Ligya DIACONESCU: Parastasul scriitorilor – eveniment unic!

ÎN FIECARE AN PARTICIPĂM LA PARASTASUL SCRIITORILOR, OAMENILOR DE CULTURĂ VÂLCENI! EVENIMENT UNIC! ADAUG PE POMELNIC ȘI ULTIMII COLABORATORI PLECAȚI, DIN RESTUL ȚĂRII ȘI DIN DIASPORA. DUMNEZEU SĂ-I IERTE ȘI SĂ-I ODIHNEASCĂ ÎN PACE!

https://valcea-turism.ro/sambata-18-ianuarie-2020-avut-loc-parastasul-cultural-valcean/?fbclid=IwAR2ofwz2GLUThmd7a0boS1bc3kN6iwRJgoUhny-i1yzDagN536l6hyhtSAI

Sambata, 18 ianuarie 2020, a avut loc PARASTASUL CULTURAL VÂLCEAN , cea mai importantă manifestare, devenită tradiţională, care se desfăşoară în Râmnicu-Vâlcea (la Biserica „Sf. Împărați Constantin și Elena” din Râurenii Vâlcii), întrucât vizează cunoaşterea, cinstirea şi promovarea tuturor oamenilor de cultură, artă şi ştiinţă care şi-au adus în trecut contribuţii, la dezvoltarea vieţii cultural-spirituale, ştiinţifice şi artistice a judeţului Vâlcea.

La PARASTASUL CULTURAL VÂLCEAN , unicul de acest gen din România, la care a avut loc SLUJBA DE POMENIRE A OAMENILOR DE CULTURĂ DIN JUDEȚUL VÂLCEA și UN MEDALION COMEMORATIV: pr. GHEORGHE CÂRSTOIU, DEM RĂDULESCU, PAROLEA MOGA și STAFAN STĂICULESCU, organizat de omul de cultură NICOLAE STATE BURLUȘI, la Biserica cu Hramul SF. CONSTANTIN ȘI ELENA (și Sf. NICOLAE) din RĂURENI-VÂLCEA.

Totodată a avut loc și PARASTASUL de 7 ani al scriitorului Alexandru Horezeanu, scriitorul care a scris 22 de cărți cu un singur deget. Numeroși oameni de cultură vâlceni au participat azi la slujbă! Amintim că ieri a fost înmormântat omul de cultură,  profesor, scriitorul brâncuşiolog ȘTEFAN STOICULESCU, atât de iubit și îndrăgit, despre care azi a vorbit bunul său prieten GHEORGHE CĂRBUNESCU, prietenie care îi legă de 64 de ani. DUMNEZEU să-I ierte si să-I odihnească în pace!

Au fost pomeniți toți oamenii de cultură vâlceni, plecați, care „au adus lumina” prin ceea ce au făcut pentru cultura vâlceană. AM ADĂUGAT LA POMENIC și numele unor buni prieteni, scriitori plecati dintre noi , de pe alte meleaguri, MARIN IFRIM din BUZĂU și EUGEN AXINTE din BRAȘOV.

La Parohia Râurenilor (unde cândva a existat unul dintre cele mai mari şi importante târguri din Sud Estul Europei – Târgul de la Râureni) la cimitirul cu biserica din lemn (1746) având hramul Sfântul Ierarh Nicolae (unde am putut din nou admira superba icoană a Maicii Domnului cu Fiul – operă a lui Sorin Hermeneanu făcută în 1974 – lucrare ce atestă descendenţa picturală a stilului acestuia direct din personalitatea artistică a celebrului pictor vâlcean Gherontie – mijlocul secolului XIX) am putut constata un monument funerar din marmură roz ridicat cu sprijinul direct al Arhiepiscopului Râmnicului, ÎPS Varsanufie, în amintirea veşnică a celui care s-a numit Alexandru Horezeanu, scriitor al Vâlcii, care a trăit între 1937 şi 2013, când a decedat şi a fost înmormântat în acest cimitir. L-am publicat si eu în paginile Antologiilor STARPRESS.

Astăzi, i s-a oficiat PARASTASUL DE POMENIRE de 7 ani, rugându-ne, toți, ca DUMNEZEU SĂ-L IERTE ȘI SĂ-L ODIHNEASCĂ. VEȘNIC POMENIRE s-a cântat și pentru oamenii de cultură vâlceni, plecați dintre noi, pomenindu-se fiecare cu nume și prenume!

Părintele Nicola State Burlusi a spus că „Alexandru Horezeanu a lăsat o dâră de lumină pentru noi toţi (…) Vreau să remarc doar câteva lucruri… Poate că cineva, după ce ne ducem noi, îşi va aduce aminte şi de noi, de domniile voastre, toţi, aşa cum şi noi ne aducem aminte de un om pentru care nu am avut nici o obligaţie, nici morală, nici materială… Pentru că este foarte important să ne aducem aminte de cei care au fost înainte de noi şi şi-au jertfit viaţa pentru binele obştii… Pentru că este o datorie biblică, cum zice Mântuitorul: „Aduceţi-vă aminte de mai marii voştri, priviţi cu luare aminte cum şi-au sfârşit viaţa şi urmaţi-le exemplul! Urmaţi-le modelul…” Acest om a fost un model pentru noi. A fost un model pentru mine…pentru jertfelnicia vieţii lui! Pentru felul cum s-a zbătut să lase pentru posteritate douăzeci şi şapte de cărţi! care înseamnă ceva!

Un om care nu poate, care nu are decât un singur deget(!) cum a putut să facă douăzeci şi şapte de cărţi! Şi uitaţi-vă! …numai la frazele sale care s-au scris pe cruce; dacă le citiţi înseamnă ceva, înseamnă esenţa vieţii noastre! „Unic eşti prin existenţă şi de-a pururi prin ce dai şi laşi vieţii” Sau „A venit Iisus la mine/ Să mă spele de păcate/ Şi prin jertfă şi suspine/ Mântuirea Sa mi-a dat/ Şi prin marea Lui răbdare/ M-a lăsat să fac ce vreau/ Azi cerându-ţi îndurare/ Şi căinţa vreau să-ţi dau.” (citate de pe crucea monument funerar)”!

–––––––––-

Ligya DIACONESCU

Râmnicu Vâlcea

19 ianuarie 2020

Lasă un răspuns