au angajat în instituții românești, s-au căsătorit și au rămas definitiv în România sau în alte țări europene. Cei care s-au întors în Moldova au fost altfel de oameni. Gustaseră libertatea și democrația și aveau capacitatea de a filtra știrile, propaganda. Altfel înțelegeau lucrurile. Așa cum mai spuneam și altădată, acești tineri moldoveni școliți în România și în statele europene semănau cu generația pașoptistă românească, cea care  a  produs Revoluția de la 1848 și a schimbat o orânduire socială, dând Principatelor Române o altă orientare, un alt ideal.

Alta era mentalitatea moldovenilor în 1990, spre exemplu. Am fost în Republica Moldova atunci. Pe drumul dintre Albița și Chișinău, prin codrii aceia seculari, era undeva un izvor de apă. Îl știa șoferul nostru și a oprit acolo. Am coborât cei peste 50 de pasageri să bem apă și să umplem sticlele. A trecut un camion pe șosea. A oprit. Din el au coborât 3-4 tineri. Ne-au împins cu brutalitate, gata să ne pocnească, deși se vedea bine că suntem călători de departe. Au băut ei apă, și-au umplut sticlele și s-au dus la camionul lor. Înainte de a pleca, au început să ne înjure birjărește și să ne spună, printre altele: ,,- Duceți-vă în România voastră! N-aveți ce căuta în Moldova noastră!”  Mda! În magazine și hotel se vorbea rusește. Dacă încropeai câteva cuvinte rusești, erai servit imediat cu amabilitate. Dacă vorbeai românește, târziu erai auzit, parcă aveau vată în urechi. Cu toate acestea, la Radio Chișinău toată noaptea se transmitea ,,muzică moldovinească”, dar era muzică populară din Moldova, din Oltenia, din Banat, din Ardeal, din Maramureș. Toată era ,,moldovinească”. Noaptea am dat telefon de la Hotel ,,Strugurel” la Radiodifuziunea din Chișinău și le-am cerut permisiunea să cântăm și noi la postul lor. Și au fost de acord. Dimineața, la ora 8, eram în fața Radiodifuziunii. Am fost primiți cu bunăvoința cu care primești niște neamuri pe care nu le-ai văzut demult. Doamna redactor-șef Tamara Dorogan ne-a permis să cântăm cântece de pe la noi. Și am cântat cântece populare, patriotice, colinde. Aveam în grupul nostru cântăreți de muzică populară, instrumentiști, dar toți eram români și simțeam românește. În fața microfonului de acolo am vorbit cum nu știu să fi vorbit mai frumos vreodată. Să mai adaug la această lucrare a intelectualilor de la Radio-Chișinău lucrarea mare ce-o făceau scriitorii și poeții prin ,,Literatură și artă”, prin cărțile ce răsăreau la tot pasul. Schimbarea mentalității a fost lucrarea grea și îndelungată a intelectualității moldovenești. Cinste acelor eroi și oameni de suflet!

Am avut elevi din Republica Moldova la Liceul Economic din Tr. Severin vreo doi ani. Cred că au fost cei mai buni elevi pe care i-am avut în cei aproape treizeci de ani cât am slujit catedra. Veniseră, ce-i drept, prin concurs, dar m-au uimit câtă sete de cunoaștere, câtă disciplină, cât bun-simț și bună-cuviință manifestau. Mereu găseau prilejuri să aniverseze câte ceva. Veneau în cancelarie și dădeau câte o mică reprezentație, cu muzică și versuri adecvate momentului.

Alt episod înălțător s-a derulat pe 29 decembrie, când Domnul Președinte Iohannis a vizitat Republica Moldova. A fost întâmpinat  de Doamna Maia Sandu. Am mai avut prilejul să văd la televizor și alte doamne din protipendada politică făcând vizite în  străinătate sau primind oaspeți străini, dar diferența era izbitoare. Doamna Maia Sandu se manifesta ca un om cult, elegant, cu mișcări calculate, sigură pe sine. Strada era plină de cetățeni cu steaguri, care scandau ,,Unire, Unire, Unire!” sau ,,Moldova e România!” sau alte slogane similare, care priveau realizarea din nou a României Mari. Discursurile celor doi șefi de state au fost bine structurate, cu multă încărcătură diplomatică, discursuri care priveau întărirea relațiilor frățești dintre cele două state, ajutorarea Moldovei să adere la spațiul euroatlantic.

