Ionel NOVAC: Eminescu la Cahul

Considerat pe bună dreptate a fi capitala culturală și economică a Basarabiei de Sud, municipiul Cahul se numără printre puținele orașe ale Moldovei din stânga Prutului lipsite de un bust dedicat celui „mai mare poet care l-a ivit și-l va ivi vreodată, poate, pământul românesc”. Este adevărat, însă, că, în orașul brăzdat de unduirea blândă a Frumoasei, din 1989, anul Centenarului nașterii lui Mihai Eminescu, un liceu teoretic îi poartă numele. Iar în holul de la intrarea liceului a fost amplasat bustul acestuia, realizat în ghips la Fondul de Arte Plastice din Chișinău și dezvelit la 15 ianuarie 1990, în chiar ziua aniversării Poetului. De asemenea, uneia dintre străzile principale ale municipiului i-a fost atribuit numele acestuia.

O fi mult? O fi puțin? Nu ne putem pronunța, doar „Eminescu să ne judece!”, vorba regretatului Grigore Vieru. Dar Cahulul nu putea rămâne astfel. Nu demult, Nicolae Dandiș, primarul independent al localității, a prezentat membrilor Consiliului orășenesc, spre dezbatere și aprobare, proiectul unui bust dedicat Luceafărului poeziei românești, realizat de către cunoscutul artist plastic, Sergiu Ganenco.

Absolvent al Școlii Republicane de Artă Plastică de la Chișinău, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova şi al Asociaţiei artistice „Vernisaj”, Sergiu Ganenco a participat la numeroase expoziții naționale și internaționale, fiind unanim apreciat. Lucrările sale („Chirurg militar”, „Toamnă”, „Jocul Mariulei”, „Deşteptare”, „Fete şi păsări”, „Muzică”, „Autoportret” ș.a.) denotă expresivitate şi o atracţie caracteristică pentru o tratare impresionistă. În domeniul sculpturii se distinge prin bustul lui Alexandru cel Bun (inaugurat la 12 iunie 2015, la Căuşeni), monumentul marelui domnitor  moldovean Ștefan cel Mare (ce umează a fi instalat în centrul orașului Glodeni), dar și busturile poetului Grigore Vieru (Călărași) și al actorului Grigore Grigoriu (Căușeni), ambele în curs de realizare.

Bustul prezentat de primarul Nicolae Dandiș, realizat într-o primă variantă în ghips, reprezintă o viziune personală a artistului Sergiu Ganenco, realizată după primul dintre cele patru portrete cunoscute ale lui Mihai Eminescu. Acesta urmează a fi turnat în bronz și dezvelit, dacă toate lucrurile vor decurge așa cum este prevăzut, la 31 august, zi în care, pe ambele maluri ale Prutului, se sărbătorește Ziua Limbii Române.

Până atunci, două sunt problemele care trebuiesc rezolvate cât mai repede: prima și cea mai stringentă, o constituie găsirea sponsorilor care să suporte costul total al lucrărilor (turnare în bronz, realizare fundament ș.a.), care se ridică la aproximativ 10.000 de euro. O sumă ce, din păcate, nu este la îndemâna municipalității. Dar din care un prim avans trebuie achitat chiar în zilele următoare.

Mai este apoi problema amplasării bustului. Deși, la inaugurarea „Aleii personalităților” din Parcul Central al municipiului, odată cu dezvelirea bustului lui Grigore Vieru (6 iulie 2014), fusese avută în vedere tocmai această idee, amplasarea oarecum nepotrivită a acestuia nu oferă în prezent cea mai bună variantă pentru continuarea proiectului. O soluție ar putea-o constitui amplasarea bustului lui Mihai Eminescu în fața Casei de Cultură „Nicolae Botgros”, pe locul actualului bust al lui Bogdan Petriceicu Hașdeu. Bust care, la rândul său, ar putea fi mutat în fața noului teatru cahulean, ce poartă numele ilustrului savant și enciclopedist, imobil preconizat a fi gata până la sfârșitul anului viitor.

Unde va fi amplasat în final bustul lui Mihai Eminescu, vom vedea. Rămâne, însă, ca în cel mai scurt timp să poată fi adunată și achitată prima tranșă din suma totală aferentă proiectului. Altfel, acesta riscă să fie amânat sau, Doamne ferește!, abandonat ori lăsat uitării în cine știe ce sertar…

––––––

Ionel NOVAC

10 iunie 2019

Cahul, Republica Moldova

Lasă un răspuns