George ROCA: Interviu cu doamna Zenaida Rotaru – artist plastic și îndrumător artistic

George ROCA: Mă bucur mult că aţi acceptat acest interviu. Sunt convins că veţi avea multe de spus. Sunteţi un excelent artist plastic dar şi mama minunatei Teona Răcheriu, o foarte talentată tânăra în domeniul showbizului. Ne-am cunoscut în urmă cu un an la un eveniment artistic care a avut loc la Petroşani şi mi-am dat seama de eforturile deosebite pe care le faceţi pentru instruirea fiicei dumneavoastră pentru a deveni o adevărată vedetă. De unde aţi moştenit acest talent? Cum v-aţi dezvoltat simţul artistic? Ştiu că v-aţi petrecut copilăria în culisele unui teatru. Amănunte vă rog!

Zenaida ROTARU: Întradevar am crescut în teatru, datorită tatălui meu care era regizor tehnic la Teatrul Tineretului din Piatră Neamţ, nici nu mă ţineam bine pe picioare şi mă lua cu el la repetiţii. Mă fascinau luminile, costumele, arta interpretativă, concertele care pe vremea aceea erau numeroase – rezonam odată cu instrumentele. Despre talentul în pictură, drept să vă spun, nu ştiu exact de unde vine… Dumnezeu m-a înzestrat cu acest dar! Nimeni din familie nu a excelat în arta plastică. Mamei îi plăcea să deseneze dar nu a performat în acest domeniu. [ea fiind profesor de romană]. Eu îmi exprim sentimentele mult mai uşor prin penel. Simţul artistic mi l-am dezvoltat print-un cumul de factori: mediul în care am crescut, familia, şcoala, cartea, studiul, ș.a. De mici am fost susţinute – atât eu cât şi surorile mele – să frecventăm cât mai multe cursuri pentru copii, precum balet, gimnastică ritmică, vioară, pian, pictură… ceea ce am pus în practică şi cu copiii mei dezvoltandu-le abilităţile cu care au fost înzestraţi. Uşor nu este, dar prin muncă, perseverenţă şi dragoste se poate ajunge la rezultate remarcabile.

George ROCA: În urmă cu 50 de ani, Teatru Tineretului din Piatra Neamţ era adorat şi căutat de cei care terminau IATC. Era un teatru cu pretenţii! Aşa era numit! A fost rampa de lansare a multor actori de renume a acelor ani… V-aş ruga să ne relataţi câteva amintiri frumoase despre acesta minunată instituţie de cultură. Ştiu că de acolo au plecat spre marile teatre actori minunaţi precum Florin Piersic, Leopoldina Bălănuţa, Mitica Popescu, Valentin Uritescu, Ileana Stana-Ionescu, Horaţiu Mălaiele, Gelu Nițu, Florian Pittiș, Maia Morgenstern şi mulţi alţi „mari” ai scenelor teatrale româneşti…

Zenaida ROTARU: După cum v-am mai spus, la teatru am asistat la repetiţii de foarte multe ori şi întotdeauna eram prezenţi cu toată familia la premierele spectacolelor.  Pentru actori eram ca şi mascota teatrului, am fost deseori chiar şi în turnee. Îmi aduc aminte cu drag că de fiecare dată de Moş Crăciun se făceau serbări unde toţi actorii şi angajaţii teatrului veneau cu familia. Se cânta, se spuneau poezii, bancuri… Totul era ca într-o mare familie unde nimeni nu primea un cadou fără să-i spună Moşului câte ceva… De multe ori se improviza pe loc! Pe câțiva dintre actorii menționați mai sus i-am întâlnit acolo, pe scena teatrului… și chiar pe mulți alții!

George ROCA: Ați menționat că tatăl dumneavoastră, Dumitru Rotaru, a fost  regizor la Teatrul Tineretului din Piatră Neamţ. V-aş ruga să îi faceţi un mic portret.

Zenaida ROTARU: Tata s-a născut la Hangu-Neamț în 1937. Strămutat de pe Valea Muntelui la Piatra-Neamt – datorită construirii barajului de la Bicaz – a terminat liceul de matematică-fizică „Petru Rareş”, apoi Institutul Pedagogic şi mai apoi Regia Tehnică la Bucureşti. Un om cu înaltă ţinută morală, cu verticalitate, cu înclinaţii spre tot ce înseamna artă, teatru, muzică, dans, pictură. A fost un bun pedagog, a predat fizică şi matematică, apoi între anii 1967-1987 a fost regizor tehnic la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ. Îi plăcea mult acestă meserie,  munca de scenă, repetițiile, premierele, turneele și relațiile cu actorii. Pentru mine a fost tatăl ideal pe care sunt convinsă că şi l-ar fi dorit orice copil.

