Un eveniment deosebit, eu aș spune un eveniment frumos. În adevăratul sens al cuvântului.
Ideia i-a venit directorului Bibliotecii județene „I. Gh. Sbiera” din Suceava, d-lui Gabriel Cărăbuș, la Salonul de carte românească din Storojineț (nordul Bucovinei). Anume acolo, l-am sărbătorit pe savantul Ilie Popescu. Fiind prezent și poetul, traducătorul Mircea Lutic, domnia sa le-a făcut o invitație la amândoi la Suceava. M-a rugat pe mine, care am fost translatoare și invitată, desigur, la acel Salon să am grijă ca cei doi octogenari să ajungă la Suceava, în una din zilele de la finele lui octombrie. Grijă eu am avut, atât că n-a putut trece frontiera, (din pricina unor formalități) poetul Mircea Lutic, deși tare și-a dorit să ajungă în acea zi la Suceava. Am venit numai trei de la Cernăuți: savantul Ilie Popescu, drd. în istorie și președintele Uniunii Bibliotecarilor Bucovineni, Vladimir Acatrini, și subsemnata. Acolo l-am găsit și pe un alt bucovinean de la Cernăuți, arhivistul Dragoș Olaru.
Alături de cernăuțeni, au fost invitați și o serie de octogenari, toți oameni de mare valoare din județul Suceava. Astfel, am reîntâlnit-o pe inimoasa maică, prima stareță a mănăstirii Voroneț, stavrofora Irina Pântescu, care a venit însoțită de un grup de maici de la mănăstire, printre care și maica-scriitoare Elena Simionovici, cu care ne cunoaștem de mulți ani, și de fiecare dată aproape ne mai dăruim, când ne întâlnim și câte o carte una alteia.
Printre invitații de onoare i-am descoperit pe dl Emanoil Rei, originar din satul Ropcea, regiunea Cernăuți, la întâlnirea cu domnia sa am fost invitată cu vreo doi ani în urmă la Ropcea, unde tot a fost un frumos Salon de carte.
Încă de la bun început am admirat tablourile d-lui Radu Bercea, artist plastic, unul dintre invitați. Am făcut mai îndeaproape cunoștință, deși pe fiecare dintre ei îi știu demult, cu profesorul universitar Mihai Iacobescu, istoricul literar Nicolae Cârlan, medicul și scriitorul Ioian Iețcu, poetul și ziaristul Ion Paranici.
Câțiva invitați din motive serioase n-au reușit să ajungă. Sperăm că și cu ei vor mai fi organizate asemenea întâlniri de suflet. De fapt, m-aș fi bucurat să-l văd printre cei invitați și pe un alt bucovinean de al nostru, iordăneșteanul, Ciprian Bojescu, stabilit cu traiul de mulți ani în Suceava. A fost prezent în sală, s-a bucurat că i-am adus personal ziarul „Zorile Bucovinei” din luna septembrie a acestui an, unde i-am prezentat recent apăruta carte. Dl Gabriel Cărăbuș ne-a promis că undeva prin bibliotecile noastre va avea loc și o întâlnire cu domnia sa. Iar dumnealui își respectă cuvântul dat.
Când mi s-a oferit cuvântul, la fine, l-am lăudat pe consăteanul meu dl Ilie Popescu, atât ca doctor în filologie, cât și ca președinte al Societății regionale „Golgota”. Pe scurt le-am prezentat tuturor și cartea pe care i-am dedicat-o cu 5 ani în urmă, la cei 75 de ani ai săi numită „Ilie Popescu – omul, savantul, patriotul la 75 de ani”. Fiecare dintre octogenarii prezenți a primit în dar și câte o carte de a mea.
M-am bucurat mult văzându-le în sală pe ziarista și scriitoarea Doina Cernica, mereu prezentă la Saloanele noastre de carte, pe neobosita Alis Niculică, care mi-a făcut o mare surpriză dăruindu-mi cele trei volume de Enciclopedie ale personalităților bucovinene, printre care sunt și eu, alături de atâțea alții. A muncit mult ca să le vadă tipărite. Știam de ele, iar acum au intrat în posesia bibliotecii mele personale. Mulțumesc, Alis. N-a lipsit nici bibliografa Elena Pintilei, pe care am cunoscut-o tot la Storojineț. Mai mult decât atât, doamna Elena va fi viitoarea președintă a Asociației creștine ASCIOR, Filiala Suceava. A acceptat cu plăcere acest post, la propunerea d-lui Gabriel Cărăbuș și la insistența neobositului domn Nicolae Mușat, președintele ASCIOR de la Buzău. Sincere mulțumiri domnului Nicolae Mușat pentru medalia, brevetul și diplomele trimise special pentru neostenitul director al bibliotecii județene Suceava dl Gabriel Cărăbuș, dar și pentru diplomele oferite celor doi octogenari nord bucovineni Ilie Popescu și Mircea Lutic. Reamintim că dl Ilie Popescu este și membru al Prezidiului Filialei ASCIOR Cernăuți. Iar dl Vladimir Acatrini a fost ales la Conferința de la Buzău Președintele Ariei ASCIOR Bucovina.
M-am bucurat văzând că Întâlnirea în cauză a fost sprijinită de prefectul județului Suceava d-na Mirela Adomnicăi, care a fost prezentă la manifestare și a rostit un cuvânt de salut, iar brevetele, diplomele și cadourile literare au fost oferite octogenarilor de Președintele Consiliului Județean Suceava dl Gheorghe Flutur. E bine când autoritățile manifestă grijă și interes față de asemenea manifestări, ba mai mult chiar le sprijină și le susțin moral și material. Le face cinste acest lucru.
Foarte corect, a fost ca întotdeauna moderatorul acestei Întâlniri, poetul Alexandru Ovidiu Vintilă, Președintele Societății Scriitorilor Bucovineni.
Le mulțumim sincer tuturor celor care au contribuit la organizarea acestei întâlniri, și nu în ultimul rând maicilor de la mănăstirea Voroneț, care ne-au donat și cartea maicii Irina Pântescu numită simplu și frumos „Poeziile măicuței”, dar și plăcintele cu brânză și vinul adus de ele, pe care alături de celelalte dulciuri pregătite de cei de la biblioteca județeană, le-am servit cu plăcere.
Nu putem să-l uităm pe administratorul bibliotecii de aici, care atunci când e nevoie este și un șofer iscusit, dar și un om de omenie dl Sorin Serghie, care ne-a întâmpinat și ne-a dus cu mașina de și până la frontieră.
Tuturor succese și sperăm la noi întâlniri, prezentări de carte, omagieri. Doamne ajută!
———————————-
Eleonora Schipor,
profesoară, membră a Uniunii Jurnaliștilor din Ucraina, a Uniunii bibliotecarilor bucovineni, Președinta Filialei ASCIOR Cernăuți, vicepreședinta Societății regionale „Golgota”, membră a USLR, a Ligii Scriitorilor Iași-Moldova