Un mare nume, o mare personalitate politică din Basarabia a plecat în lumea celor drepți. Este vorba de Alexandru Moșanu (n.19 iulie 1932, comuna Braniște, județul Bălți, Regatul României, actualmente raionul Râşcani, R.Moldova), academician, profesor universitar, doctor habilitat în istorie, primul președinte al Parlamentului din Republica Moldova, politician și istoric basarabean care a contribuit enorm în procesele de renaștere națională și de obținere a independenţei în R.Moldova, 27 august 1991. Alexandru Moşanu a decedat la vârsta de 85 de ani în ziua de 7 decembrie al anului curent.
Fiind în fruntea legislativului moldovenesc în perioada anilor 3 septembrie 1990 și până în 2 februarie 1993, Alenxandru Moșanu s-a manifestat de a fi o personalitate cu o inteligență aparte și o personalitate nespus de devotată întru principiile ce s-au centrat în totalitate pe valorile naționale ale neamului românesc și anume: obținerea independenței în Basarabia după 1990 și, nu în ultimul rând, un mare adept al reunirii cu România (dorință care până la ziua de azi nu a fost realizabilă); adoptarea drapelului de stat după obținerea independenței, cu prezența tricolorului (albastru, roșu și galben), fiind asemănător cu cel al României; adoptarea imnului țării cu prezența cântecului „Deșteaptă-te române” (fiind valabil doar pentru anii 1991-1994); elaborarea unui șir de acte legislative prin intermediul cărora s-a contribuit enorm la întărirea proceselor de unitate națională în primii ani de independență a țării. Scopul principal al acestui lider politic a fost desprinderea totală a țării de URSS și de a crea condiții cât mai bune întru consolidarea tuturor proceselor democratice/politice/economice în Basarabia de după anii 1990. Prin capacitatea sa de a fi un Om adevărat al intelectualității, al culturii, al politicii și, nu în ultimul rând, al poporului român din Basarabia, Alexandru Moșanu a ținut mereu pasul și a pledat mereu pentru libertate, dreptate și adevărul istoric, astfel fiind acel om politic și acel patriot național care a determinat legislativul din Moldova de a condamna și a dezaproba Pactul Ribbentrop-Molotov (semnat la 23 august 1939), tratat care a avut consecințe nespus de fatale pentru Basarabia. Fiind foarte prezent în viața politică a țării, Domnia Sa de-a lungul anilor a ocupat funcții de conducere destul de importante și anume: președinte al Parlamentului R.Moldova (1990-1993), președinte al Prezidiului Sovietului Suprem al R.Moldova (până în 1993), deputat în Parlamentul R.Moldova (1994-2001), președinte al Congresului Intelectualității (1994), unul dintre fondatorii Frontului Popular, vicepreședinte al Partidului Forțelor Democratice, fondator și redactor șef al revistei „Destin Românesc” etc. Totodată, prin cultura sa spirituală și intelectul său deosebit, Alexandru Moșanu a reușit să renască și să readucă în viața basarabenilor unitatea și conștiința națională, adevărul despre neamul românesc, procese care au fost mutilate de-a lungul istoriei de până la 1990. Numai datorită acestui fapt Alexandru Moșanu merită a fi inclus în rândul celor mai de seamă personalități ai neamului românesc, personalități care au luptat pentru integritatea și unitatea națională românească.
Alexandru Moșanu, fiind un mare luptător pentru libertate și un mare promotor al adevărului istoric, a fost mereu un adept pentru reunirea cu patria-mamă, ulterior, într-un interviu, menționând câteva momente/regrete despre declarația de independență a R.Moldova: „…Nu a fost cea mai bună soluție, dar la moment nu era posibil altceva… Atunci, principalul scop era desprinderea de URSS – ăsta ne era duşmanul, care ne-a stat în casă şi ne-a măcelărit, pentru că oamenii nu puteau deschide gura ca să spună ce gândesc, nu puteau să-şi vorbească limba, erau constrânşi să facă familii mixte, şcoli mixte şi grădiniţe mixte…”, concomitent declarând „Problema României era problema noastră. Şi România trebuia prima să pună problema reîntoarcerii teritoriului său. Un singur semnal de la Bucureşti ar fi fost suficient. Dar în România, abia ieşită de sub regimul comunist, veniseră la putere aceiaşi comunişti. De-ar fi existat dorinţă, la 5 aprilie 1991, când Lituania era liberă şi URSS se prăbuşea, Iliescu n-ar fi semnat tratatul româno-sovietic cu Gorbaciov…” (http://www.timpul.md/articol/alexandru-mosanu-cei-care-se-aratau-a-fi-cei-mai-mari-patrioti-aveau-alte-misiuni%E2%80%A6-25731.html).
Marele savant istoric Alexandru Moșanu, membru de onoare al Academiei Române, și-a dedicat în exclusivitate monografiile și lucrările științifice pe segmentul mișcării sociale și politice din România din epoca modernă, istoriografia românească, unitatea poporului român și mișcarea de renaștere și eliberare națională a românilor basarabeni etc. Iar mottoul vieții sale a fost expus prin următoarele: „Am vrut să scăpăm de jugul colonial și pentru asta am luptat”, totodată menționând: „Independența R.Moldova a fost posibilă numai datorită redobândirii unor drepturi fundamentale de ordin spiritual care țin de identitatea română a poporului basarabean: oficializarea limbii române și revenirea la alfabetul latin”. În semn de recunoștință pentru cele realizate în activitatea sa de om politic, Alexandru Moșanu a fost decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Ofițer (2014).
Personalitate de o cultură distinctă, demnitate/modestie și moralitate integră, omenie și verticalitate demnă de prețuit, remarcabil Om al intelectualității române, Alexandru Moșanu (renumit istoric și profesor universitar, celebru om politic) a plecat dintre noi, a plecat în lumea celor drepți. Dispariția Domniei Sale este o mare pierdere pentru întreg neamul românesc, pentru întreg neamul românesc din Basarabia. Domnia Sa și-a iubit cu adevărat țara și poporul.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!
–––––––––––
Galina MARTEA
Basarabia / Olanda
Decembrie, 2017