George ROCA: Povestiţi-mi vă rog câteceva despre minunată dumneavoastră familie, despre care mi-aţi spus că îşi trage rădăcinile de pe Valea Muntelui Hangu-Cirițeni,  județul Neamț. Care au fost legăturile pe care le avea cu Ion Creangă…?

Zenaida ROTARU: Atât tata cât şi mama (Paula Rotaru-Cerchez-Galinescu) s-au născut pe Valea Muntelui. Mama provine dintr-o familie cunoscută, familia Galinescu, care a oferit lumii oameni de elită: profesori, scriitori, compozitori, preoţi și artişti. Aș menționa faptul că dânsa se înrudea și cu urmașii Smarandei (fata lui David Creangă din Pipirig), mama lui (Io)Nică a Petrei, pe care de fapt o chema de familie „Creangă”, de unde se trage prenumele marelui scriitor, Ion Creangă. Pe tatăl acestuia il chema Ștefan sin (fiul lui) Petrea Ciubotarul.

George ROCA: Cu toate că aţi copilărit printre actori, regizori şi oameni de teatru… aţi devenit (totuşi!) o talentată pictoriţă de biserici! De ce acesta meserie şi nu una din domeniul artei dramatice?

Zenaida ROTARU: Eu mă exteriorizam mai greu, am fost un copil mai rebel, nu îmi plăcea să copiez pe cineva. Mă fascina totul din teatru dar totuși nu am dorit să urmez acest drum. Parcă arta plastică trăgea mai greu în balanță și oferea mai multă independență. Părinţii m-au susţinut mereu în deciziile pe care le-am luat. Observându-mi înclinaţia către pictură au căutat să mă ajute să urmez cele mai bune şcoli: Colegiul Naţional de Artă „George Apostu” din Bacău, apoi Liceul de Arte „Nicolae Tonitza” din Bucureşti și cursurile de Pictură Monumentală Bisericească de la Patriarhia Română – București.

George ROCA: Aţi pictat multe biserici și aţi avut expoziţii de artă plastică nu numai în ţara ci şi în străinătate. Unde se găsesc lucrările dumneavoastră de artă plastică? Biserici sau simeze?

Zenaida ROTARU: Mi-am lăsat amprenta în aproape toate regiunile ţării: Neamţ, Iaşi, Botoşani, Suceava, Buzău, Bucureşti, Braşov, Făgăraş, Sebeş, Cluj… Unele lucrări au ajuns în Germania, Canada, Franţa… Am profesat timp de trei ani la Centrul de Cultură şi Arte „Carmen Seculare” – Neamț. Familia a fost, este şi va fi mereu pe primul loc, dar dragostea pentru artă nu va dispărea niciodată!

George ROCA: Locuiţi la Piatra Neamţ, dar ecourile despre talentul Teonei au depăşit de mult graniţele perimetrului acestui oraş. Sunt convins că și dânsa a moştenit un vast bagaj genetic în domeniul artei! Povestiţi-ne câte ceva despre începuturile artistice ale fiicei dumneavoastră!

Zenaida ROTARU: Încă de la grădiniţă, doamna Liliana Simion – educator şi profesor de teatru şi majorete – a observat în Teona un talent înnăscut în arta scenică. La 6 ani a obţinut primul ei trofeu: „Trofeul de Excelență” la Gala Istituțiilor de Arte (Braşov, 2013) în rolul principal din „Fetiţa cu chibrituri”.

George ROCA: Am ascultat deseori emisiunile Teonei de la Radio ProDiaspora. Aceea „Lume cu Poveşti a Teonei”! Cum reuşiţi să pregătiţi asemenea emisiuni fascinante? Cum aţi ajuns să faceţi parte din echipa acestui minunat edificiu cultural?

