Liliana DEREVICI: Revărsare de har și dar pe aripi de colind de praznicul Sfântului Ierarh Nicolae în Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Cluj-Napoca

Praznicul Sfântului Ierarh Nicolae ne-a oferit astăzi 6 decembrie o stare de spirit înălțătoare, plină de bucurie și iubire prin minunatul concert susținut de corul „PSALMODIA TRANSILVANYCA” care ne-a bucurat inimile fiecăruia dintre noi.

Ne-a cântat sufletul și ni s-a întărit credința prin ascultarea acestui recital armonios al renumitei formații celebre, corul   „Psalmodia Transylvanica”, format din bărbați, preoți, diaconi ai Catedralei Mitropolitane și teologi.

După săvârșirea tainei Sfântului Maslu de către vrednicii slujitori ai altarului Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” în frunte cu părintele prof. univ. dr. decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, VASILE STANCIU, domnia sa a adresat un cuvânt de învățătură, picurând nectar în inimile noastre. A devenit o tradiție ca în Postul Crăciunului împreună cu taina Sfântului Maslu ca acest renumit cor să ne aducă vestea cea bună a Nașterii Mântuitorului Nostru Iisus Hristos prin colindele noastre tradiționale românești.

În cuvântul său de învățătură părintele decan VASILE STANCIU a exprimat câteva gânduri legate de viața și personalitatea acestui mare sfânt al bisericii prăznuit în fiecare an la 6 decembrie. Pornind de la troparul sfântului, o cântare care sintetizează viața unui sfânt care se cântă în ziua respectivă, părintele decan a evidențiat virtuțile Sfântului Ierarh Nicolae.

„Îndreptător credinței și chip blândeţilor, învățător înfrânării te-a arătat pe tine turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai câștigat cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate, părinte Ierarh Nicolae, roagă-l pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.”

Cele câteva calități de seamă care reies din acest tropar sunt:

Nu numai că s-a născut în credința adevărată ci a și promovat-o, a transmis-o mai departe și la nevoie a și apărat-o cu fermitate în fața atacurilor eretice, intrând în conflict cu Arie. De aici reiese că trebuie și noi să ne apărăm credința prin exemplul personal ca atunci când oamenii ne văd să aprecieze că au văzut un creștin autentic.

Blândețea este o altă virtute de căpetenie a oricărui păstor de suflete. Mântuitorul le spune apostolilor: „Veniți la mine că sunt bând cu inima”. El nu se uită la fața omului ci în sufletul său, acolo văzând multă suferință trupească și sufletească, vindecându-i pe toți pe unde trecea.

Sfântul Nicolae era un învățător al înfrânării de la toate faptele rele-minciuna, viclenia, răutatea, furtul și celelalte păcate grele ce apasă pe viața oamenilor. El însuși s-a înfrânat ca păstor de suflete, dându-ne propriul său exemplu.

Pentru aceasta cu smerenia , cu modestia a câștigat cele înalte. Aceasta înseamnă să nu ne punem pe noi în centrul atenției care marchează, semnifică egoism și egocentrism ci pe cei din jurul nostru. Mântuitorul s-a smerit pe sine chip de rob luând, ascultător făcându-se până la moarte și încă moarte pe cruce.

Sărăcia, o altă virtute cu care se poate câștiga Cerul. Sfântul Ierarh Nicolae a vândut toată bogăția sa căci ca și călugăr și ierarh nu avea nevoie de bogăție materială și astfel câștigând bogăția spirituală. Și noi avem mare nevoie astăzi de această bogăție spirituală pe care să o câștigăm prin sărăcia cu duhul.

După aceste gânduri puse la sufletul nostru de părintele decan, a urmat concertul extraordinar de colinzi cuprinzând cele mai frumoase colinzi tradiționale românești printre care: un colind dedicat Sfântului Apostol Andrei, După datini colindăm, Închinarea păstorilor, Linu-i lin, La Vifleem colo-n jos, Dormi copil sfânt, Legănelul lui Iisus, Astă seară-i seară mare, Floricica, Colind din Maramureș, Bună dimineața la Moș Ajun, concertul încheindu-se cu o urare: Sorcova.

 După îndelungi aplauze părintele protopop paroh dr. DAN HOGNOGI a mulțumit oaspeților pentru starea de spirit creată, pentru bogăția sufletească primită, pentru bucuria adusă în inimile noastre, invitând oaspeții să servească câte un colăcel preparat de doamnele din parohie. Iar credincioșii au primit la ieșire, din partea parohiei câte o iconiță cu Sfântul Ierarh Nicolae.

Dăm slavă lui Dumnezeu pentru toate!

—————————-

Prof. Liliana DEREVICI

Cluj-Napoca

6 Decembrie 2019

Lasă un răspuns