Priveam reportajul vizitei președintelui Iohannis la Chișinău și mă gândeam dacă nu cumva dânsul este omul providențial, care să marcheze încă o zi astrală din istoria românilor. Cu o sută de ani în urmă, la 1 decembrie 1918, un alt neamț, regele Ferdinand, consfințea realizarea României Mari, prin unirea tuturor provinciilor românești. De ce n-ar putea să fie Domnul Iohannis omul destinat de Providență să facă un alt pas istoric similar în acest secol?

Dă, Doamne, ca anul 2021 să fie anul refacerii României Mari! Doamne ajută!

*

Sfaturi duhovnicești. Cităm din opera Sfântului Ioan Gură de Aur  câteva cuvinte privind pe ei care vorbesc în biserică. Cred că sunt foarte actuale și azi, chiar și la noi! Iată-le:

,,În ceasul în care-ți vorbește Dumnezeu, tu, în loc să te rogi, ai început cu cel de lângă tine o discuție în șoaptă, despre lucruri nefolositoare: aceasta e de ajuns pentru a pierde mântuirea. Să nu crezi că e o greșeală mică. Să presupunem că discuți cu o persoană oficială sau cu un prieten bun al tău. Și, în timp ce acesta îți vorbește, tu întorci capul cu nepăsare și începi să discuți cu altcineva. Cel cu care vorbești nu va fi jicnit oare de această necuviință a ta? Dumnezeu însă este jicnit în fiecare zi nu numai de doi-trei oameni, ci aproape de toți  și ne îngăduie cu multă răbdare!”

*

Colinde. Redăm mai jos două colinde. Prima, O, ce veste minunată! este foarte cunoscută în folclorul românesc, cât și în repertoriul a numeroase coruri și  numeroși interpreți de colinde. A doua, Slavă ție, stea curată! a fost la origine colindă din folclorul german. A fost prelucrată de poetul german Schiller și introdusă în Simfonia a IX de Beethowen cu titlul Oda Bucuriei. Azi este imnul Europei.    

 

O, ce veste minunată

O, ce veste minunată,
În Viflaim se arată!
Cerul strălucea, îngerii veneau
Pe-o raza curată.

Cerul strălucea, îngerii veneau
Pe-o raza curata!

Mergând Iosif cu Maria
În Viflaim să se-nscrie,
Într-un mic sălaș, lâng-acel oraș,
S-a născut Mesia.
Într-un mic sălaș, lâng-acel ora,
S-a născut Mesia.

Vrut-au să călătorească,
Ora i-a sosit să nască
Pe-al său Fiu Sfânt nouă pe pământ
Sa ne mântuiască.
Pe-al său Fiu Sfânt nouă pe pământ
Sa ne mântuiască.

Slavă ție, stea curată!

Slavă ţie, stea curată,

Voie bună pe pământ!

Astăzi te simţim aproape,

Sol din Rai cu soare sfânt.

Vraja ta aduce iară

Pe popor lângă popor ,

Toţi pe lume fraţi noi suntem,

Când apari uşor în zbor.

Cine a avut norocul

De prieteni buni să dea,

Cine ştie ce-i iubirea

Lângă noi cântând să stea.

Fericit un suflet drag

Te poate face pe pământ;

Cine n-a simţit iubirea

Plece dintre noi plângând.

Milioane strângeţi rânduri

Tot mai sus urcând spre cer, urcând spre cer!

*

Starea parohiei(I). La sfârșit de an, fiecare om și fiecare instituție își fac bilanțul. Își analizează fiecare succesele și poticnirile, trage concluziile necesare și încearcă să privească spre viitor cu speranță de mai bine. Așa se întâmplă și în viața unei parohii. Așa am procedat în fiecare an, având grijă să nu lăsăm ,,corabia” să se lovească de stânci, să nu se scufunde, ci să plutească mai departe, împlinindu-și astfel rostul.

Îi mulţumim lui Dumnezeu pentru tot şi pentru toate, căci fără El suntem praf şi pulbere. Atât cât vrea El mai fiinţăm pe acest pământ, ne mai bucurăm de fiecare zi ce ne-o dăruieşte, de fiecare anotimp, de fiecare clipă fericită, pe care mai avem prilejul s-o trăim!