Zenaida ROTARU: Doamna Ecaterina Cîmpean, director general, regizor şi realizator de programe la Radio ProDiaspora, a descoperit în Teona un potenţial realizator de emisiuni radio. Cu multă dragoste pentru ascultători, povăţuite şi îndrumate de regizorul Adrian Gelu Radu, am purces la descifrarea tainei radioului, adunând materiale şi piese adecvate copiilor. Și astfel am dat contur Copilăriei. Pentru Teona este o plăcere deosebită să realizeze în fiecare duminică emisiunea ei, iar pentru mine, implicarea mea intr-o lume fantastică și miraculoasă, o revelație!

George ROCA: Ştiu că un impact deosebit în bunul mers al emisiunilor radiofonice ale Teonei l-a avut și îl are regizorul Adrian Gelu Radu. Câteva amănunte vă rog.

Zenaida ROTARU: În cadrul atelierelor din cadrul Festivalului Internaţional al Tinereții, regizorul Adrian Gelu Radu i-a încredinţat Teonei rolul principal în „Chiriţa în balon” (teatrul radiofonic) unde a avut succes pe măsură aşteptărilor. De aici nu a fost decât un pas – la rugămintea doamnei director de la Radio ProDiaspora, Ecaterina Câmpean – de a-i onora invitaţia și de a face parte din din echipă. Am acceptat cu entuziasm această minunată provocare pentru realizarea emisiunii „Lumea cu poveşti a Teonei”. Sprijinite, încurajate şi îndrumate de regizorul Adrian Gelu Radu am dat culoare copilăriei pe aripile undelor.

George ROCA: Teonei nu numai că îi place să cânte dar are un talent deosebit (şi) la dans de competiţie. Cu cine se pregăteşte pentru aceste concursuri? Ce trofee a câştigat?

 

Zenaida ROTARU: Teona, desfăşoară o intensă activitate de învățământ: Canto cu prof. Bianca Ana-Maria Rusu Ciucanu; music-art și teatru cu prof. Loredana Grigoriu, actor la Teatrul Tineretului; prof. (actor) Maria Hibovschi de la Centrul de Cultură și Arte „Carmen Seculare”; dans de societate cu prof. Laura Lesovschi; pian cu prof. Irina Horghidan; trompetă cu prof. Ionuţ Zama. Este elevă în clasa a  V-a la Liceul de arte „Victor Brauner” din Piatra Neamţ. Până în prezent a obţinut peste 150 trofee și premii la concursuri naţionale şi internaţionale (Portugalia, Turcia, Tenerife, Spania, Bulgaria; Belgia și desigur România! De peste un an, este realizatoarea emisiunii „Lumea cu povești a Teonei” de la Radio ProDiaspora (Germania), emisiune difuzată în fiecare duminică la ora 18:00, ora României!

George ROCA: Nu de mult, Teona a primit o invitaţie la un concurs de măiestrie artistica la Hollywood, California. Ştiu că o veţi însoţi… Câteva cuvinte vă rog despre acest excepţional eveniment.

Zenaida ROTARU: În cadrul unui concurs internaţional a primit invitaţia de a reprezenta România la Hollywood, la World Championship of Performing Arts USA (Campionatul Mondial de Talente America). Aici va participa la 7 secţiuni de concurs: acting, musical, dance, song-dance, country, pop, rock. Sperăm să ducem cu mândrie peste ocean, valorile culturale române. Adresez mulțumiri familiei cât și Centrului de Cultură şi Arte „Carmen Seculare” pentru ajutorul dat petru a putea  participa la acest eveniment costisitor.

George ROCA: Ce proiecte de viitor aveţi, atât dumneavoastră ca artist plastic cât şi ca îndrumător artistic al Teonei?

Zenaida ROTARU: Proiecte sunt numeroase! Teatru, film, videoclip, concerte, expoziții de artă plastică. Sper ca şi până acum să fie încununate de succes. Aș dori  să avem câţi mai mulţi ascultători a emisiunea „Lumea cu povești a Teonei” şi un succes deplin al Radio ProDiaspora.

Motto-ul Teonei este: „Munceşte cu drag; luptă cu plăcere; dăruieşte din tot sufletul; reuşeşte să aduci bucurie în sufletele tuturor  și vei câştiga din plin”.

George ROCA: Vă mulțumesc pentru interviu și vă doresc, atât dumneavoastră cât și Teonei, un succes deplin!

–––––

A consemnat,

George ROCA

Piatra Neamț – Sydney

11 mai 2019

Lasă un răspuns