Eleonora SCHIPOR: Colindele ne rămân în suflete…

Ca o doină, ca o poveste, ca o amintire frumoasă, căci zilele trec cu o grabă uimitoare. Cu fiece zi trecută ne îndepărtăm de ele, aceste minunate tradiții ale sărbătorilor de iarnă, dar ne rămân în amintire.

            Colindele, urăturile, felicitările, urările de bine pe care le auzim întotdeauna, dar mai ales la început de an, în preajma și în toiul sărbătorilor de iarnă, ne aduc bucurie, ne dau speranță, ne fac viața mai frumoasă, iar principalul ne fac să uităm, măcar pentru câteva zile de grijile interminabile ale acestei vieți zbuciumate.

            Am avut un început de an bun, trecând cu bine și cu noi speranțe în acest an jubiliar.

            Mai întâi am împodobit și ornamentat toate cabinetele, dar mai ales sala de sărbătoare a școlii, unde timp de trei zile elevii tuturor claselor au pregătit concerte ale sărbătorilor de iarnă, având costumația necesară, și fiind pregătiți cu multă răbdare și pricepere de bunii lor dascăli. Apogeul acestor sărbători a fost bineînțeles carnavalul de Revelion, care aici la CIE Cupca, are o semnificație și un farmec aparte. Despre desfășurarea lor în fiecare an, am vorbit mai detailat întru-n material precedent.

            În timpul vacanței de iarnă elevii noștri sunt încadrați în felurite activități legate de frumoasele și irepetabilele sărbători de iarnă.

            În afară de faptul că satul Cupca este printre unicele sate din Bucovina noastră unde se colindă de Crăciun trei zile  la rând  cu vechi colinde tradiționale pe care le știu și cei mici și cei vârstnici, elevii claselor mijlocii colindă în ziua de Crăciun și în biserica satului. Astfel, anul acesta, grupul de colindători ai claselor mijlocii, îndrumați de profesoara de limbă maternă, d-na Marilena Zâgrea, au prezentat câteva colinde cu specific cupcean pentru toți enoriașii bisericii locale în numele Arhanghelilor Mihail și Gavriil. Preoții bisericii locale protoiereul Vasile Cuciurean și fiul său , tânărull preot Ilie Cuciurean le-au mulțumit din tot sufletul, iar Moș Crăciun atât lor, cât și tuturor copiilor din biserică le-a împărțit daruri.

            Grupul de colindători, din care fac parte, copii, părinți, bunici, condus de subsemnata, ca și în anii precedenți, au colindat la un șir de mănăstiri și alte locuri importante din dulcea Bucovină. Mai întâi l-am colindat pe consăteanul nostru, directorul întreprinderii de construcții „Nadia”, d-l Vasile Bicer, care așa ca întotdeauna ne-a primit cu multă plăcere și amabilitate, făcându-ne și un frumos cadou, ne-a asigurat transportul pe întreg traseul zilei respective. Cu aceeiași plăcere, amabilitate și frumoase cadouri și surprize am fost primiți la Consulatul General al României la Cernăuți, în frunte cu d-na Consul General Irina Loredana Stănculescu, la Mitropolia Cernăuților și Bucovinei, unde ne-a întâmpinat Vicarul, secretarul ÎPSS Mitropolitul Meletie, Preasfinția Sa, protoiereul Nichita.

            Cu multă dragoste și bucurie am fost întâmpinați de călugării și măicuțele de la mănăstirile din Molodia, Bănceni, Boian, Horecea, mănăstirea de maici din Cernăuți, Crasna.

            Peste câteva zile elevii clasei a 5-ea de la CIE Cupca, la îndemnul subsemnatei, susținuți de profesoara de limbă maternă Olimpia Bojescu și diriginta de clasă Lilia Sucevan, însoțiți de părinți, am colindat câteva colinde, s-au recitat versuri și proză închinate minunatelor sărbători de iarnă, am colindat mănăstirile din zona noastră. Mănăstirile de la Leorda, Pătrăuții de Sus și Slatina, Crasna. Sincere mulțumiri le aducem maicelor și obștei acestor mănăstiri. În mod deosebit îi mulțumim maicii starețe Ioana de la Crasna, pentru bunătatea, înțelegerea, atenția și dragostea pe care aidoma unei flori parfumate o împrăștie în jurul său.

Îi mulțimim pe această cale și patroanei restaurantului „Sokol” din Pătrăuții de Sus, d-nei Angela Socholovschi pentru primirea acordată.

            Tradițiile, obiceiurile, datinile irepetabelelor sărbători de iarnă, pe care copiii și adulții le aduc celor dragi prin colinde, versuri, cântece, urări și felicitări, sunt venite din inimă, din adâncul sufletului, simplu, sincer și frumos. Ele vestesc bucuria și speranța, fericirea, pacea, sănătatea, voia bună, belșugul și succesul pentru un an întreg.

            Fie ca aceste minunate sărbători cu fermecul lor aparte să ne aducă binele și frumosul, împlinirea dorințelor, iar obiceiurile legate de venirea Noului An, Crăciunului, Sfântului Vasile, Iordanul, Ioanului, să le păstrăm ca pe o comoară sfântă.

——————————-

Eleonora SCHIPOR,

CIE Cupca, Ucraina

Ianuarie 2020

Lasă un răspuns