Vă mulţumim cordial tuturor pentru tot sprijinul ce ni l-aţi dat în cursul anului 2020! Vă mulţumim tuturor celor care ne-aţi primit cu colindul, după datina străbună, ca nişte adevărate  familii de creştini, în condițiile speciale de anul acesta! Vă mulţumim cordial pentru darul ce ni l-aţi făcut, fiecare după voia şi posibilităţile ce le-ați avut, dar mai ales pentru bunăvoinţa creştinească şi românească. Să dea Dumnezeu să vă găsim pe toţi sănătoşi şi cu voie bună mulţi ani de aici înainte! Au fost şi momente fericite şi mai puţin prielnice, dar le-am depăşit cu bine. Făcând un scurt bilanţ, putem spune că activitatea s-a desfășurat pe mai multe planuri, astfel :

  • În domeniul liturgic: Am oficiat Sf. Liturghie în duminici și sărbători, toate celelalte servicii religioase după rânduială, cât și cele solicitate de credincioși. În perioada Sfintelor Paști, datorită pandemiei, am fost nevoiți să oficiem slujbele fără prezența Dvs., dar sperăm că fiecare dintre Dvs. a înțeles situația. Nu cunosc vreo nemulțumire din partea vreunui enoriaș de-al nostru și nu s-a înregistrat vreo reclamație din partea cuiva în acest sens. Am avut frecvență bună la biserică, deși a fost mult mai mică față de anii trecuți. O mare parte din slujbele din timpul verii și toamnei le-am oficiat în curtea bisericii, pentru a evita cât mai mult pericolele de apropiere nepermisă între persoane și infectarea. Starea morală a credincioșilor noștri este bună, cu unele excepții, în special din domeniul alcoolismului. Sărbătorile au fost respectate în cea mai mare măsură. Anul acesta nici sectarii nu au mai avut tentative de a se infiltra în parohia noastră. Mai sunt două familii, una aparținând cultului baptist și alta martorilor lui Iehova, dar nu desfășoară activități prozelite.  Am avut o revenire la Ortodoxie(D-na Răducăniță Mihaela). Am oficiat, în 2020,  12 botezuri (dintre acestea, 5 au fost din Malovăț, 2 din Bârda, 3 din Tr. Severin, 1 din Timișoara și 1  din Iași)! Am oficiat 2 cununii, amândouă din Malovăț! Am oficiat  31  înmormântări(dintre acestea, 24 au fost din Malovăț; 5 din Bârda; 1 din Tr. Severin și 1 din Halânga). Am avut 4 înmormântări de Covid, dintre care una a fost a unei creștine din Tr. Severin, care a fost adusă la Malovăț. Este alarmantă situația demografică. Satele se depopulează an de an. Cu aproape fiecare înmormântare rămâne și o casă pustie! Cu prilejul celor patru Posturi Mari din timpul anului, am spovedit și împărtășit 90+4+81+71=246 enoriași adulți. Față de anii precedenți, această cifră reprezintă aprox. 25%  din numărul celor ce se spovedeau și se împărtășeau atunci. Majoritatea enoriașilor noștri s-au temut. Mai mult, am recomandat să fie reținuți copiii, fiindcă riscul era mare. Nu socotim aici pe acei enoriași care au solicitat preotul pentru a-i spovedi și împărtăși în restul timpului, unii făcând aceasta din șase în șase săptămâni.
  • În domeniul economic și administrativ, putem spune că a fost un an dificil, iar criza economică din țară și din lume s-a făcut simțită. Am reușit să menținem contribuția de cult la aprecierea credincioșilor, după principiul ,,fiecare dacă vrea și cât vrea să dea, serviciile religioase fiind gratuite”. În Malovăț au achitat 90,51%, în Bârda au achitat 90,51%. La nivel de parohie au achitat 90,51%. Cea mai mică a fost de 5 lei(Bârda și Malovăț), iar cea mai mare de 010 lei (Domnul Primar Ion Michescu din Malovăț). Preotul a fost la dispoziția tuturor, indiferent dacă solicitantul a achitat sau nu ceva pentru contribuția de cult. Am putut să menținem și anul acesta serviciile religioase gratuite. Am primit ajutoare bănești de la credincioși din afara parohiei, culminând cu Doamna Dr. Ionescu Mihaela-Aritina din Curtea de Argeș(AG), care a donat 10.000 lei, cât și din partea unor fii ai parohiei noastre  din afara parohiei, sau oameni de bine complet străini de parohia noastră. Ne-am achitat la timp toate subvențiile și datoriile față de instituțiile bisericești superioare și de stat, cât și altele cu care am avut relații(tipografia, spre exemplu). Am vândut 265 kg. lumânări, 500 calendare, numeroase icoane diverse, 10 kg. tămâie  și sute de cărți diferite. Am curățit  și erbicidat cimitirele din Malovăț și Bârda în primăvară și  în toamnă. Am placat cu gresie cei  32 m de soclu al gardului de la fațada bisericii din Bârda. Am înaintat mult cu construcția magaziei/capelă de la Malovăț. Cu ajutorul Domnului Ing. Bălu Constantin, am reușit să facem cadastrarea a cinci terenuri ale bisericii și le-am înscris în cartea funciară. Am comandat și am dotat cu șase sfeșnice din lemn sculptat  biserica de la Bârda. Familia Ștefu Costinel a realizat o troiță în Malovăț din lemn sculptat, iar familia Sfetcu Dumitru un similară în Bârda. Domnul Pană Liviu a dotat biserica din Bârda cu un rând de veșminte preoțești. Salarizarea e la zi, impozitele și toate celelalte datorii achitate. Vânzarea de cărți a fost foarte deficitară. Reușim să trecem în 2021 cu un sold de 36.413,86 lei! Nu e mare, dar e bun de sămânță!
  • În plan caritabil și social a fost un an bun. Am reușit să donăm la majoritatea slujbelor din duminici și sărbători credincioșilor participanți la slujbe câte trei pâini. Nu am putut să donăm pâine în marile sărbători, din cauză că brutăria n-a lucrat în acele zile, cât și în perioada când slujbele au fost săvârșite numai de preot și cântăreț. Am reușit, așadar, să donăm în 2020 pâine astfel: Ian.: 897 pâini; Febr.: 724 pâini; Mart. 650 pâini;: 0 pâini; Mai: 490 pâini; Iun.: 752 pâini; Iul.: 598 pâini; Aug.: 1.027 pâini; Sept.: 658 pâini; Oct.: 709 pâini; Nov.: 724 pâini; Dec.: 712 pâini. Așadar, în anul 2020 s-au donat 7.941 pâini, cam jumătate din cât s-a donat în 2019.  Vom continua și în 2021 această activitate. Dacă nu vom reuși să mai donăm câte trei pâini, vom da câte patru! Copiilor prezenți la slujbe li s-a donat și ciocolată, numai că au venit foarte-foarte puțini! Menționăm că am vândut enoriașilor noștri cu prețul de achiziție de 0,70 lei/buc. pâine astfel: ian.: 1.853 pâini; febr.: 1.476 pâini; mart.: 1.550 pâini; apr.: 0 pâini; mai: 740 pâini; iun.: 1.148 pâini; iul.: 1.330 pâini;   august: 1.623 pâini; sept.: 1.542 pâini; oct.: 1.591 pâini; nov.: 1.976 pâini; dec.: 1.188 pâini. Așadar, în anul 2020 s-au vândut la preț redus 16.017 pâini, cu 2.400 pâini mai puțin decât în 2019. Așadar, în 2020 am distribuit în parohie(donație și vânzare) 23.958 pâini. Brutăria nu a primit comenzi pentru colindeți anul acesta, neavând personal suficient. Am recomandat părinților să nu lase copiii în colindeți, fiindcă ei nu poartă mască și nu păstrează distanța. Au mers copii în colindeți, dar cam jumătate din câți se duceau în anii precedenți. În 2020 am donat bani unor enoriași și familii din parohie și din afara parohiei aflate în situații de dificultate, cu prilejul Sf. Paști și Crăciunului, dar și în timpul anului. Aceste ajutoare bănești au totalizat 3.845 lei. V-am ținut la curent în ,,Scrisoarea pastorală”, de fiecare dată, cu numele persoanelor care au primit ajutoare și valoarea acestor ajutoare. Până la 1 mai am donat din cartea Dicționarul proverbelor religioase românești, vol. III  260 exemplare  fiecărei familii din parohie şi acelor familii şi persoane din afara parohiei, care ne-au ajutat cu cel puţin 100 lei în cursul anului. Din cartea Viața Cuvioasei Teofana Basarab,  pe care am tipărit-o anul acesta, s-au donat până 31 dec.  2020  260 exemplare. Dintre acestea, cca. 100 ex. le-am trimis în afara parohiei, în țară și străinătate. Așteptăm pe ceilalți enoriași să-și ia cartea.
  • În plan cultural a fost un an bun şi 2020. Am continuat să publicăm ,,Scrisoarea pastorală” din două în două săptămâni şi s-o răspândim gratuit în parohie şi în afara parohiei pe suport hârtie, dar şi pe internet. În momentul de faţă, publicaţia noastră are un tiraj de 000 ex. şi tirajul creşte, existând solicitări în acest sens din ţară şi din străinătate.  ,,Scrisoarea pastorală” a fost preluată și republicată, parțial sau în întregime, de diferite publicații din țară și străinătate. Menționăm în acest sens ,,Bibliotheca Septentrionalis” din Baia Mare(MM), ,,Armonii culturale” din Adjud(VN), ,,Observatorul” din Toronto (Canada), ,,Națiunea” din București, ,,Logos și agape” din Timișoara și altele. Am editat sau reeditat următoarele cărţi: Prof. Sofia Dobrescu, The Supreme Justice; Prof. Sofia Dobrescu, Notes; Ana Sofroni, Gândul zămislește fapta; Bogdan Stănciulescu-Bârda, Prețul Alexandrei; Pr. Al. Stănciulescu-Bârda, Viața Cuvioasei Teofana Basarab; Cristian Stănciulescu-Bârda, Ascultă-ți inima; Spohia Dobrescu, Une louer dʼespoire; Pr. Al. Stănciulescu-Bârda, Amintiri despre Titani; I. Ionescu, Icoane de sfinți slăviți; I. Ionescu, Pagini de cultură creștină veche românească; I. Ionescu, Începuturile creștinismului românesc; I. Neacșu, Martirii Ardealului; S. Dezrobitu, Omul-chipul lui Dumnezeu; Sophia Dobrescu, La suprème Justice. Așadar, 14 cărţi în 12 luni. Mai mult n-am putut, mai ales în condițiile speciale din acest an!  Am răspândit numeroase exemplare din aceste cărţi și din cele publicate în anii anteriori în ţară şi mai puțin în străinătate. Am trimis cărți obișnuite în țări precum: Moldova, Germania, Olanda, Italia, Belgia, Canada etc. În afară de acestea, cărțile regretatei Sofia Dobrescu le-am trimis la 100 biblioteci naționale și universitare din diferite țări, taxele poștale pentru acestea fiind suportate de Doamna Dr. Ionescu Mihaela-Aritina, fiica autoarei. Adevărul e că taxele poștale au devenit aproape insuportabile.

            N-am reușit să organizăm excursii-pelerinaj cu enoriași din parohie și din afara parohiei ca-n alți ani, acestea fiind interzise din cauza pandemiei.

Preotul Dvs. a publicat mai multe cărți și numeroase articole în țară și străinătate. A participat la un simpozion dedicat lui Nil Dorobanțu(1 august).

Tot meritul pentru aceste realizări vă revine Dvs., cei care ați contribuit cu mult sau puțin la fondurile parohiei.  Fără banii Dvs., preotul ar fi fost ca o mașină fără benzină! Vă mulțumim frumos ! Dumnezeu să vă răsplătească! Slavă Domnului pentru tot și pentru toate!

În numărul viitor vom vedea ce avem de făcut pentru 2021.

*

Ajutoare și donații. Începând de la 1 decembrie până la închiderea acestei ediții parohia noastră a primit următoarele ajutoare și donații de la persoane din afara parohiei, astfel:

a.Fii ai satului Malovăț: I. Dl. Gogoașe Marian(Tr. Severin) și Dl. Nistor Vasile(Franța): câte 500 lei; II. D-na Pleșan Valeria(Tr. Severin): 300 lei; III. Dl. Ilinca Alexandru(Italia) și Dl. Ilinca Dragoș(Italia): câte 235 lei; IV. D-na Doina Vasilca(București), Dl. Popescu D. Dumitru(Tr. Severin), Dl. Col. Manolea Daniel(Tr. Severin), Dl. Popescu Constantin(București), Dl. Zorilă Sandu (Tr. Severin), Dl. Avoc. Vasile Ploștinaru(Caransebeș-CS), Dl. Bogdan Gheorghe – Gabriel (Germania), D-na Vlădioniu Mariana(Tr. Severin), Dl. Mănescu Nicușor(Tr. Severin): câte 200 lei; V. Dl. Munteanu Gheorghe(Tr. Severin): 160 lei; VI. D-na Iordache Sevastița(Tr. Severin): 150 lei; VII. Dl. Tărăbâc Gheorghe(Tr. Severin): 110 lei; VII. D-na Bobăiceanu Floreta(Tr. Severin), Dl. Asaftei Florin(Timișoara), D-na Albulescu Maria(Tr. Severin), D-na Michescu Elena (București), Dl. Pirici Constantin (Timișoara), D-na Pleșan Luminița(Tr. Severin), Dl. Grecu Grigore (Tr. Severin), D-na Butoi Denisa(Anglia), Dl. Partenie Doru-Nicușor(Tr. Severin), D-ra Ing. Meilă Daniela(Timișoara), Dl. Paulețu Iancu(Balotești-MH), Dl. Popescu N. Mihai(Tr. Severin), Dl. Neagoe Liviu(Tr. Severin), D-na Șeitan Silvia (Tr. Severin), D-na Ing. Doina Teșilă(Tr. Severin): câte 100 lei; VIII. Dl. Oproiu Gheorghe(Germania), Dl. Iorgovan Anton(Tr. Severin). Dl. Crumpei Valeriu(Tr. Severin), Dl. Diaconu Mădălin(Italia): câte 50 lei;

b.Fii ai satului Bârda: I. Dl. Mucioniu Ilie(Tr. Severin): 500 lei; II. Dl. Prof. Virgil Sfetcu (București): 400 lei; III. D-na Duțoniu Valentina(Japonia): 335 lei; IV. D-na Pană Gheorghița (Tr. Severin): 320 lei; V. Dl. Popescu Dan(Tr. Severin): 300 lei; VI. Dl. Arhire Sebastian(Belgia), D-na Sfetcu Delia(Franța): câte 235 lei;  VII. Dl. Ing. Marin Zăuleț(Tr. Severin), Dl. Rochian Tudor(Tr. Severin), Dl. Luca Emil-Marius(Germania), Dl. Trocan Pantelie(Tr. Severin): câte 200 lei; VIII. Dl. Mucioniu Petre(Tr. Severin): 190 lei; IX. Dl. Pană Liviu(Tr. Severin), D-na Mema Mariana(Tr. Severin), Dl. Rolea A. Ion (Franța): câte 150 lei; X. Dl. Stoichină Cristian(Franța): 120 lei: XI. Dl. Stănciulescu Tănase(Tr. Severin): 110 lei; XII. Dl. Duțoniu Ion(Tr. Severin): 105 lei;  XIII. D-na Prof. Iacov Raluca(Tr. Severin), Dl. Ile Teodor(Sânicolaul Mic-AR), D-na Rolea Ileana(Tr. Severin), Dl. Ivașcu Constantin-Eleodor(Tr. Severin), Dl. Mema Alexandru(Tr. Severin), D-na Dragomir Virginia(Baia de Aramă-MH), Dl. Dragomir Mihai(Baia de Aramă-MH), D-na David Iulia(Timișoara), Dl. Dragomir Ion(Tr. Severin), D-na Cârneci Oana-Mihaela(Tr. Severin), Dl. Motreanu Constantin(Timișoara), D-na Urdă Violeta(Lugoj-TM), Dl. Adoch Joszef (Timișoara), D-na Arhire Lili(Tr. Severn), D-na Chircu Ramona(Tr.  Severin), D-na Luca Constanța(Tr. Severin), Dl. Stănciulescu Gheorghe (Tr. Severin), Dl. Rolea Nicușor (Timișoara),  Dl. Mucioniu Aurel(Tr. Severin): câte 100 lei; XIV. Dl. Stoichină Ionuț(Franța): 60 lei; XV. D-na Predescu Violeta(Tr. Severin): 55 lei; XVI. D-na Rolea Violeta(București), Dl. Luca Gheorghe(Tr. Severin), Dl. Curea Marinel (Tr. Severin), Dl Ploștinaru Constantin(Tr. Severin), D-na Gaiță Rodica(Tr. Severin), Dl. Boroancă Petrișor(Tr. Severin), Dl. Luca George(Tr. Severin),  Dl. Rolea Titu(Schela-MH), D-na Botoșan Olimpia(Tr. Severin): câte 50 lei;

c.Credincioși străini de parohie: I. Dl. Dr. Luca Dorin(București): 1.000 lei; II. D-na Mătuș Natalia (Timișoara): 600 lei; III. Dl. Modoacă Daniel(București): 500 lei; IV. D-ra Bordeiașu Rodica-Ecaterina (București), D-na Ivanovici Florica(București), D-na Enache Maria(București), Dl. Bogdan Soare(București): câte 250 lei; V. D-na Elisabeta Leferenz(Germania): 240 lei; VI. D-na Dr. Monica Petruțiu(Orăștie-HD): 220 lei;  VII. D-na Ionescu Ana-Maria(Câmpina-PH), Dl. Ing. Octavian Cudalbu(Baia Mare-MM),  D-na Ing. Melania Caragioiu(Canada): câte 200 lei; VIII. D-na Elisabeta Leferenz(Germania): 160 lei; IX. D-na Golea Nicoleta(Tr. Severin), Dl. Bălulescu Cristian-Alexandru(Zegaia-MH): câte 150 lei; X. D-na Dr. Mihaela Funk(Germania): 146 lei; XI. D-na Roman Carmen(Tr. Severin), Familia Ciurel(Tr. Severin), Dl. Mihai Eugen (Săsenii Noi-BZ), D-na Leonte Daniela(Buzău), D-na Mehedințu Elena(Brașov), D-na Filip Cornelia(Tr. Severin), D-na Preda Emilia(Tr. Severin), D-na Nicolae Victoria(Tr. Severin), D-na Balica Ana(Tr. Severin), D-na Bobocel Filofteia(Tr. Severin), D-na Sandu Aurica(Tr. Severin), D-na Vâlsan Maria(Tr. Severin), Dl. Mocănașu Oprea(Tr. Severin), D-na Ana(Tr. Severin), Dl. Col. Popa Mihai(Rm. Vâlcea), D-na Antonescu Virginia-Mădălina (București), D-na Stanciu Victoria(Piatra Albă-MH), D-na Olteanu Mariana(Caransebeș-CS): câte 100 lei; XII. D-na Prof. Dr. Ana-Maria Ciobanu(București): 60 lei; XIII. D-na Suciu Aurelia-Elena(Cluj-Napoca), Clelia Ifrim(București): câte 50 lei.

Le mulțumim cordial tuturor! Dumnezeu să le răsplătească jertfa!

*

În cursul lunii Decembrie am donat pâine credincioșilor participanți la slujbe, astfel: 6 Dec.(Malovăț): 140 pâini; 13 Decembrie(Bârda): 83 pâini; 20  Decembrie(Malovăț): 130 pâini; 25 Decembrie: 110 pâini; 26 Decembrie(Malovăț): 140 pâini; 27 Decembrie(Bârda): 109 pâini. Așadar, în luna de  Decembrie s-au donat 712 pâini. Totodată, s-a vândut pâine la prețul de achiziție de 0,70 lei/buc., astfel: 6 Dec.(Malovăț): 60 pâini; 13 Decembrie(Bârda): 617 pâini; 20  Decembrie(Malovăț): 70 pâini; 25 Decembrie: 190 pâini; 26 Decembrie(Malovăț): 60 pâini; 27 Decembrie(Bârda): 191 pâini. Așadar, în luna de  Decembrie s-au vândut  1.188 pâini.

Domnul Ing. Coman Mihai din Timișoara, fiu al Domnului Coman Eugeniu din Malovăț, a strâns de la prietenii, colegii și cunoscuții săi ajutoare diverse și le-a dăruit unui număr de 25 copii cu situații economice deosebite din satele comunei Malovăț. Așa face de mai muți ani. Dumnezeu să-i răsplătească dumnealui, familiei sale și celor care l-au ajutat să realizeze o asemenea faptă!

Domnul Bogdan Gheorghe-Gabriel din  Malovăț s-a oferit să suporte cheltuiala pentru realizarea unor porți mari din lemn sculptat pentru cimitirul de la Malovăț. Urmează să contactăm pictorul și să punem la punct detaliile.

*

Plăți. În cursul lunii Decembrie am efectuat câteva cheltuieli mai mari, astfel:  1.505 lei brutăriei pentru cele 2.150 pâini donate și vândute în luna decembrie; 1.345 lei ajutoare de Crăciun(inclusiv taxele poștale); 710 lei poștei pentru colete; 636 lei impozit; 530 lei protoieriei pentru icoane; 450 lei  protoieriei pentru chitanțiere; 300 lei tipografiei pentru cărți; 280 lei  poștei pentru timbre; 101 lei pentru măști de protecție; 86 lei pentru curentul electric consumat și altele.

*

Publicații. Ofertă de carte – decembrie 2020, în ,,Armonii culturale”, Adjud, 21 dec. 2020, ediție on-line(http://armoniiculturale.ro); ,,Scrisoare pastorală” – 435,  pe blogul Domnului Ben Todică, directorul postului de radio în limba română din Sydney(Australia), 25 dec. 2020(http://bentodica.blogspot.com); în ,,Logos și Agape”, Timișoara, 27 dec. 2020, ediție on-line(http://www.logossiagape.ro); în ,,Armonii culturale”, Adjud, 27 dec. 2020, ediție on-line(http://armoniiculturale.ro); în ,,Bibliotheca Septentrionalis”, Baia Mare, 28 dec. 2020, ediție și on-line https://ebibliothecaseptentrionalis.wordpress.com); în ,,Observatorul”, Toronto(Canada), 29 dec. 2020, ediție și on-line(https://ziarulnatiunea.ro/category/firea-romanilor); Colindatul ,,într-ai mici”; colindatul ,,într-ai mari”, în ,,Națiunea”, București, 29 dec. 2020, ediție on-line(https://ziarulnatiunea.ro/category/firea-romanilor); ,,Văcarul satului”, în ,,Obiectiv mehedințean”, Tr. Severin, an. XXIII(2021), nr. 1060(7 ian.), p. 12;

Parohia noastră a publicat o nouă tranșă a cărții preotului Simion Dezrobitu, Omul – chipul lui Dumnezeu. Autorul și-a cumpărat întreg tirajul.

*

Zâmbete. ►Bulă este prins într-un incendiu. Este scos și dus la spital. Când își revine, medicul îi spune: ,,- Dumneata ai mai multe fracturi decât arsuri!”  Răspunde: ,,- M-au stins cu lopata, domnule doctor!” ►În armată, un pluton este scos la muncă. I se dă fiecărui soldat câte o cazma. ,,- Începeți să săpați!” le ordonă plutonierul. După o vreme întreabă: ,,- Știe vreunul din voi matematică?” ,,- Eu sunt în anul IV la Facultatea de Matematică!” zice un soldat. ,,- Lasă cazmaua! Nu-i de tine! Ție îți dau un târnăcop să scoți rădăcini!” Era înainte de 1989. Un cetățean umbla prin magazine să cumpere de-ale gurii. A căutat carne, mezeluri, lapte, brânzeturi. Peste tot i se spunea că nu sunt produsele respective. De fiecare dată el exclama: ,,- Lasă că știu eu cine e de vină!” La un moment dat a fost reținut de doi agenți civili. ,,- Ai fost în patru magazine alimentare și ai cerut câte ceva. De fiecare dată ai spus că știi cine-i de vină pentru că lipsesc produsele respective. Vrei să ne spui și nouă cine e de vină? ,,- Bineînțeles! Cine altul decât Adolf Hitler? Dacă el nu începea al Doilea Război Mondial, acum am fi avut de toate!” Văzându-i pe cei doi derutați, i-a întrebat: ,,- Dar voi la cine credeați că mă refer?” Într-un sat era cântăreț un bătrân. Când  spunea Crezul și ajungea la ,,Unul născut, iar nu făcut!” se zbârlea  ca la un ger mare și spunea: ,,Unul născut, iarrrna făcut!”. El socotea că Nașterea Domnului a fost iarna, la 25 Decembrie, și pentru un copil mic, născut într-o iesle, era foarte frig.

*

Spovediri. Împărătășiri. În zilele rânduite și nu numai au fost spovediți și împărtășiți 15+27+29 = 71 enoriași. Sunt mult mai puțini decât în alți ani, dar e bine și atât!

*

Botezuri. Înmormântări. În ziua de 27 Decembrie am oficiat Taina Sfântului Botez pentru  Stănciulescu Ayan-Gabriel, fiul Domnului Stănciulescu Mihăiță-Adelin și al Doamnei Stănciulescu Florentina din Bârda. Să le trăiască! În ziua de 17 Decembrie am oficiat slujba înmormântării pentru Jianu Dumitru(76 ani) din Malovăț;  în ziua de 26 Decembrie pentru Zaharescu Petre(83 ani) din Halânga

*

Program. În cursul lunii Ianuarie avem următorul program de slujbe: 1 Ian(pomeniri dimineața la Bârda; slujbă la Malovăț); 2 Ian.(colindul cu Botezul în Bârda); 3, 4, 5 Ian.(colindul cu Botezul în Malovăț); 6 Ian.(slujbă la Bârda dimineața; slujbă la Malovăț de la ora 10); 7 Ian.(slujbă la Bârda; pomeniri la Malovăț, la ora 12); 9 Ian(Malovăț-Bârda); 10 Ian.(Bârda); 16 Ian.(Malovăț-Bârda); 17 Ian.(Malovăț); 23 Ian.(Malovăț-Bârda); 24 Ian. (Bârda); 25 Ian.(Malovăț-Bârda); 30 Ian.(pomeniri dimineața la Bârda; slujbă la Malovăț); 31 Ian.(Malovăț). În restul timpului, la orice oră din zi sau din noapte, preotul poate fi găsit la biserică, acasă, la telefon: 0724. 99. 80. 86, ori pe adresa de e-mail: stanciulescubarda @gmail.com.

Sănătate, pace și bucurii să vă dea Dumnezeu! La mulți ani!

 

Pr. Al. Stănciulescu-Bârda  

Lasă un răspuns